ΤΟΠΙΚΑ

Μαζική η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Βόλο

μαζική-η-πρωτομαγιάτικη-συγκέντρωση-481051

Με μια μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Πανεπιστημίου και με την πορεία προς το σημείο που έπεσε νεκρός ο ραπτεργάτης Ν. Μπουμπαγιατζής στα μεγάλα γεγονότα του διμήνου Μάη-Ιούνη του 1936 στην πόλη όπου έγινε κατάθεση στεφάνων, κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις του ΠΑΜΕ για την Πρωτομαγιά στο Βόλο.

Όλη την προηγούμενη εβδομάδα, τα σωματεία και οι επιτροπές αγώνα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, κυριολεκτικά «όργωσαν» χώρους δουλειάς, σχολεία, σχολές και γειτονιές για να φτάσει το φετινό μήνυμα της πρωτομαγιάς παντού.

Στη συγκέντρωση έγιναν χαιρετισμοί από τη Μαρία Μαμούχα εκ μέρους του Αγροτικού Συλλόγου Νοτίου Πηλίου και τον Δημήτρη Αδραχτά εκ μέρους της Γραμματείας Μαγνησίας της ΠΑΣΕΒΕ.

Την κεντρική ομιλία εκ μέρους της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ έκανε ο Κώστας Στεργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας».

Συγκεντρώσεις έγιναν και σε Σκιάθο, Σκόπελο και Αλμυρό.

Αποσπάσματα από την ομιλία του Κ. Στεργίου:

Εργάτες και εργάτριες, αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι, νέοι και νέες,

Τιμάμε σήμερα τους νεκρούς εργάτες του Σικάγου της Πρωτομαγιάς του 1886, τους καπνεργάτες του Μάη του ’36 στη Θεσσαλονίκη, Βόλο, Καβάλα και αλλού, τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής του Μάη του ’44, τα εκατομμύρια των αλύγιστων της ταξικής πάλης, που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, που έδωσαν τη ζωή τους για τα δικαιώματα της τάξης τους. Για την οριστική κατάργηση της εκμετάλλευσης, για να γίνει πράξη η κοινωνία εκείνη που θα καταργήσει τα παράσιτα που όχι μόνο ζουν από τη δουλειά των πολλών, αλλά έχουν στα χέρια τους τα κλειδιά της οικονομίας, του σάπιου καπιταλισμού που μόνο ανεργία, φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά δημιουργεί.

Η Πρωτομαγιά είναι για όλη την εργατική τάξη μέρα μνήμης, αλλά κυρίως μέρα ευθύνης για το πώς ο κάθε εργάτης και η κάθε εργάτρια θα πάρουν μέρος στην οργάνωση της ταξικής πάλης, για την ανασύνταξη του εργατικού – λαϊκού κινήματος, την ενίσχυση της Κοινωνικής Συμμαχίας, που είναι βασικές προϋποθέσεις για να ικανοποιηθούν οι επείγουσες ανάγκες της εργατικής και λαϊκής οικογένειας, να ανοίξει ο δρόμος ώστε οι παραγωγοί όλου του πλούτου να γίνουν και εκείνοι που θα τον καρπώνονται.

Ταυτόχρονα, με τη σημερινή μας πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που γίνεται στο φόντο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές δηλώνουμε την αγωνιστική ετοιμότητά μας, την απόφασή μας να υπερασπίσουμε το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Εμείς οι εργαζόμενοι δεν θα υποδεχτούμε με αδράνεια, φόβο και υποχώρηση τα νέα μνημόνια, όπως και να τα ονομάσουν, τα νέα δεινά στη ζωή μας για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Όπως πολύ εύστοχα είχε πει και ο Μπρεχτ:

«Αυτοί που αρπάνε το φαί απ’ το τραπέζι, κηρύχνουν τη λιτότητα. Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσήματα, ζητάνε θυσίες.»

Γι αυτό λοιπόν λέμε: Καμία αναμονή, καμία ανοχή στα παζάρια των μονοπωλίων με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά και των άλλων κομμάτων, που βρίσκονται σε εξέλιξη με ΕΕ – ΔΝΤ – ΕΚΤ. Οι διαπραγματεύσεις και οι συμφωνίες γίνονται για τα συμφέροντα των βιομηχάνων, εφοπλιστών, τραπεζιτών, μεγαλεμπόρων. Τσακώνονται όπως οι λύκοι για τη λεία.

Το νέο αντιλαϊκό πακέτο είναι ήδη έτοιμο και συμφωνημένο. Θα έρθει να προστεθεί πάνω στα προηγούμενα αντεργατικά μέτρα και θα είναι το σκαλοπάτι για τα επόμενα.

Καμιά εμπιστοσύνη στις κυβερνητικές εξαγγελίες, τις υποσχέσεις, το παραμύθι των αντίμετρων. Όλα αυτά είναι “αέρας καπνιστός”.

Η «αλλαγή σελίδας» που μιλάει η κυβέρνηση , δεν αφορά την ανάκληση των τεράστιων απωλειών που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια σε μισθούς, εισοδήματα, δικαιώματα. Αλήθεια, θα αλλάξουν οι μισθοί από τα 586-511 ευρώ; Θα επανέλθει η 13η -14η σύνταξη την ίδια στιγμή που ετοιμάζονται νέες μειώσεις με κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, νέα αφαίμαξη με μείωση του αφορολόγητου ορίου κλπ;

Η «αλλαγή σελίδας» αφορά στο πως θα διευκολυνθεί περισσότερο η κυβέρνηση για να πάρει νέες πρωτοβουλίες για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, προνόμια και διευκολύνσεις για στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Πως θα ενισχύσει παλιές και θα κάνει νέες κολεγιές με άλλα καπιταλιστικά κράτη, με γνώμονα τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας για λογαριασμό καπιταλιστών της χώρας μας.

Αυτό που θα «ανέβει πίστα» το επόμενο χρονικό διάστημα δεν είναι η λαϊκή ευημερία αλλά η επίθεση στην ζωή μας από την πλευρά της κυβέρνησης, της ΕΕ, των καπιταλιστών καθώς είναι προϋπόθεση για την ανάκαμψη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. ‘Οπως δηλώνει κυνικά ο ΣΕΒ «μετά το 2012 (…) μειώνεται ο κατώτατος μισθός και αρχίζουν τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων σταδιακά να ανακάμπτουν, μαζί με την όποια ανάκαμψη της οικονομίας».

Αυτή η κυβέρνηση λοιπόν δεν είναι το «λιγότερο κακό» αλλά ακριβώς το «ίδιο κακό» με τις προηγούμενες. Δεν καταργεί κανένα αντιλαϊκό μέτρο των προηγούμενων, δεν αλλάζει τίποτα από τις επιλογές τους απέναντι στον λαό και του εργαζόμενους. Πήρε το νήμα ακριβώς απ΄εκεί που το άφησαν οι προηγούμενοι. Άλλωστε πανηγυρίζει για το ότι είναι ουσιαστικά ποιο ικανή όταν μιλάει για «υπεραπόδοση» των μέτρων με κριτήριο τους αντιλαϊκούς στόχους που είχαν ως αποτέλεσμα μισθούς και συντάξεις πείνας, φόρους και μόνιμα χαράτσια.

Απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει τα νέα μέτρα να δουλέψουμε χωρίς να λυπηθούμε θυσίες για τη νέα απεργία μετά την Πρωτομαγιά, στις 17 Μάη, που θα είναι απάντηση στα νέα αντεργατικά μέτρα, στην κατεύθυνση κλιμάκωσης της πάλης. Να είμαστε σε ετοιμότητα, αν χρειαστεί και νωρίτερα να πάμε σε απεργία.

Το βασικό σύνθημα της Πρωτομαγιάς είναι: «Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά».

Δεν επιλέξαμε τυχαία αυτό το μεγάλο ζήτημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και των στρατιωτικών επεμβάσεων.

Η Πρωτομαγιά βρίσκει την εργατική τάξη μπροστά σε εξελίξεις, που αυξάνουν τους κινδύνους στην περιοχή μας και γενικότερα. Ολόκληρες περιοχές βρίσκονται μες στη φωτιά. Από την Ουκρανία, τη Μαύρη θάλασσα, τα Βαλκάνια και το Αιγαίο ως την Ανατολική Μεσόγειο, την Εγγύς και Μέση Ανατολή, τη Συρία και Βόρεια Αφρική.

Η θάλασσα του Αιγαίου έχει μετατραπεί σε υγρό τάφο για χιλιάδες πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να γλιτώσουν τους βομβαρδισμούς. Ο νατοϊκός στόλος έχει αναπτυχθεί στις θάλασσές μας για να υποστηρίζει τις πολεμικές επιθέσεις και έχουμε πείρα τι σημαίνει ΝΑΤΟ.

Οι καπιταλιστικές δυνάμεις και τα μονοπώλια που εκπροσωπούν, τρώγονται μεταξύ τους συνεχώς και στην περίοδο της ειρήνης. Αν δεν καταφέρουν να γεφυρώσουν τις αντιθέσεις τους με τις συμφωνίες που κάνουν, που είναι πάντα εις βάρος των λαών, τότε επιλέγουν τον πόλεμο ώστε με τη δύναμη των όπλων να ξεπεράσουν την κρίση, να συμβιβάσουν ως ένα βαθμό τις αντιθέσεις τους, να ξαναμοιράσουν σφαίρες επιρροής και κερδοφόρα πεδία για τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους.

Οι εργαζόμενοι, η φτωχολογιά ματώνουν στην ειρήνη για τα κέρδη τους και στον πόλεμο γίνονται κρέας στα κανόνια τους.

Η ελληνική κυβέρνηση εμπλέκει όλο και πιο βαθιά την εργατική τάξη, το λαό μας, σε μεγάλους κινδύνους. Κρύβει την αλήθεια. Η συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, οι συμφωνίες που κάνει με την ΕΕ, το ΔΝΤ, δεν γίνονται για να ωφεληθεί ο άνεργος, ο μικροεπαγγελματίας, ο συνταξιούχος που του κόβει από μήνα σε μήνα τη σύνταξη.

Η κυβέρνηση, βάζοντας υπογραφές για να σουλατσάρει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, επιδιώκει τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας για τα συμφέροντα των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των μεγαλοκατασκευαστών, και των μονοπωλίων. Να γίνουν όλοι αυτοί πιο δυνατοί “μέτοχοι” στο μοίρασμα των κερδών. Αυτό επιδιώκει.

Το ΝΑΤΟ δεν είναι δύναμη σταθερότητας για την περιοχή. Το αντίθετο, όπου έχει πάει, έχει ανοίξει το δρόμο σε πολεμικούς σχεδιασμούς, στην επαναχάραξη των συνόρων. Είναι δύναμη εγγύησης και επιβολής των συμφερόντων του κεφαλαίου. Ούτε σταθερότητα, ούτε ασφάλεια των συνόρων μας εξασφαλίζει, αφού δεν τα αναγνωρίζει ως εθνικά στο Αιγαίο, αλλά ως ενιαίο επιχειρησιακό χώρο.

Δεν μπορεί κανένας εργαζόμενος να μην προβληματιστεί, να μην καταλάβει ότι πίσω από την επιχειρηματολογία που λέει “συμμετέχουμε στις στρατιωτικές αποστολές για να επιβληθεί η ομαλότητα, η δημοκρατία” και κατά συνέπεια να “ωφεληθεί” ο λαός στη χώρα μας και οι λαοί που βρίσκονται στη δίνη των πολέμων, κρύβονται τα συμφέροντα αυτών που κάνουν τους πολέμους και τσακίζουν τους λαούς.

Σε 13 στρατιωτικές αποστολές συμμετέχει η χώρα μας.

Τι δουλειά έχουν οι Έλληνες φαντάροι εκεί;

Ποιων συμφέροντα υπερασπίζονται;

Τι δουλειά έχουν οι Έλληνες στρατιώτες και στρατιωτικοί στο Κόσσοβο, το Αφγανιστάν, τη Σερβία, στο Ιράκ και σε άλλες χώρες;

Είναι μεγάλη πρόκληση για τους εργαζόμενους που ματώνουν, καθημερινά με τα μέτρα της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων να δαπανώνται 4 δις ευρώ ετησίως, δηλαδή όσα περίπου είναι ο νέο αντιλαϊκό πακέτο, για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και των στρατιωτικών αποστολών.

Η βάση της Σούδας αυτή τη δουλειά κάνει, αυτή την επιχειρησιακή επάρκεια εξασφαλίζει μαζί με τις φρεγάτες που μπαίνουν κάτω από ΝΑΤΟϊκή διοίκηση, με πρόσχημα ασκήσεις ευρείας κλίμακας. Δεν διασφαλίζουν την ασφάλεια της χώρας. Άλλωστε, με το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο έχουν πολλαπλασιαστεί οι αεροπορικές παραβιάσεις εκ μέρους της Τουρκίας, που υποτίθεται ότι είναι “σύμμαχοι” στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

Ορθώνουμε ανάστημα και παλεύουμε :

  1. Καμιά συμμετοχή στις στρατιωτικοπολιτικές συμμαχίες των καπιταλιστών, στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τα σφαγεία του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε.
  2. Να κλείσουν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια.
  3. Καμιά αλλαγή συνόρων.
  4. Πάλη ενάντια στην περιστολή συνδικαλιστικών και άλλων ελευθεριών.
  5. Λέμε όχι στις πολεμικές δαπάνες. Δαπάνες για την κάλυψη των εργατικών και λαϊκών αναγκών.

Αγώνας ενάντια στον εθνικισμό, ρατσισμό και ξενοφοβία

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου