ΤΟΠΙΚΑ

Νέος πολυχώρος αλληλεγγύης στον Βόλο

νέος-πολυχώρος-αλληλεγγύης-στον-βόλο-471754

Φιλόδοξος στόχος που παίρνει σάρκα και οστά είναι ο πολυχώρος αλληλεγγύης που δημιουργείται με πρωτοβουλία της Κουζίνας Αλληλεγγύης Βόλου, τείνοντας χέρι βοήθειας στους απόρους και σε όσους στερούνται ακόμη και τα στοιχειώδη. Η γενική φιλοσοφία της νέας δομής, που θα λειτουργήσει σε τριώροφο κτήριο συνολικής έκτασης 350 τετραγωνικών μέτρων, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών 54ου Συντάγματος Ελλάς και Σοφοκλέους, είναι η παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας και συνθηκών προσωπικής υγιεινής, πέρα από το φαγητό που θα προσφέρεται σε καθημερινή βάση, σε όσους αδυνατούν να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το τριώροφο, πετρόκτιστο κτήριο, που θα μετασκευαστεί σε Πολυχώρο Αλληλεγγύης «Ιωαννιτών», διαθέτει ενιαίους χώρους, οι οποίοι θα διαμορφωθούν ανάλογα, με την προοπτική να λειτουργήσουν από τον χειμώνα, με τη συνδρομή της τοπικής κοινωνίας και όσων στηρίζουν από την πρώτη στιγμή το εθελοντικό έργο της «Κουζίνας Αλληλεγγύης Βόλου».

Σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί, στον ημιυπόγειο χώρο του κτηρίου θα υπάρχουν αποθήκες, κουζίνα, γραφεία, ντουζιέρες, σε πρώτη φάση, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι άποροι και όσοι έχουν ανάγκη βοήθειας. Στον ημιώροφο θα λειτουργεί οδοντιατρείο και ιατρείο, για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με την παράλληλη συνδρομή διαιτολόγου.

Στον πρώτο όροφο του κτηρίου θα διαμορφωθεί αντίστοιχα αίθουσα εκδηλώσεων, που θα διατίθεται για δράσεις πολιτιστικού χαρακτήρα, κοπές πίτας, εκθέσεις ζωγραφικής και άλλες συναφείς διοργανώσεις συλλόγων.

Το κτήριο εκμισθώθηκε για διάστημα είκοσι χρόνων από την Κουζίνα Αλληλεγγύης Βόλου και μεταξύ των παρεμβάσεων που θα γίνουν περιλαμβάνεται η εγκατάσταση τριάντα δύο ενεργειακών παραθύρων, ασανσέρ, θέρμανσης, ρεύματος, επισκευή της στέγης και σειρά ακόμη εργασιών, το συνολικό κόστος των οποίων εκτιμάται ότι τα υπερβεί τις 100.000 ευρώ. Όπως αναφέρει η Αγγελική Ιωαννίτη, «ψυχή» της προσπάθειας, με δήλωσή της στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ «το κόστος διαμόρφωσης του συγκεκριμένου αποθηκευτικού χώρου σε πολυχώρο αλληλεγγύης για όσους έχουν ανάγκη, είναι υψηλό. Γι’ αυτό τον λόγο απευθυνόμαστε στην τοπική κοινωνία και καλούμε όσους επιθυμούν, να συνδράμουν την προσπάθειά μας, βάζοντας το δικό τους λιθαράκι, προκειμένου να υλοποιηθεί ο συγκεκριμένος στόχος, για να βοηθηθούν δεκάδες συνάνθρωποί μας».

Στόχος της παραπάνω εθελοντικής προσπάθειας είναι να διευρυνθεί το πεδίο δράσης της κουζίνας αλληλεγγύης, που «αγκαλιάζει» εκατοντάδες απόρους, δεκάδες οικογένειες και άπορους μαθητές. «Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τον συγκεκριμένο πολυχώρο, για να δώσουμε τη δυνατότητα σε όσους στερούνται ακόμη και τα στοιχειώδη, να κάνουν ένα μπάνιο, να φορέσουν καθαρά ρούχα, να εξεταστούν από τον γιατρό, ή από οδοντίατρο, να κουρευτούν, να ανέβει η ψυχολογία τους και να νιώσουν καλύτερα», όπως επισημαίνει η «ψυχή» της συγκεκριμένης προσπάθειας.

Η Κουζίνα Αλληλεγγύης Βόλου επωμίζεται το βάρος της υλοποίησης του συγκεκριμένου φιλόδοξου στόχου και, όπως σημειώνει η κ. Ιωαννίτη, «απευθυνόμαστε στον κόσμο του Βόλου για να μας βοηθήσει, προκειμένου να υλοποιηθεί ο στόχος και να λειτουργήσει ο συγκεκριμένος πολυχώρος, που θα είναι ένα κόσμημα για την πόλη».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου