ΤΟΠΙΚΑ

«Διπλό το χτύπημα» στις συντάξεις

διπλό-το-χτύπημα-στις-συντάξεις-474644

Μειώσεις έως και 18%, με περικοπή μέχρι και δύο συντάξεων τον χρόνο, σε όσους συνταξιούχους συνταξιοδοτήθηκαν πριν την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, «σερβίρει» το νέο πακέτο μέτρων.

Αυτό κατήγγειλαν χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι των συνταξιουχικών οργανώσεων του Βόλου, απευθύνοντας κάλεσμα στους συναδέλφους τους να συμμετέχουν δυναμικά στην απεργία που έχει προκηρυχθεί για τις 17 Μαΐου.

Όπως κατήγγειλε χθες σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος των συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Μαγνησίας κ. Ρούσσας, οι περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις για κάθε χρόνο από το 2019, θα οδηγήσουν σε νέες μειώσεις μέχρι και 18% στις συντάξεις που λαμβάνουν οι σημερινοί συνταξιούχοι. Σύμφωνα με τον κ. Γ. Ρούσσα, καταργείται η λεγόμενη «προσωπική διαφορά», δηλαδή το ποσό που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα συνεχιζόταν να καταβάλλεται σε όσους είναι ήδη συνταξιούχοι, για να καλύψει τη διαφορά ανάμεσα στη σύνταξή τους και τη νέα χαμηλότερη σύνταξη που προκύπτει από τον επανυπολογισμό με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου.

Δηλαδή, η συντριπτική πλειοψηφία των «προσωπικών διαφορών» θα καταργηθεί, ενώ μόνο στις περιπτώσεις που η περικοπή αυτή οδηγεί σε μειώσεις άνω του 18% του συνολικού ποσού της σύνταξης θα διατηρηθεί ένα ποσό.

Για παράδειγμα, αν η καταβαλλόμενη σύνταξη σήμερα είναι 800 ευρώ και με τον επανυπολογισμό η νέα σύνταξη διαμορφώνεται στα 660 ευρώ, η «προσωπική διαφορά» ανέρχεται στα 140 ευρώ και θα περικοπεί ολόκληρη, καθώς το ποσό της μείωσης αντιστοιχεί στο 17,5% της συνολικής σύνταξης.

Αντίστοιχα, στην περίπτωση που η καταβαλλόμενη σύνταξη σήμερα ανέρχεται στα 1.000 ευρώ και η νέα σύνταξη μετά τον επανυπολογισμό της διαμορφώνεται στα 800 ευρώ, τότε η περικοπή θα φτάσει τα 180 ευρώ (18% της συνολικής σύνταξης) ενώ θα «σωθούν» μόλις 20 ευρώ από την «προσωπική διαφορά».

Οι συνταξιούχοι όμως δέχονται χτύπημα και από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, η οποία σε πολλές περιπτώσεις θα σημάνει επιπλέον φόρο γύρω στα 600 ευρώ, «κόβοντάς» τους έτσι άλλη μία σύνταξη κάθε χρόνο, αφού υπολογίζεται, όπως είπε με τη σειρά του ο Θαν. Κοντονίνας, πρόεδρος των συνταξιούχων ΟΑΕΕ- ΤΑΕ, με βάση τα όσα ακούγονται για το νέο αφορολόγητο, πως ακόμη και ο συνταξιούχος που δεν πλήρωνε μέχρι τώρα τίποτα, θα καταβάλλει φόρο περίπου 600 ευρώ.

Ο κ. Κώστας Γερογιάννης, γραμματέας του συλλόγου συνταξιούχων ΤΕΒΕ-ΤΣΑ, με τη σειρά του κατήγγειλε από την πλευρά του πως οι συνταξιούχοι είναι αγανακτισμένοι για τα καινούργια μέτρα και κάλεσε τον κόσμο να βγει στους δρόμους, ενώ από τον Σύλλογο Συνταξιούχων Τσιμέντου ο κ. Θανάσης Μούτος σημείωσε πως μόνο με απεργία διαρκείας θα λυθεί το πρόβλημα.

Όπως ανακοινώθηκε χθες, στις 26 Μαΐου, στις 11 το πρωί, θα γίνει πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, ενώ προγραμματίζεται και η συμμετοχή των συνταξιουχικών οργανώσεων του Βόλου, σε συλλαλητήριο που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη στις 13 Ιουνίου.

Επίσης οι συνταξιούχοι αποφάσισαν να συμμετέχουν σε απεργιακή συγκέντρωση την Κυριακή στις 10 το πρωί στη συμβολή των οδών Ερμού με Ιωλκού, ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου