ΤΟΠΙΚΑ

Θεολόγοι από το εξωτερικό στον Βόλο

θεολόγοι-από-το-εξωτερικό-στον-βόλο-466322

Η ορθόδοξη ερμηνευτική της Καινής Διαθήκης βρίσκεαι στο επίκεντρο του διεθνούς συνεδρίου που πραγματοποιείται στον Βόλο, με τη συμμετοχή επιστημόνων από διάφορες χώρες. Το συνέδριο πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Park και διοργανώνεται από τον Τομέα Μελέτης της Χειρόγραφης Παράδοσης της Καινής Διαθήκης, της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Συμμετέχουν με εισηγήσεις 23 διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κοινή είναι η θέση ότι η Καινή Διαθήκη και η ορθόδοξη παράδοση, γενικότερα, ανοίγει δρόμους διαλόγου, ειδικά στις εποχές που διανύουμε, ενώ όπως τονίστηκε παράλληλα, μπορεί αξιοποιηθεί κατάλληλα, υπό το πρίσμα των σύγχρονων εξελίξεων.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Θανάσης Παπαθανασίου, θεολόγος καθηγητής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, και διευθυντής του περιοδικού «Σύναξη», εκ των χθεσινών εισηγητών ανέφερε ότι: «Υπάρχουν τάσεις που μπορούν να βρίσκονται σε διάλογο με το σήμερα. Υπάρχουν αντίστοιχα απόψεις οι οποίος δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, συχνά εγκλωβίζονται μάλιστα και σε ένα μισαλλόδοξο λόγο ή μια μισαλλόδοξη πράξη».

Ανάλογες θέσεις διατύπωσε και ο Γιάννης Φωτόπουλος, καθηγητής στο «Saint Mary’s College» στην Ιντιάνα των ΗΠΑ, ο οποίος σημείωσε από την πλευρά του ότι «υπάρχουν πολλές ευκαιρίες και ελπίδες, αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τα καθημερινά προβλήματα που έχει ο σύγχρονος άνθρωπος, με τη βοήθεια της ορθόδοξης προσέγγισης».

Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται και σήμερα και θα ολοκληρωθούν αύριο Κυριακή με τον εκκλησιασμό που θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Μοδέστου στα Μελισσάτικα.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου