ΤΟΠΙΚΑ

Έξι χρόνια Info Center στο Βόλο

έξι-χρόνια-info-center-στο-βόλο-851206

Εχει εξυπηρετήσει πάνω από 60.000 επισκέπτες και έχει διανείμει περισσότερα από 100.000 ενημερωτικά έντυπα της περιοχής μας

Το VolosInfo (Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης) αποτελεί το σημείο υποδοχής και παροχής πληροφόρησης για κάθε επισκέπτη που προσεγγίζει την περιοχή της Μαγνησίας και τη πόλη του Βόλου. Το VolosInfo έχει χωροθετηθεί στο σημείο εισόδου της πόλης, στην ένωση των δύο βασικών οδικών εισόδων που συνδέουν τον Βόλο με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η διαρρύθμιση των χώρων είναι κατάλληλη για την υποδοχή τουριστών, καθώς διαθέτει Κεντρικό Σημείο Υποδοχής και Πληροφόρησης, περιφερειακά σημεία έκθεσης έντυπου υλικού με τουριστικό ενδιαφέρον, φωτογραφικό υλικό, αίθουσα προβολής για την υποδοχή ομάδων επισκεπτών, δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο και εκθετήριο τοπικών προϊόντων και εκδόσεων.
Το VolosInfo στελεχώνεται από ειδικά εκπαιδευμένο δυναμικό του Δήμου Βόλου και πλαισιώνεται στη λειτουργία του από την Ένωση Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας.
Το Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης ολοκληρώνει αυτό το μήνα τον έκτο χρόνο παρουσίας του στο Βόλο, έχοντας ξεκινήσει τη λειτουργία του τον Αύγουστο 2004, την περίοδο δηλαδή των Ολυμπιακών Αγώνων.
Το Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης από το 2004 έως σήμερα αποδεικνύει καθημερινά την αναγκαιότητα της προσφοράς των υπηρεσιών του. Υπηρεσιών που είναι απαραίτητες για κάθε τουριστικό επισκέπτη της Μαγνησίας και χρήσιμες για το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων της περιοχής, αφού μέσω της λειτουργίας του επιδιώκεται η ανάδειξη και η προβολή των τουριστικών, πολιτιστικών και παραγωγικών πόρων, του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής.
Τα έξι αυτά χρόνια το Volos Info έχει εξυπηρετήσει πάνω από 60.000 επισκέπτες, δίνοντας τουριστικές πληροφορίες και ενημερωτικό υλικό. Επίσης έχει διακινήσει από τις προθήκες του κέντρου αλλά και με ταχυδρομικές αποστολές σε ενδιαφερόμενους επισκέπτες, πάνω από 100.000 έντυπα, ενώ συμβάλλει στην προβολή του Δήμου Βόλου αλλά και άλλων φορέων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής σε εκδηλώσεις, εκθέσεις και αποστολές στο εξωτερικό με έντυπο υλικό τουριστικού ενδιαφέροντος.
Παράλληλα όλα αυτά τα χρόνια το Volos Info έχει εξυπηρετήσει δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών που φτάνουν στην πόλη με κρουαζιερόπλοια, αφού συνήθως σε κάθε άφιξη πλοίου στέλεχος του Κέντρου υποδέχεται τους επιβάτες στο τέρμιναλ του λιμανιού με ενημερωτικό υλικό, έτοιμο να δώσει κάθε έγκυρη και επικαιροποιημένη πληροφορία για την περιοχή μας. Επίσης, προκειμένου να βελτιώσει την τουριστική πληροφόρηση έχει δημιουργήσει περισσότερες από δέκα δικές του παραγωγές όπως: έντυπα, οδηγούς πόλης, χάρτες, ηλεκτρονικό υλικό (DVD), καθώς και πλήρως ενημερωμένους καταλόγους με ομοειδή τουριστικά επαγγέλματα (π.χ. κάμπινγκ της Μαγνησίας, επιχειρήσεις ενοικιάσεως αυτ/των, scuba diving κ.ά.).
            Ταυτόχρονα το Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης μέσω των στελεχών του υποστηρίζει την παρουσία του Δήμου Βόλου σε εθνικές και διεθνείς εκθέσεις, ενώ αποστέλλει υλικό προβολής της πόλης σε πολλές εκθέσεις του εξωτερικού.
 Στατιστικά οι εθνικότητες με την μεγαλύτερη παρουσία στην πόλη μεταβάλλονται ανά εποχή, με το χειμώνα να παρατηρείται μεγαλύτερη κίνηση κυρίως, Ελλήνων, Γάλλων και Γερμανών, την άνοιξη Ελλήνων, Γάλλων, Γερμανών αλλά και Ισραηλινών, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες Ελλήνων, Άγγλων, Γερμανών και Ιταλών.
Οι πληροφορίες που παρέχονται αφορούν κυρίως σε πρόσβαση στην ηλεκτρονική πληροφορία (διαδίκτυο, blogs, κοινωνική δικτύωση, Google (χάρτης και φωτογραφίες της περιοχής), διανομή έντυπου υλικού, που φέτος ανανεώθηκε και διανέμεται δωρεάν (χάρτες, τουριστικά φυλλάδια της πόλης, του Ν. Μαγνησίας και των υπολοίπων θεσσαλικών νομών) καθώς επίσης και στον εντοπισμό ξενοδοχείων, καταλυμάτων, campings, χώρους εστίασης, επιχειρήσεις εναλλακτικών μορφών τουρισμού, ενοικιάσεις αυτοκινήτων κ.λ.π.
Μεγάλο ποσοστό πληροφοριών εστιάζεται από την Υπηρεσία του Info να δίνεται και στα θέματα πολιτιστικού ενδιαφέροντος, αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία νεώτερης πολιτιστικής κληρονομιάς, μουσεία και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Επίσης δίνονται πληροφορίες για μαρίνες, τουριστικά καταφύγια σκαφών, οικοτουριστικές μονάδες και βεβαίως για θέματα πρόσβασης (οδικό δίκτυο για Ι.Χ., δημόσιες συγκοινωνίες, αεροπορικό δίκτυο, σιδηροδρομικό, θαλάσσιες συγκοινωνίες, διαδρομές για μηχανοκίνητα κ.λ.π.). Ένα ποσοστό, τουλάχιστον το 40% των αλλοδαπών, ενδιαφέρεται να πληροφορηθεί για περιηγητικές διαδρομές (μονοπάτια), κυρίως στο Πήλιο καθώς και για στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής μας. Περιστασιακά δεν είναι λίγοι αυτοί που απευθύνονται στο Info για αναζήτηση γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, φαρμακείων, μηχανικών αυτοκινήτων κ.ά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε καλοκαίρι αρκετοί επισκέπτες, ψάχνοντας τις ρίζες τους στην περιοχή μας, συνήθως πρόκειται για μετανάστες 2ης και 3ης γενιάς, ξεκινούν την έρευνά τους από το Ιnfo, που τους φέρνει σε επαφή με υπηρεσίες και φορείς. Πριν δυο χρόνια επισκέφθηκε το Κέντρο ένας νεαρός Τούρκος, ο οποίος αναζητούσε το κάστρο του Βόλου και γενικότερα την παλιά γειτονιά της πόλης, για να δει το μέρος όπου ο προπάππος του, ο οποίος ήταν πασάς, έζησε πολλά χρόνια της ζωής του.
Η μεγαλύτερη τουριστική κίνηση εντοπίζεται στον Αύγουστο. Έχει ακόμη παρατηρηθεί ότι η κίνηση αυξάνεται θεαματικά κατά τις περιόδους μεγάλων αθλητικών γεγονότων όπως οι Πανευρωπαϊκοί Αγώνες του 2006, η «Regatta» τον περασμένο Μάιο (2010), αλλά και την εποχή όπου διεξάγονται στην πόλη πανελλήνια και διεθνή συνέδρια, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός των αθλητικών διοργανώσεων που επιλέγουν το Βόλο για την τέλεσή τους, γεγονός που ενδυναμώνει τον αστικό τουρισμό.
Αναφορικά με την τρέχουσα περίοδο, Άνοιξη-Καλοκαίρι του 2010 και μέχρι σήμερα, το Volos Info έχει εξυπηρετήσει σαφώς λιγότερους επισκέπτες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, λόγω των ειδικών συνθηκών της φετινής χρονιάς (οικονομική κρίση, μειωμένος αριθμός αφίξεων κρουαζιεροπλοίων κ.λ.π.), αν και η τουριστική κίνηση «ζεσταίνεται» αρκετά κυρίως με τις αφίξεις των τακτικών πτήσεων στο αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου.
Στα αξιοσημείωτα της φετινής χρονιάς, είναι η εντυπωσιακή αύξηση των Γάλλων επισκεπτών στο Volos info (αποτελούν σχεδόν το 30% των επισκεπτών του φετινού καλοκαιριού), το αυξημένο ενδιαφέρον των επισκεπτών, για τα φεστιβάλ που πραγματοποιούνται στο Πήλιο, (Χόρτο, Μουσικό Χωριό Αγίου Λαυρεντίου, «Πήλια του Δ. Μουρεσίου» κ.ά.), τις εκδηλώσεις του «Φεστιβάλ Μεσογειακής Πόλης» στο Βόλο και άλλες αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, που συμβάλλουν και υποβοηθούν την τουριστική ανάπτυξη και προβολή του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής μας, ώστε να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος και να ενισχυθεί η τοπική οικονομία.
Υπενθυμίζεται ότι για την ενίσχυση του τοπικού τουρισμού πρόσφατα (Νοέμβριος 2009) οι Δήμαρχοι Βόλου Βούλγαρης Αλέκος, Ηρακλείου Κουράκης Γιάννης και Καβάλας Σιμιτσής Κωστής με στόχο την βελτίωση της Τουριστικής εικόνας των πόλεων τους. Οι Δήμοι Βόλου, Ηρακλείου και Καβάλας υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την από κοινού μελέτη της τουριστικής τους πολιτικής. Στο πλαίσιο υλοποίησης του μνημονίου στις 23.7.2010, στελέχη του Τμήματος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων και της Δ/νσης Προγραμματισμού του Δήμου Βόλου συμμετείχαν σε συνάντηση εργασίας των παραπάνω Δήμων στο Ηράκλειο, καταθέτοντας τις απόψεις τους για ολοκληρωμένο τουριστικό σχεδιασμό και θα συζητηθεί το κείμενο εργασίας για τις ενέργειες που θα πραγματοποιήσουν οι παραπάνω Δήμοι μέχρι τη λήξη του τρέχοντος έτους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου