ΤΟΠΙΚΑ

Ετοιμα τα τεχνικά δελτία τριών έργων του Νοσοκομείου

ετοιμα-τα-τεχνικά-δελτία-τριών-έργων-τ-470371

Στην τελική ευθεία για να πάρουν την έγκριση της μελέτης σκοπιμότητας από το Υπουργείο Υγείας τα τρία νέα έργα του Νοσοκομείου Βόλου, που θα χρηματοδοτηθούν από τη δεύτερη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ που ο προϋπολογισμός τους προσεγγίζει το 1,8 δισ. ευρώ.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Τα έργα αυτά αφορούν στο αιμοδυναμικό εργαστήριο (στεφανιογράφος), στην προμήθεια ψηφιακών μηχανημάτων για το Ακτινολογικό και στην προμήθεια ειδικού εξοπλισμού για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Έχει προηγηθεί η έγκριση σκοπιμότητας για το έργο που αφορά στα ψηφιακά χειρουργεία και για το οποίο τις επόμενες μέρες, έχοντας το πράσινο φως από το Υπ. Υγείας, θα κατατεθεί ο φάκελος του έργου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για να ετοιμαστούν τα τεύχη δημοπράτησης. Εκτιμάται μάλιστα πως θα είναι το πρώτο έργο που θα δημοπρατηθεί σε όλη τη Θεσσαλία από το τομεακό πρόγραμμα Υγείας.

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου, Μάνθος Δραμητινός, ερωτηθείς χθες από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, δήλωσε πως η ομάδα εργασίας του ΕΣΠΑ, μόλις χθες, αφού πρώτα δόθηκε η έγκριση από το Δ.Σ. του Ιδρύματος, υπέβαλε στην 5η ΥΠΕ τον φάκελο με τα τρία έργα, τα οποία θα προωθηθούν στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας. Σε πρώτο στάδιο θα ελεγχθούν όλες οι διαδικασίες, τα τεχνικά δελτία, οι μελέτες ωριμότητας και τα κόστη ώστε σε δεύτερη φάση να δοθεί η έγκριση για τις μελέτες σκοπιμότητας.

Αυτό το στάδιο είναι και το πιο σημαντικό, καθώς ουσιαστικά αποτελεί την αφετηρία ώστε μετά να ξεκινήσει στην Περιφέρεια η διαδικασία της δημοπράτησής τους. «Έγινε μία συντονισμένη δουλειά και ένας αγώνας δρόμου από όλη την ομάδα εργασίας του ΕΣΠΑ, προκειμένου να πετύχουμε όσο το δυνατόν συντομότερα να καταθέσουμε τους φακέλους για να πάρουμε τις εγκρίσεις σκοπιμότητας. Έγκειται τώρα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπ. Υγείας, στις οποίες όπως γίνεται αντιληπτό θα πιέσουμε όσο μπορούμε, ώστε όσο το δυνατόν συντομότερα να προχωρήσει η διαδικασία και να πάρουμε την άδεια για να μπορούμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια να δημοπρατήσουμε τα έργα», τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Μάνθος Δραμητινός.

Ο διοικητής του νοσοκομείου υπογράμμισε επίσης ότι τα συγκεκριμένα έργα προέκυψαν μέσα από την καταγραφή των αναγκών του ιδρύματος, και επανέλαβε πως παραμένει προς διεκδίκηση ο μαγνητικός τομογράφος, έργο για το οποίο γίνεται προσπάθεια να εξασφαλιστούν κονδύλια από άλλα προγράμματα.

Ιεράρχηση των αναγκών

Όπως είναι γνωστό, ως πρωτεύον έργο εξαρχής είχε επιλεγεί ο στεφανιογράφος και οι απαραίτητες υποδομές του αιμοδυναμικού εργαστηρίου της καρδιολογικής κλινικής, αξίας που εκτιμάται πως θα καλύψει τις ανάγκες 250 ασθενών ετησίως που χρήζουν άμεσης παρέμβασης για να σωθεί η ζωή τους, και συνολικά 600 ασθενών που διακομίζονται εκτός Μαγνησίας κάθε χρόνο προκειμένου να αντιμετωπισθούν σοβαρότατα καρδιολογικά προβλήματα.

Παράλληλα, όσον αφορά τα ψηφιακά χειρουργεία, κρίθηκε απαραίτητο να δημιουργηθεί η ψηφιακή χειρουργική αίθουσα που θα καλύψει τουλάχιστον τρεις χειρουργικές ειδικότητες, για ανοιχτή και λαπαροσκοπική χειρουργική με περισσότερα από 1.000 χειρουργεία τον χρόνο, δίνοντας έμφαση σε τεχνικές που τώρα καλύπτονται σε άλλα νοσοκομεία στα οποία υποχρεωτικά μετακινούνται οι ασθενείς της Μαγνησίας.

Τέλος όσον αφορά τον εξοπλισμό στο ακτινολογικό και τη ΜΕΘ, όπως επισημαίνεται, οι αναπνευστήρες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας που θα ξεπεράσουν τα χρονικά όρια λειτουργίας τους σύντομα χρειάζονταν αντικατάσταση, ενώ όσον αφορά τον νέο εξοπλισμό για το ακτινολογικό κρίνεται απαραίτητος, ώστε να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ασθενείς και τους ασφαλισμένους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου