ΤΟΠΙΚΑ

Εξαρση των πλειστηριασμών από τον Σεπτέμβριο

εξαρση-των-πλειστηριασμών-από-τον-σεπ-479867

Φόβοι για έξαρση των πλειστηριασμών από τον Σεπτέμβριο, οπότε εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική κατάσχεση κινητών και ακίνητων. Από την αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα κατατέθηκαν 27 κατασχετήριες εκθέσεις στο Ειρηνοδικείο Βόλου, ενώ ήταν σε εξέλιξη η πολύμηνη αποχή των συμβολαιογράφων και τα μέλη της Κίνησης Πολιτών κατά των Κατασχέσεων και Πλειστηριασμών μπλόκαραν τις διαδικασίες.

Η πορεία των πλειστηριασμών τα τελευταία χρόνια καταγράφει κατακόρυφη πτώση με τις μεγάλες αντιδράσεις που υπάρχουν. Ωστόσο, ένας αξιοσημείωτος αριθμός αιτήσεων κατασχέσεων κατατέθηκαν στο Ειρηνοδικείο Βόλου το 2016 παρά το γεγονός ότι βρισκόταν σε εξέλιξη η πολύμηνη αποχή των δικηγόρων, αλλά και προ το τέλος του χρόνου και των συμβολαιογράφων.

Συγκεκριμένα, το 2016 κατατέθηκαν 93 κατασχετήριες εκθέσεις από τράπεζες και ιδιώτες και 59 από τις κατά τόπους εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το 2015, αντίστοιχα, κατατέθηκαν 152 κατασχετήριες εκθέσεις από τράπεζες και ιδιώτες και 69 από Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, και το 2014, 250 από τράπεζες και ιδιώτες και 130 από εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

Η απόφαση των συμβολαιογράφων πριν από μερικές μέρες να επιτρέψουν τη διεξαγωγή πλειστηριασμών με επισπεύδουσες τις τράπεζες και το Δημόσιο, τον ΕΦΚΑ και τους ΟΤΑ κατοικιών για τις οποίες το ύψος της επισπευδόμενης απαίτησης είναι ίσο με ή μεγαλύτερο από 400.000 ευρώ εκτιμάται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα πρώτες κατοικίες να βγαίνουν στο σφυρί.

Θολή προς το παρόν η εικόνα

Στα τοπικά υποκαταστήματα τραπεζών, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει εικόνα για τους πλειστηριασμούς που επίκεινται να πραγματοποιηθούν. Εξάλλου, οι περισσότερες από τις τράπεζες κοινοποιούν από τα κεντρικά τους γραφεία τις κατασχέσεις.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, από τη μέχρι τώρα εικόνα οι πλειστηριασμοί που διενεργούνται είναι ελάχιστοι και χωρίς αποτέλεσμα. Στο Ειρηνοδικείο Βόλου ενδεικτικά, όσοι από τους πλειστηριασμούς διενεργήθηκαν ήταν χωρίς αποτέλεσμα, καθώς οι περισσότεροι είχαν πολύ υψηλές τιμές για πρώτη προσφορά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ενδιαφέρον.

Πάντως, από την επανάληψη των διαδικασιών εκποίησης πέφτει το ύψος της πρώτης προσφοράς, και στο μέλλον ακίνητα με μεγάλη εμπορική αξία εκτιμάται ότι θα βγαίνουν σφυρί για πολύ μικρά ποσά, σε σχέση πάντοτε με την αξία τους.

Καθημερινές οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων

Οι κατασχέσεις λογαριασμών χρημάτων αντίθετα είναι καθημερινό φαινόμενο. Εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία δίνουν εκατοντάδες εντολές κάθε μήνα. Και το αποτέλεσμα αυτών στις περισσότερες των περιπτώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικά στελέχη, είναι άκαρπο, καθώς οι έρευνες οδηγούν σε μηδενικούς στις περισσότερες φορές λογαριασμούς.

Στο Ειρηνοδικείο Βόλου οι δηλώσεις τρίτων για κατασχέσεις που έγιναν ήταν λίγες συγκριτικά με τον πραγματικό αριθμό, αν και αυτές πρέπει να δηλώνονται εντός οχτώ ημερών από την ημέρα που πραγματοποιήθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 2017 έγιναν 23 δηλώσεις, το 2016 93, και το 2015 152.

Κάποιες από αυτές, πάντως, αφορούσαν στην Εθνική (καθώς οι υπόλοιπες τράπεζες σύμφωνα με πληροφορίες απευθύνονται στα κεντρικά γραφεία τους για τη διαδικασία), οι οποίες αφορούσαν σε μαζικές κατασχέσεις. Ως εκ τούτου ο πραγματικός αριθμός των δηλωμένων κατασχέσεων που πραγματοποιήθηκαν ήταν πολλαπλάσιος.

Εφιάλτης

Για την Κίνηση Πολιτών κατά των Κατασχέσεων και Πλειστηριασμών, αυτό που θα βιώσουμε με την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα είναι πραγματικός εφιάλτης. Τα μέλη της Κίνησης ζουν από κοντά ούτως ή άλλως καθημερινά την αγωνία που υπάρχει στους επαγγελματίες και τα νοικοκυριά. Το μέλος της Κίνησης, Γιώργος Λέτσιος, λέει ότι η Κίνηση δέχεται τηλεφωνήματα από τρομαγμένους πολίτες, για το μέλλον που προδιαγράφεται μπροστά τους.

Έχουν υπέρογκες οφειλές και προειδοποιήσεις για κατασχέσεις σπιτιών και ακινήτων επαγγελματικής στέγης, εξηγεί, και ζητούν να ενημερωθούν για το τι να κάνουν, τελούν υπό το καθεστώς πανικού για το αύριο. «Αυτή τη στιγμή, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων κάνει καθημερινά 1.000 κατασχέσεις την ημέρα. Αν ακολουθηθεί η διαδικασία με την ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα ζήσουμε φαινόμενα αντίστοιχα με αυτά που συνέβησαν στην Ισπανία, την Πορτογαλία, Ιρλανδία» τονίζει.

Για την Κίνηση Πολιτών κατά των Κατασχέσεων και Πλειστηριασμών, οι τράπεζες είναι πανευρωπαϊκά χρεοκοπημένες, αλλά οι πολιτικοί αντί να τις κλείσουν τις χρηματοδοτούν με τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων, τα οποία όμως τώρα τελειώνουν.

«Η επόμενη μέρα της διενέργειας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα είναι πραγματικά δύσκολη. Εμείς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ομάδες σε κάθε γειτονιά του Βόλου και της Μαγνησίας, ώστε όταν έρθουν να πάρουν τα ακίνητα, να είμαστε μπροστά στην πόρτα τους και να τους εμποδίσουμε. Θα δοθεί μάχη» είπε.

Εξάλλου, ο ίδιος εκτίμησε ότι το ποσό των 400.000 ευρώ που βάζουν ως όριο οι συμβολαιογράφοι για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας είναι μικρό. «Υπάρχουν πολλοί πολίτες που προ κρίσης πήραν δάνεια της τάξεως των 100.000-150.000 ευρώ για να φτιάξουν το σπίτι τους. Τα διαμερίσματα πωλούνταν τότε σε εξωφρενικές τιμές. Αυτά τα δάνεια δεν είναι δύσκολο να ξεπεράσουν το όριο των 400.000 ευρώ με τους τόκους και τα τερτίπια των τραπεζών. Μετράμε πολλά χρόνια οικονομικής κρίσης. Θα βγουν πρώτες κατοικίες στο σφυρί», τόνισε.

Ο κ. Λέτσιος απευθύνει κάλεσμα για ευαισθητοποίηση και συμμετοχή στις ομάδες εργασίας. Χρειάζεται, τόνισε, ευαισθητοποίηση από τα σωματεία, τους συλλόγους, όλους τους φορείς της πόλης.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Πλειστηριασμοί ακινήτων θα διενεργούνται όχι μόνον κάθε Τετάρτη, όπως γίνεται σήμερα, αλλά και Πέμπτη και τις Παρασκευή από τις 10 το πρωί έως τις 17.00 Αρκεί εκείνος που επισπεύδει τον πλειστηριασμό να δηλώνει από νωρίς –κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας– τη βούλησή του ότι θέλει ο πλειστηριασμός να γίνει με ηλεκτρονικό τρόπο.
Σημαντικό στοιχείο του νέου συστήματος είναι ότι θα μπορούν να μετέχουν ενδιαφερόμενοι όχι μόνον από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό.
Επίσης από τις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι η προδικασία για τους πλειστηριασμούς θα ισχύει ως έχει σε ό,τι αφορά προθεσμίες και άλλες ευχέρειες ή νομικές δυνατότητες που παρέχει η νομοθεσία.

Η έδρα του πλειστηριασμού, που θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο, δεν θα είναι στο εξής το Ειρηνοδικείο, αλλά το γραφείο του συμβολαιογράφου.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου