ΤΟΠΙΚΑ

«Πάγωσαν» τα έξοδα κηδείας

πάγωσαν-τα-έξοδα-κηδείας-477967

«Πάγωσαν» τα έξοδα κηδείας στον ΕΦΚΑ. Σε αναμονή μέχρι και επτά μήνες, βρίσκονται χήρες και χήροι στη Μαγνησία προκειμένου να πληρωθούν τις δαπάνες που συγκαταλέγονται στα έξοδα κηδείας, για τους δικούς τους ανθρώπους που απεβίωσαν.

Ορισμένοι από αυτούς έχουν μάλιστα περιέλθει σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς υποχρεώθηκαν σε γραφεία τελετών περιμένοντας να αποπληρώσουν την οφειλή τους μόλις πληρωθούν από τον ΕΦΚΑ τα έξοδα, όμως μέχρι σήμερα, δεν έχουν δει το χρώμα του χρήματος.

Από τις τοπικές υπηρεσίες του Ενιαίου πλέον Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης μπορεί να προχωρούν τις διαδικασίες, ωστόσο, επειδή τα ταμεία που έχουν ενοποιηθεί είναι πολλά, το χάος παραμένει. Οι θιγόμενοι αποχωρούν με άδεια χέρια και οι απαντήσεις που τους δίνονται είναι από γενικόλογες μέχρι ασαφείς, με αποτέλεσμα πολλές φορές να περισσεύουν τα νεύρα και η ένταση, μπροστά από τα γκισέ των αρμοδίων υπηρεσιών των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν ενοποιηθεί.

«Οι άνθρωποι που διαμαρτύρονται έχουν απόλυτο δίκιο. Δικαιούνται και δεν μπορούν να λάβουν τα χρήματα από τα έξοδα κηδείας. Οι υπηρεσίες προσπαθούν. Όμως από τα κεντρικά δεν προωθούνται για διεκπεραίωση οι αιτήσεις που έχουν προωθηθεί», είναι η εξήγηση που δίνουν υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΦΚΑ στον Βόλο, οι οποίοι ρωτήθηκαν από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Έτσι, ουσιαστικά έχει ανασταλεί η διαδικασία για την απόδοση των εξόδων κηδείας.

Αφήνουν χρέος… στα γραφεία τελετών

Η αναμονή… για την πληρωμή των εξόδων κηδείας από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης έχει φέρει σε δύσκολη θέση πολλούς συγγενείς. Γνωρίζοντας τη χαοτική κατάσταση που ακόμη επικρατεί στον νέο ασφαλιστικό φορέα, τα γραφεία τελετών δείχνουν κατανόηση, περιμένοντας πότε θα εγκριθούν τα εντάλματα ώστε να αποπληρωθούν οι συγκεκριμένες δαπάνες.

«Ευτυχώς που οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι το πρόβλημα οφείλεται στις δυσλειτουργίες του ΕΦΚΑ και όχι σε δική μας ευθύνη και περιμένουν. Όμως όσο υπομονή και να έχει κανείς, πρόκειται για χρέη που πρέπει να εξοφληθούν. Δεν μπορεί το ίδιο το κράτος, που έχει την ευθύνη για αυτές τις δαπάνες, να καθυστερεί να μας εξυπηρετήσει, και την ίδια στιγμή να επαίρεται πως έχει πλεόνασμα», έλεγε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Κ.Α., που η μητέρα της απεβίωσε τον περασμένο Δεκέμβριο και ακόμη περιμένει… να πληρωθεί τα έξοδα κηδείας.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου