ΤΟΠΙΚΑ

Εντονο το γαλλικό στοιχείο στο Βόλο

εντονο-το-γαλλικό-στοιχείο-στο-βόλο-851206

Εντυπωσιακή είναι τη φετινή χρονιά η αύξηση του αριθμού των Γάλλων τουριστών στο Βόλο, οι οποίοι αποτελούν σχεδόν το 30% των επισκεπτών της περιοχής μας το φετινό καλοκαίρι σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Τουριστικής Πληροφόρησης του Δήμου Βόλου «Volos info».
Στατιστικά οι εθνικότητες με τη μεγαλύτερη παρουσία στην πόλη του Βόλου μεταβάλλονται ανά εποχή, με το χειμώνα να παρατηρείται μεγαλύτερη κίνηση κυρίως Ελλήνων, Γάλλων και Γερμανών, την άνοιξη Ελλήνων, Γάλλων, Γερμανών αλλά και Ισραηλινών, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες Ελλήνων, Αγγλων, Γερμανών και Ιταλών. Ωστόσο φέτος το καλοκαίρι είναι αξιοσημείωτη η αύξηση των Γάλλων τουριστών στην πόλη, γεγονός που, όπως εκτιμάται, οφείλεται και στη συστηματική προβολή της περιοχής μας στη Γαλλία τα προηγούμενα χρόνια.
Οι προορισμοί που επιλέγουν οι επισκέπτες φέτος είναι κυρίως παραθαλάσσιες, αλλά και ορεινές περιοχές του Πηλίου και λιγότερο τα νησιά των Βορείων Σποράδων, σε σύγκριση πάντα με τις προτιμήσεις προορισμών που καταγράφηκαν τις προηγούμενες χρονιές.
Και φέτος η μεγαλύτερη τουριστική κίνηση καταγράφεται κατά το μήνα Αύγουστο, αν και έχει παρατηρηθεί ότι αυξάνεται θεαματικά και κατά τις περιόδους που διεξάγονται μεγάλα αθλητικά γεγονότα στο Βόλο, όπως έγινε το Μάιο με τη διοργάνωση της «Regatta 2010», αλλά και όταν πραγματοποιούνται πανελλήνια και διεθνή συνέδρια στην πόλη, ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς πολλοί φορείς και οργανώσεις επιλέγουν το Βόλο για τη διοργάνωσή τους, γεγονός που ενδυναμώνει τον αστικό τουρισμό.
Ωστόσο την τρέχουσα τουριστική περίοδο, Ανοιξη-Καλοκαίρι του 2010 και μέχρι σήμερα, το «Volos Info» έχει εξυπηρετήσει σαφώς λιγότερους επισκέπτες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές λόγω των ειδικών συνθηκών της φετινής χρονιάς (οικονομική κρίση, μειωμένος αριθμός αφίξεων κρουαζεροπλοίων κ.λ.π.). Παρ’ όλα αυτά η τουριστική κίνηση φαίνεται ότι «αναθερμάνθηκε» αρκετά μετά τον προγραμματισμό τακτικών πτήσεων στο αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου.
Οι τουρίστες που επισκέπτονται το «Volos Info» για να λάβουν πληροφορίες για το Βόλο και την ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για τα φεστιβάλ που πραγματοποιούνται στο Πήλιο (Χόρτο, Μουσικό Χωριό Αγίου Λαυρεντίου, «Πήλια του Δ. Μουρεσίου» κ.ά.), τις εκδηλώσεις του «Φεστιβάλ Μεσογειακής Πόλης» στο Βόλο και άλλες αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, οι οποίες όπως φαίνεται συμβάλλουν και υποβοηθούν ουσιαστικά στην τουριστική ανάπτυξη και του Βόλου και του Νομού μας, αλλά και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και κατ’ επέκταση στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
Γενικότερα οι υπηρεσίες που παρέχονται από το «Volos Info», αφορούν κυρίως σε πρόσβαση στην ηλεκτρονική πληροφορία (διαδίκτυο, blogs), στη κοινωνική δικτύωση, Google (χάρτης και φωτογραφίες της περιοχής), στη διανομή έντυπου υλικού που φέτος ανανεώθηκε και διανέμεται δωρεάν (χάρτες, τουριστικά φυλλάδια της πόλης, του Ν. Μαγνησίας και των υπολοίπων θεσσαλικών Νομών), καθώς επίσης και στον εντοπισμό ξενοδοχείων, καταλυμάτων, campings, χώρων εστίασης, επιχειρήσεων εναλλακτικών μορφών τουρισμού, ενοικίασης αυτοκινήτων κ.λ.π.
Μεγάλο ποσοστό πληροφοριών δίνεται από την Υπηρεσία του Info και για τα θέματα πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπως αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία νεώτερης πολιτιστικής κληρονομιάς, μουσεία και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Επίσης δίνονται πληροφορίες για μαρίνες, τουριστικά καταφύγια σκαφών, οικοτουριστικές μονάδες και βεβαίως για θέματα πρόσβασης (οδικό δίκτυο για Ι.Χ., δημόσιες συγκοινωνίες, αεροπορικό δίκτυο, σιδηροδρομικό, θαλάσσιες συγκοινωνίες, διαδρομές για μηχανοκίνητα κ.λ.π).
Ένα ποσοστό, τουλάχιστον το 40% των αλλοδαπών, ενδιαφέρεται να πληροφορηθεί για περιηγητικές διαδρομές (μονοπάτια), κυρίως στο Πήλιο, καθώς και για στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής μας. Περιστασιακά δεν είναι λίγοι αυτοί που απευθύνονται στο Info για αναζήτηση γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, φαρμακείων, μηχανικών αυτοκινήτων κ.ά.
Αξίζει να σημειωθεί πως, τα έξι αυτά χρόνια λειτουργίας του το «Volos Info» (εγκαινιάστηκε το 2004 πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες) έχει εξυπηρετήσει πάνω από 60.000 επισκέπτες, δίνοντας τουριστικές πληροφορίες και ενημερωτικό υλικό. Επίσης έχει διακινήσει από τις προθήκες του Κέντρου, αλλά και με ταχυδρομικές αποστολές σε ενδιαφερόμενους επισκέπτες, πάνω από 100.000 έντυπα, ενώ συμβάλλει γενικά στην προβολή του Δήμου Βόλου, αλλά και άλλων φορέων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, σε εκδηλώσεις, εκθέσεις και αποστολές στο εξωτερικό με έντυπο υλικό τουριστικού ενδιαφέροντος.
Παράλληλα όλα αυτά τα χρόνια το «Volos Info» έχει εξυπηρετήσει δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών, που φτάνουν στην πόλη με κρουαζιερόπλοια, αφού συνήθως σε κάθε άφιξη πλοίου στέλεχος του Κέντρου υποδέχεται τους επιβάτες στο τέρμιναλ του λιμανιού με ενημερωτικό υλικό και δίνει κάθε έγκυρη και επικαιροποιημένη πληροφορία για την περιοχή μας. Ακόμη, με στόχο την παροχή όσο το δυνατό πληρέστερης τουριστικής πληροφόρησης έχει δημιουργήσει περισσότερες από 10 δικές του παραγωγές, όπως έντυπα, οδηγούς πόλης, χάρτες, ηλεκτρονικό υλικό (DVD), καθώς και πλήρως ενημερωμένους καταλόγους με ομοειδή τουριστικά επαγγέλματα (π.χ. κάμπινγκ Μαγνησίας, επιχειρήσεις ενοικιάσεως αυτοκινήτων, scuba diving κ.ά.).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου