ΤΟΠΙΚΑ

Επί ποδός για κινητοποιήσεις για τους σχολικούς βοηθούς στα ειδικά σχολεία

επί-ποδός-για-κινητοποιήσεις-για-τους-478707

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής, μετά την πρόσληψη μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, 38 σχολικών βοηθών στα ειδικά σχολεία της Θεσσαλίας, χωρίς κανένα πτυχίο και με μηδενικά προσόντα. Η πρόσληψη των σχολικών βοηθών στη θέση του ειδικού βοηθητικού προσωπικού, σήμανε συναγερμό στους εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής κι όλων των κλάδων ειδικοτήτων εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού Θεσσαλίας.

Πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση στο γραφείο των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας στην οποία ήταν παρόντες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί Ειδικής και Γενικής Αγωγής και όλων των κλάδων ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού, καθώς και φοιτητές Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ανάμεσά τους, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αποστόλης Μούσιος και συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί.

Οι αναπληρωτές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, δεδομένου ότι με τις συγκεκριμένες προσλήψεις υποβαθμίζεται η Ειδική Αγωγή και τίθεται εν αμφιβόλω η ασφάλεια των μαθητών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ακόμη και η σωματική τους ακεραιότητα.

«Η υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου του εκπαιδευτικού προσωπικού από το ειδικό βοηθητικό προσωπικό στη φροντίδα των μαθητών, σε θέματα ασφάλειας και αυτοεξυπηρέτησης, στην ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση όλων των μαθητών κ.ά., απαιτεί συγκεκριμένες γνώσεις Ειδικής Αγωγής που δεν τις κατέχουν οι σχολικοί βοηθοί», τονίστηκε με τους αναπληρωτές του ειδικού βοηθητικού προσωπικού να καταγγέλλουν ότι «οι σχολικοί βοηθοί δεν έχουν τα νόμιμα προσόντα και πτυχία για να ασκήσουν το καθηκοντολόγιο που τους όρισε το Υπουργείο Παιδείας, ούτε σε ειδικά σχολεία ούτε σε γενικά, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών».

Οι αναπληρωτές Ειδικής Αγωγής ζητούν:

-Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να ανακαλέσει το καθηκοντολόγιο των σχολικών βοηθών, το οποίο είναι ίδιο με των πτυχιούχων Ειδικής Αγωγής του κλάδου του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού. Να κάνει μόνιμες προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή εκπαιδευτικού, ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού, και εάν αυτό δεν είναι εφικτό λόγω μνημονίων να γίνονται προσλήψεις αναπληρωτών μόνο από τους πίνακες αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής που κατέχουν το αντίστοιχο βασικό πτυχίο κατά κλάδο.

-Ο ΟΑΕΔ και οι δήμοι που τοποθέτησαν τους σχολικούς βοηθούς, να ανακαλέσουν τις προσλήψεις τους και να τους επανατοποθετήσουν εκτός σχολείων και όπου αυτοί είναι χρηστικοί.

-Οι σύλλογοι γονέων ΑΜΕΑ, η ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ, οι Ομοσπονδίες ΠΟΣΕΕΠΕΑ, ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, Π.Ο.Μ.Ε.Ε.Α, ΑΔΕΔΥ, οι τοπικοί σύλλογοι εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι Περιφερειακοί Σύλλογοι Ε.Ε.Π./Ε.Β.Π., οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Π.Ε- ΔΕ της Θεσσαλίας, οι σύμβουλοι Ειδικής Αγωγής, καλούνται να σταθούν αρωγοί στο συγκεκριμένο αγώνα, ώστε να μην επιτραπεί η διάλυση της Ειδικής Αγωγής.

-Καλούνται οι σύλλογοι διδασκόντων και γονέων κάθε σχολείου να πάρουν θέση κατανοώντας την επικινδυνότητα της διαμορφωμένης αυτής κατάστασης.

-Καλούνται όλοι οι βουλευτές της Μαγνησίας και γενικά της Θεσσαλίας να λάβουν θέση και να σταθούν αρωγοί στον αγώνα μας.

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Παρασκευή 5 Μαΐου, στις 6μ.μ. το απόγευμα, οι αναπληρωτές Ειδικής Αγωγής θα έχουν νέα συγκέντρωση, στην καφετέρια Ιωνία, στο Ελικοδρόμιο, προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου