ΤΟΠΙΚΑ

Το 30% των μαθητών Δημοτικού δεν ξέρει κολύμπι

το-30-των-μαθητών-δημοτικού-δεν-ξέρει-κο-478822

Σχεδόν τρία στα δέκα παιδιά ηλικίας Γ’ τάξης δημοτικού, δεν ήξεραν να κολυμπάνε και είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με το νερό και να μάθουν βασικές αρχές κολύμβησης, μέσα από το καινοτόμο πρόγραμμα εκμάθησης κολύμβησης που εφαρμόστηκε με την έναρξη του σχολικού έτους στα δημοτικά σχολεία και της Μαγνησίας. Από τη Μαγνησία, έως τέλος του σχολικού έτους, στο πρόγραμμα θα έχουν λάβει μέρος περί τους 600 μαθητές Γ’ τάξης, ανάμεσα σε 13.000 μαθητές απ’ όλη τη χώρα και στόχος είναι το επόμενο σχολικό έτος να καθιερωθεί στο ωρολόγιο σχολικό πρόγραμμα για όλες τις τάξεις του δημοτικού.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το πρόγραμμα εκμάθησης κολύμβησης βρίσκεται ήδη στο τρίτο και τελευταίο τρίμηνο. Χθες, στο κολυμβητήριο της Ν. Ιωνίας, βρέθηκαν μαθητές της Γ’ τάξης από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας, που έδειξαν κατενθουσιασμένοι με το καινοτόμο πρόγραμμα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στον χώρο του κολυμβητηρίου, η υπεύθυνη της ομάδας φυσικής αγωγής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, κ. Ιωάννα Ράμμου, που είχε την εποπτεία, την οργάνωση και την υλοποίηση του προγράμματος για τον νομό, υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα αξιόλογο πρόγραμμα που αγκάλιασαν οι μαθητές και που, από το νέο σχολικό έτος, στόχος είναι να ενταχθεί στο πρόγραμμα και των υπολοίπων τάξεων του δημοτικού.

«Στόχος του προγράμματος ήταν η βασική εκμάθηση δεξιοτήτων κολύμβησης και η εξοικείωση με το υδάτινο στοιχείο, όπως επίσης και η κοινωνικοποίηση των μαθητών», ανέφερε η κ. Ράμμου.

Σύμφωνα με την υπάλληλο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, κ. Κωνσταντίνα Ρούσσα, στο πρόγραμμα συμμετείχε το 50% των σχολείων του Βόλου και της Ν. Ιωνίας και σε κάθε τρίμηνο έλαβαν μέρος περίπου 200 μαθητές της Γ’ τάξης. «Υπήρξαν και άλλα σχολεία που ήθελαν να συμμετέχουν αλλά υπήρχε πρόβλημα μετακίνησης που ελπίζουμε να λυθεί από το επόμενο σχολικό έτος», επεσήμανε η κ. Ρούσσα.

Συντονιστές του μαθήματος κολύμβησης ήταν οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής, κ.κ. Χρήστος Πάντος, Αναστάσιος Παπαναστασίου και Ιωάννης Κοτρώνης. «Το πρώτο μας μέλημα ήταν να μάθουν τα παιδιά να κολυμπάνε. Περίπου σε ποσοστό 20% έως 30% μαθητές δεν ήξεραν κολύμπι και έμαθαν τουλάχιστον να επιπλέουν. Πρόκειται για ένα σημαντικό πρόγραμμα για να αποφεύγονται οι πνιγμοί. Τα παιδιά είναι κατενθουσιασμένα. Και όπως φάνηκε, ακόμη και μαθητές που δεν είχαν σχέση με τον αθλητισμό ή δεν τα πήγαιναν και τόσο καλά στα άλλα μαθήματα, στην κολύμβηση κατάφεραν να ανταποκριθούν και έδειξαν ότι μπορούν», σημείωσε ο κ. Χρήστος Πάντος.

Τους μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας, συνόδευσε στο κολυμβητήριο η διευθύντρια του σχολείου, Έμυ Ριζοπούλου, η οποία κάλεσε τους γονείς να επιτρέψουν στα παιδιά τους να συμμετέχουν από το νέο σχολικό έτος μαζικά στο πρόγραμμα. «Ήταν πολύ δύσκολο να πείσουμε τους γονείς και δεν είχαμε την συμμετοχή που θα θέλαμε. Οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν τόσο», σχολίασε.

Με τα μαγιό και τα σκουφάκια τους, οι μαθητές έδειξαν να χαίρονται το μάθημα στην πισίνα του κολυμβητηρίου Ν. Ιωνίας. «Μου αρέσει πολύ το μάθημα. Ήξερα να κολυμπάω αλλά με βοηθά περισσότερο», ανέφερε η μαθήτρια Αλεξάνδρα Ζεμπίλα.

«Είναι ωραίο. Μου αρέσει πολύ. Με είχαν πάει οι γονείς μου πιο μπροστά και είχα μάθει κολύμπι, αλλά με βοηθά», είπε από την πλευρά του ο μαθητής Γιώργος Τσόλης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου