ΤΟΠΙΚΑ

«Μπουρλότο» οι κάδοι των απορριμμάτων

μπουρλότο-οι-κάδοι-των-απορριμμάτω-851206

Τον μπελά τους έχουν βρει τις τελευταίες μέρες οι υπεύθυνοι στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Βόλου, καθώς το προηγούμενο διήμερο βρέθηκαν καμένοι οκτώ συνολικά κάδοι απορριμμάτων στην περιοχή της Χιλιαδούς, στο τμήμα από Δημάρχου Γεωργιάδου μέχρι το ύψος της οδού Μακρυγιάννη και Εθνικής Αντιστάσεως. Τόσοι κάδοι δεν είχαν καεί ούτε στα μεγάλα επεισόδια του Δεκεμβρίου του 2008, μας λέει ο αναπληρωτής Διευθυντής της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Βόλου Γιώργος Παναγόπουλος, που σήμερα θα αποστείλει συνεργείο για να αντικαταστήσει τους καμένους κάδους, ενώ παράλληλα ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιάννης Κουρτίνας θα καταθέσει και μήνυση κατ΄ αγνώστων.

Συνολικά κάθε χρόνο στο Βόλο καίγονται 70 περίπου κάδοι απορριμμάτων από τους 2.500 συνολικά που έχουν αναπτυχθεί σε όλη την πόλη. Η τιμή του κάθε κάδου μόνον ευκαταφρόνητη δεν είναι, αφού η τιμή αγοράς είναι 285 ευρώ. Εκτός από τους κάδους απορριμμάτων τα δύο τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί και 1.200 περίπου μπλε κάδοι ανακύκλωσης.

Όπως τονίζουν οι υπεύθυνοι του Δήμου Βόλου, οι ποσότητες απορριμμάτων που αποκομίζονται κάθε χρόνο στο Βόλο είναι αυξητικές, με τη μέση ετήσια αύξηση να είναι της τάξεως του 5% περίπου. Η συνολική αύξηση ωστόσο είναι αρκετά μεγαλύτερη, αφού άλλο ένα 5% είναι η ποσότητα που αποκομίζεται και από τα ανακυκλούμενα υλικά τα οποία πηγαίνουν όχι στη χωματερή, αλλά στο Κέντρο Διαλογής Υλικών Ανακύκλωσης στον Αγιο Γεώργιο Φερρών. Συνολικά η μέση ημερήσια αποκομιδή σκουπιδιών στο Βόλο είναι από 160 – 170 τόνοι.

Εξόρμηση  καθαριότητας στο Σωρό

Εξάλλου επιχείρηση – σκούπα στην περιοχή από το Σωρό μέχρι το κέντρο διασκέδασης «Φαρίντα» πραγματοποίησαν χθες συνεργεία της υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου. Συνολικά 70 σακούλες με σκουπίδια και τρία αυτοκίνητα με μπάζα ήταν ο τελικός απολογισμός των συνεργείων που πριν την αποκομιδή τους από τα απορριμματοφόρα του Δήμου επικόλλησαν την επιγραφή με τη φράση «Αυτά τα σκουπίδια είναι δικά μας. Η φύση μας τα επιστρέφει», σε μία προσπάθεια να καταδείξουν το πρόβλημα στους διερχόμενους, αλλά και στους επιχειρηματίες και επαγγελματίες της γύρω περιοχής.

Εξάλλου σήμερα υπάλληλοι της υπηρεσίας μεταβαίνουν στην Αθήνα προκειμένου να παραλάβουν το πλυντήριο κάδων το οποίο ανακατασκευάστηκε πλήρως και το οποίο θα έχει εφεξής τη δυνατότητα να πλένει τους κάδους εκτοξεύοντας το νερό με πίεση, κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα στα συνεργεία το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να πλένουν τους κάδους με τον τρόπο που ενδείκνυται να γίνεται το πλύσιμο, προκειμένου να αποφεύγεται η δυσοσμία τους κατά την καλοκαιρινή κυρίως περίοδο. Η υπηρεσία περιμένει σ΄ αυτόν τον τομέα να βελτιωθούν σημαντικά τα πράγματα με την παραλαβή και ενός δεύτερου πλυντηρίου κάδων που πρόκειται να παραλάβει μέσα στον Οκτώβριο, από την αγορά μέσω leasing που έχει κάνει ο Δήμος πριν από μερικούς μήνες για τη μερική ανανέωση του μηχανολογικού της εξοπλισμού.

Εξάλλου η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Βόλου συνεχίζει να είναι υποστελεχωμένη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνολική εικόνα της πόλης στον τομέα της καθαριότητας. Οι προσλήψεις μονίμων έχουν «παγώσει» και η πρόσληψη 29 εργατοτεχνιτών με δίμηνες συμβάσεις μετατίθεται διαρκώς από μέρα σε μέρα…

Δεν έχουμε άτομα να σκουπίσουν ακόμη και το κέντρο της πόλης, λένε οι αρμόδιοι του Δήμου, που με αφορμή αυτές τις ελλείψεις ζητούν την ουσιαστική συμπαράσταση στο έργο τους απ΄ όλους τους δημότες.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου