ΤΟΠΙΚΑ

Βροχή αστεριών στον ουρανό

βροχή-αστεριών-στον-ουρανό-496447

Το φαντασμαγορικό ουράνιο φαινόμενο της βροχής διαττόντων αστέρων καθώς και την εντυπωσιακή σύνοδο τριών πλανητών, του Κρόνου, του Άρη και της Αφροδίτης μαζί με τη Σελήνη θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι φίλοι του έναστρου ουρανού, στην αυριανή αστροβραδιά που διοργανώνει η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου οργανώσει αστροβραδιά στον Άγιο Στέφανο (Σωρός). Οι συνθήκες παρατήρησης είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές αυτή την ημερομηνία καθώς οι συμμετέχοντες θα έχουν στην διάθεσή τους τον σκοτεινό ουρανό, με τη Σελήνη να είναι μόλις 2 ημερών. Από τις 21.00 οι φίλοι του έναστρου ουρανού θα παρατηρήσουν κατ’ αρχάς την σύνοδο των τριών Πλανητών οι οποίοι θα βρίσκονται πολύ κοντά ο ένας στον άλλον μαζί με τη Σελήνη και οι οποίοι θα δύσουν νωρίς στον ορίζοντα. Η βροχή των Περσείδων διαττόντων αστέρων θα είναι καλύτερα ορατή μετά τις 22.00, όταν θα έχει σκοτεινιάσει εντελώς ο ουρανός, το δε μέγιστό της θα σημειωθεί περίπου τα μεσάνυχτα, όταν 80 περίπου λευκοκίτρινα πεφταστέρια θα διασχίζουν τον ουρανό.
Παράλληλα αύριο το βράδυ οι διοργανωτές θα ξεναγήσουν τους παριστάμενους στον έναστρο ουρανό και θα παρατηρήσουν, με τηλεσκόπια και ισχυρά κιάλια και άλλα ουράνια σώματα όπως το γαλαξία της Ανδρομέδας, αστρικά σμήνη στους αστερισμούς του Περσέα, του Ηρακλή, του Τοξότη , διπλά αστέρια , κλπ. Η βροχή των Περσείδων διαττόντων αστέρων είναι έντονη το βράδυ της 12ης Αυγούστου προς τα ξημερώματα της 13ης καθώς η Γη που κινείται με 108.000 χιλιόμετρα την ώρα, πέφτει πάνω στο σύννεφο των σωματιδίων που έχει αφήσει η τροχιά του κομήτη ΣΟΥΊΦΤ-ΤΑΤΛ, όπως αυτός ονομάστηκε από τους αστρονόμους που τον ανακάλυψαν το 1862. Ογδόντα περίπου λευκοκίτρινα πεφταστέρια θα φαίνονται ανά λεπτό να έρχονται από ένα σημείο στον αστερισμό του Περσέα, (γι’ αυτό ονομάζονται Περσείδες) καθώς σωματίδια μεγέθους χιλιοστού του μέτρου θα καίγονται εισβάλλοντας στην ατμόσφαιρά μας με ταχύτητα 50 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο.

Εντυπωσιακό φαινόμενο
Η δημιουργία μιας βροχής διαττόντων, όπως είναι οι «Περσείδες», οφείλεται στα μικρά σωματίδια σκόνης των κομητών που είναι μαζεμένα σε σμήνη και τέμνουν πολλές φορές την τροχιά της Γης. Όταν η Γη συναντάει μια τέτοια ομάδα σωματιδίων τα έλκει και τότε αυτά εισέρχονται στην ατμόσφαιρά μας με ρυθμό μερικών δεκάδων την ώρα. Τα σωματίδια αυτά, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν βάρος μικρότερο του ενός γραμμαρίου, χτυπούν τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιράς μας σε ύψος περίπου 100 χλμ. και αναφλέγονται. και αναφλέγονται. H ανάφλεξη αυτή ιονίζει τα γύρω στρώματα της ατμόσφαιρας, σχηματίζοντας έτσι μια φωτεινή τροχιά 2 έως 3 μέτρων που κινείται με ταχύτητα 30 έως 60 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Αυτή τη φωτεινή τροχιά λοιπόν, βλέπουμε από τη Γη και ονομάζουμε διάττοντα, μετεωροειδή ή «πεφταστέρι». Ο καλύτερος τρόπος να παρατηρήσει κανείς τη βροχή των Περσείδων είναι να ξαπλώσει οριζόντια, με τα πόδια προς τα βόρεια, μακριά από τα φώτα και τα κτίρια της πόλης, σε σκοτεινό ουρανό, κοιτάζοντας κατακόρυφα προς τον ουρανό, χωρίς κιάλια η τηλεσκόπιο.
Ο χώρος όπου θα πραγματοποιηθεί αύριο η αστροβραδιά, από τις 21.00 περίπου, είναι το πλάτωμα στο οποίο πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα οι παρατηρήσεις της Εταιρείας, που βρίσκεται στα ανατολικά όρια του οικισμού Άγιος Στέφανος ( Σωρός- Αλυκές),στην οδό Γιασεμιών. Η ακριβής θέση του χώρου παρατήρησης φαίνεται στο χάρτη που βρίσκεται στην ιστοσελίδα της Εταιρείας (www.astronomos.gr – Ομάδα Αστρονομικών παρατηρήσεων). Επίσης θα υπάρχουν πινακίδες που θα δείχνουν την κατεύθυνση προς το πλάτωμα των παρατηρήσεων.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 697 4165062 ή στο 697 2409049.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου