ΤΟΠΙΚΑ

Στο διπλάσιο εκτοξεύεται η τιμή του σιταριού

στο-διπλάσιο-εκτοξεύεται-η-τιμή-του-σι-490151

Το προσωρινό εμπάργκο στην εξαγωγή ρωσικών σιτηρών από τη 15η Αυγούστου προκάλεσε αναστάτωση στις διεθνείς αγορές και οδήγησε στην έκρηξη των τιμών, οι οποίες αναμένεται να σκαρφαλώσουν σε επίπεδα που είχαν φτάσει πριν από δύο χρόνια. Από αισιοδοξία για την τιμή των σιτηρών μετά τις τελευταίες εξελίξεις διακατέχεται και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου Νικήτας Πρίντζος.

Οπως είναι ήδη γνωστό η Ρωσία έπειτα από την παρατεταμένη ξηρασία και τις πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα και σύμφωνα με ανακοίνωση του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές σιτηρών, κίνηση η οποία εκτίναξε τις τιμές των σιτηρών στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 23 μηνών.

Βέβαια αυτή είναι η πρώτη εικόνα και οι άμεσες αντιδράσεις. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου Νικήτας Πρίντζος «κανένας δεν μπορεί να ξέρει από τώρα τι θα γίνει. Οι τιμές είναι σίγουρα ανοδικές μετά την απόφαση που πήρε η Ρωσία και είμαστε αισιόδοξοι ότι σε αυτά τα σημεία θα διατηρηθούν και στις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε και θα γίνει ο πρώτος πλειστηριασμός».

Οι τιμές σε γενικές γραμμές πάντως αναμένεται να φτάσουν στο διπλάσιο από τα περσινά επίπεδα. «Πιστεύω ότι φέτος δεν θα πουλήσουμε κάτω από 0,25 λεπτά το κιλό, όταν πέρυσι η τιμή κυμαινόταν από 0,10 έως 0,12 λεπτά το κιλό».

Να αναφερθεί εδώ ότι ήδη στις αποθήκες τις ΕΑΣ βρίσκονται 4.000 τόνοι σιτηρών από την παραγωγή του 2009, ενώ από την παραγωγή του 2010 είναι αποθηκευμένοι άλλοι 6.000 τόνοι.

Πάντως ο κ. Πρίντζος τονίζει ότι το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι χώρες της Ρουμανίας, Ουκρανίας και Καζακστάν, μεγάλες σιτοπαραγωγικές χώρες, ενώ επισημαίνει ότι «αν δεν κάνουν και αυτές το ίδιο με τη Ρωσία δε νομίζω να έχουμε διατροφικό πρόβλημα».

Αύξηση και στα δημητριακά
Η ανοδική διαμόρφωση των τιμών όμως φαίνεται να επηρεάζει και τα δημητριακά, το καλαμπόκι και το κριθάρι.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις που είναι σε θέση να κάνει ο κ. Πρίντζος οι τιμές θα χτυπήσουν «κόκκινο» φέτος, με την τιμή να φτάνει μέχρι και τα 0,28 λεπτά το κιλό όταν πέρυσι δεν ξεπέρασαν τα 0,14 λεπτά το κιλό. Μάλιστα την κατάσταση ευνοεί και το γεγονός πως η Βουλγαρία που είναι στις πρώτες χώρες εξαγωγής σε φτηνό κριθάρι ανακοίνωσε πως δεν έχει κανένα απόθεμα.

Πάντως όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου ήδη υπάρχουν αυξήσεις σε τιμές, ενώ έκπληξη δηλώνει πως του προκάλεσε το γεγονός πως πολλές αλευροβιομηχανίες ήδη αύξησαν την τιμή για παράδειγμα στα πίτουρα. Παράλληλα αντίθετος είναι και στην αύξηση στην τιμή του ψωμιού, έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται συζητήσεις από το κλάδο, καθώς «όταν το 2007 πουλούσαμε το σιτάρι 0,45 λεπτά το κιλό, το ψωμί το αυξήσανε, αλλά πέρυσι που πουλούσαμε στην εξευτελιστική τιμή των 0,10 λεπτών δεν είδα να κάνουν καμία κίνηση. Τώρα τι να αυξήσουν πάλι;».

Ανασαίνουν οι αγρότες… Θηλιά για κτηνοτρόφους
Εν τω μεταξύ η ανοδική πορεία που σημειώνουν οι τιμές στα σιτηρά έχουν αντιστρόφως ανάλογη επίδραση στον κτηνοτροφικό τομέα.

Τη στιγμή που οι αγρότες θα πουλάνε ακριβά τις ζωοτροφές οι κτηνοτρόφοι συνεχίζουν να πουλάνε στις ίδιες τιμές. «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα είναι η κατάσταση», αναφέρει ο κ. Πρίντζος.

Ο ίδιος εξηγεί ότι «οι τιμές θα σημειώσουν αύξηση και είναι ένα θετικό στοιχείο για τον αγροτικό κόσμο, που μετά από δύο χρόνια σχεδόν θα δει την παραγωγή του να πιάνει τόπο και θα μπορέσουν να πάρουν μια μικρή ανάσα από τον οικονομικό βάλτο στον οποίο πολλοί έχουν περιέλθει. Ωστόσο η αύξηση στην τιμή των ζωοτροφών δεν ακολουθεί και τις τιμές στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι οι κτηνοτρόφοι θα αναγκαστούν να αγοράσουν ακριβότερα φέτος, όταν οι τιμές στο γάλα είναι οι ίδιες».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου