ΤΟΠΙΚΑ

Χωρίς καύσιμα επί δύο μήνες το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σκοπέλου

χωρίς-καύσιμα-επί-δύο-μήνες-το-πυροσβε-478746

Με σημαντικά προβλήματα ξεκίνησε χθες για τη Μαγνησία, ιδιαίτερα τη νησιωτική, η αντιπυρική περίοδος. Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας έχει μόνο δύο υπαλλήλους, ενώ υποστελεχωμένα είναι και τα δασαρχεία των Σποράδων και τα πυροσβεστικά κλιμάκια των νησιών. Προβλήματα υπάρχουν και στα μέσα, αλλά και τα εφόδια με χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σκοπέλου, που δεν έχει καύσιμα για να κινήσει τα οχήματά του επί δύο μήνες!

Στη συζήτηση στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας για το επιχειρησιακό πλάνο ετοιμότητας σε περίπτωση πυρκαγιάς, η αντιδήμαρχος Σκοπέλου Μάχη Κλωνάρη – Γκόβαρη τόνισε ότι το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σκοπέλου δεν έχει καύσιμα για να κινήσει τα οχήματά του, και όποτε παρουσιάζεται ανάγκη συνδράμει οικονομικά είτε ο δήμος, είτε πρατήριο υγρών καυσίμων.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Σκιάθου, Κώστας Γιαννίτσης, εξέφρασε την ανησυχία του για το ελλιπές προσωπικό που έχει το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο του νησιού. Όπως είπε, με την παραχώρηση του αεροδρομίου στη Fraport μετακινήθηκαν στο αεροδρόμιο για τις υπηρεσίες πυρόσβεσης ο διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμάκιου και τρεις πυροσβέστες, με αποτέλεσμα το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο να μείνει και ακέφαλο και αποδυναμωμένο.

Στα νησιά των Σποράδων, όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη, υπάρχουν πολλά προβλήματα στον τομέα της πυροπροστασίας. Στην Αλόννησο η απομάκρυνση των κλαδιών λόγω των χιονοπτώσεων συνεχίζεται στο αγροτικό και δασικό δίκτυο, στη Σκόπελο επίσης το έργο αυτό δεν έχει τελειώσει.

Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Μαγνησίας, Ελένη Δημητρακοπούλου – Μπίλλιου, επισήμανε ότι οι ελλείψεις σε προσωπικό στα δασαρχεία παραμένουν, παρά το γεγονός ότι η Υπηρεσία τις έχει επισημάνει από δεκαετίας.

Στην ανάγκη που υπάρχει οι πυροσβέστες να έχουν άμεση πρόσβαση στα σημεία εκδήλωσης των πυρκαγιών αλλά και σε νερό, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου Βαγγέλης Λιακόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι από κει και πέρα η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει πλέον άμεση εικόνα για όλα τα συμβάντα με ψηφιακή ενημέρωση, η οποία αποτυπώνει ακόμη και την κίνηση των οχημάτων.

«Προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις, αξιοποιούμε το προσωπικό μας και όλον τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που διαθέτουμε. Πρέπει όλοι μας να συντονιζόμαστε σωστά, να τηρούμε την ιεραρχία, να ενεργούμε πειθαρχημένα γιατί οι επιπόλαιες κινήσεις μπορούν ενδεχομένως να επιδεινώσουν καταστάσεις. Το βασικό όλων είναι η πρόληψη, η οποία αφορά κυρίως στην ενημέρωση», είπε η κ. Κολυνδρίνη.

Από την πλευρά του ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Μαγνησίας κ. Ιγγλέσης, τόνισε ότι όλοι οι φορείς έχουν ήδη λάβει προληπτικά μέτρα, «και με το σωστό συντονισμό, τη θέληση και τη διάθεση μπορούμε να τα καταφέρουμε και να αντιμετωπίσουμε τυχόν προβλήματα».

Οι εκπρόσωποι του Στρατού, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αναφέρθηκαν στα ειδικά μνημόνια για το «Σχέδιο Ξενοκράτης», οι εκπρόσωποι των δήμων αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την έλλειψη μηχανημάτων και προσωπικού, ενώ οι εκπρόσωποι των Δασικών Υπηρεσιών, των δασαρχείων και των εθελοντικών οργανώσεων αναφέρθηκαν στα καθήκοντά τους και στο τι θα πρέπει να κάνουνε σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου