ΤΟΠΙΚΑ

Επιφυλακή για το πράσινο σκουλήκι

επιφυλακή-για-το-πράσινο-σκουλήκι-851206

Ενα… πολυφάγο πράσινο σκουλήκι καταστρέφει τις καλλιέργειες βαμβακιού ανά την Ελλάδα. Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που έχει προκαλέσει στο Νομό Λάρισας, ενώ μέχρι και σήμερα η παραγωγή της Μαγνησίας δεν έχει υποστεί ευτυχώς εκτεταμένες ζημιές.
 
Το σκουλήκι μετανάστευσε από πιο ζεστά κλίματα, ωστόσο πλέον αναπαράγεται εδώ και κυρίως στη Β. Ελλάδα. Το πράσινο σκουλήκι αποτελεί το σημαντικότερο καταστροφέα για το βαμβάκι και το καλαμπόκι και κάθε χρόνο καταστρέφει πολύ μεγάλες καλλιέργειες.
 
Οι καταστροφές που καταγράφονται σε βαμβακοφυτείες του νομού Λάρισας είναι ανυπολόγιστες, επιφέροντας στον αγροτικό πληθυσμό ένα καίριο χτύπημα στη σοδειά τους.
 
Την ίδια στιγμή από την εμφάνιση του σκουληκιού δεν ξέφυγαν ούτε οι βαμβακοκαλλιέργειες της Μαγνησίας, ωστόσο η καταστροφή είναι ιδιαίτερα περιορισμένη, καθώς οι αγρότες έχουν καταφέρει την καταπολέμησή του, η οποία γίνεταιείτε στο αρχικό του στάδιο ως προνύμφη-σκουλήκι, είτε αργότερα όταν γίνει πεταλούδα και αλλάξει χρώμα προς το καφέ, με εντομοκτόνα, ωστόσο οι ψεκασμοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και περιορισμένοι.
 
Μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου Νικήτας Πρίντζος σε επισκέψεις που πραγματοποίησε χθες σε χωριά που ανήκουν στην δύναμη της ΕΑΣ και αναπτύσσονται βαμβακοκαλλιέργειες συνομίλησε με αγρότες και επιβεβαιώνει ότι το πρόβλημα στην Μαγνησία δεν έχει επεκταθεί.
 
«Δεν έχουμε ευτυχώς πολύ μεγάλη ζημιά. Έχουν καταφέρει οι αγρότες με ψεκασμούς να το περιορίσουν» αναφέρει ο κ. Πρίντζος και προσθέτει πως «ελπίζω να μην γίνουμε στο μέλλον μάρτυρες της καταστροφής που έχει υποστεί η παραγωγή στη Λάρισα».
 
Εν τω μεταξύ για το ζήτημα παρέμβαση έκανε και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Β. Μπούτας, ο οποίος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «η οικονομική ζημιά που θα υποστούν οι παραγωγοί θα είναι τεράστια, ενώ κινδυνεύουν να μην πάρουν ούτε την συνδεδεμένη επιδότηση, αν η παραγωγή βαμβακιού θα πέσει κάτω από 200 κιλά το στρέμμα», προτρέπει δε τους πληγέντες αγρότες ν’ απαιτήσουν να γίνουν γρήγορα εκτιμήσεις των ζημιών και ν’ αποζημιωθούν αμέσως και στο σύνολο της καταστροφής από τον ΕΛΓΑ.
 
Ερώτηση όμωςστην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή αναφορικά με τις εκτεταμένες ζημιές που έχουν προκληθεί στις βαμβακοκαλλιέργειες του Νομού Λάρισας κατέθεσαν τέσσερις βουλευτές του ΚΚΕ, μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Μαγνησίας Απόστολος Νάνος,ζητώντας να ενημερωθούν για το αν σκοπεύει το Υπουργείο να προχωρήσει στην εξατομίκευση των ζημιών και στην οικονομική ενίσχυση των πληγέντων στο 100% της ζημιάς.
 
Αμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ
Οδηγίες για άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ, του ΕΘΙΑΓΕ και των Νομαρχιών προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που ανέκυψε από την προσβολή των καλλιεργειών του βαμβακιού από το πράσινο σκουλήκι έδωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή.
 
Ήδη η διοίκηση του ΕΛΓΑ έδωσε τις σχετικές εντολές στους διευθυντές των υποκαταστημάτων του Οργανισμού να γίνουν ταχύτατα οι επιβαλλόμενες εκτεταμένες επισημάνσεις, ώστε να διαπιστωθεί το εύρος του προβλήματος. Παράλληλα έχουν ενημερωθεί και οι Νομαρχίες της χώρας να ενεργοποιήσουν τις υπηρεσίες του ΕΘΙΑΓΕ, προκειμένου να εντοπιστούν τα αίτια για τα οποία δεν αποδίδουν τα φυτοπροστατευτικά μέσα και οι φαρμακολογικές μέθοδοι καταπολέμησης του σκουληκιού.
 
Φαΐ να ‘ναι κι ό,τι να ’ναι!
Μπορεί το πράσινο σκουλήκι να δείχνει μια ιδιαίτερη προτίμηση στο βαμβάκι και το καλαμπόκι, ωστόσο τρώει τα πάντα. Στο βαμβάκι καταστρέφει τα καρύδια και τα φύλλα, ενώ στο καλαμπόκι το στάχυ και τους καρπούς. Και στις δύο περιπτώσεις οι κάμπιες τρώνε ό,τι βρουν ή αφήνουν πάνω τους τα περιττώματά τους.
 
Οι πρώιμες καλλιέργειες πλήττονται περισσότερο, καθώς στην αρχή της άνοιξης που έρχεται ο μεγάλος αριθμός από κάμπιες, πέφτουν πάνω στα φυτά και τα καταστρέφουν. Μάλιστα έχει διαπιστωθεί τα προηγούμενα χρόνια ότι το πράσινο σκουλήκι είναι ανθεκτικό στα εντομοκτόνα και οι εκτεταμένοι ψεκασμοί δεν αποδίδουν.
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου