ΤΟΠΙΚΑ

Στόχος η ήπια ανάπτυξη του Ολύμπου

στόχος-η-ήπια-ανάπτυξη-του-ολύμπου-498214

Στον ορεινό όγκο του βουνού των θεών, τον Όλυμπο, βρέθηκε ο Νομάρχης Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιας μετά από πρόσκληση που δέχθηκε από τους περιηγητικούς συλλόγους της περιοχής. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην περιοχή ο Νομάρχης κατέθεσε τις προτάσεις του για την ανάπτυξη αλλά και την προστασία συνάμα του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.

Όπως επεσήμανε ο κ. Παπατόλιας, η περιοχή ήδη διαθέτει αξιόλογη υποδομή για ανεμόπτερα, ελαφρού τύπου αεροπλάνα, αεροπτερισμό, moto-cross (πίστα Καλλιθέας Ολύμπου), ποδήλατο βουνού κ.ά. Ωστόσο οι υποδομές αυτές είναι αναγκαίο να εκσυγχρονιστούν, ώστε να καλύπτουν τις πλέον απαιτητικές προδιαγραφές για τη διοργάνωση εθνικών και διεθνών αγώνων.

Πρόταση του Νομάρχη Μαγνησίας είναι η ήπια ανάπτυξη του βουνού στην κατεύθυνση της προσέλκυσης εναλλακτικού τουρισμού (αθλήματα βουνού, ορειβατικός και αναρριχητικός τουρισμός, αεροπτερισμός και ποδήλατο βουνού), ενώ τόνισε ότι «μια τέτοια ανάπτυξη πρέπει να αποτελεί σταθερή αφετηρία του κάθε σχεδιασμού για την αναπτυξιακή αξιοποίηση αυτού του ξεχωριστού και εμβληματικού ορεινού όγκου».

Βέβαια όπως τονίστηκε η αποδοχή από τις τοπικές κοινωνίες της ιδέας της προστασίας είναι η εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για κάθε είδους ανάπτυξη, που θα συνδυάσει τον εναλλακτικό τουρισμό με την προβολή του μυθολογικού χαρακτήρα του βουνού.

Μάλιστα ο κ. Παπατόλιας στο πλαίσιο μιας στενής διαπεριφερειακής συνεργασίας με τους φορείς της περιοχής του Ολύμπου που ανήκει στην Πιερία, πρότεινε να θεσμοθετηθούν άμεσα με Προεδρικό Διάταγμα τα νέα όρια του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, με την κίνηση και ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών που έχουν σήμερα ατονήσει, να αναβαθμιστεί ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου σε πραγματικό όργανο προστασίας του ορεινού όγκου με την ενδεχόμενη μετατροπή του σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, να ξεκινήσει η διαδικασία σύνταξης φακέλου για την ένταξη του Ολύμπου στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, καθώς και να εκπονηθούν σε διαπεριφερειακό επίπεδο σοβαρές και αξιόπιστες μελέτες και προδιαγραφές για τη λειτουργία ενός σύγχρονου Μυθολογικού Πάρκου εθνικής εμβέλειας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου