ΤΟΠΙΚΑ

Μητροπολίτης: Αναγκαίο το μάθημα των θρησκευτικών

μητροπολίτης-αναγκαίο-το-μάθημα-των-θ-484073

Την αναγκαιότητα του μαθήματος των θρησκευτικών με δεδομένες τις παγκόσμιες εξελίξεις, υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, μιλώντας σε θεολογική ημερίδα που διοργανώθηκε χθες από το Γραφείο Επιθεώρησης Θρησκευτικών Μαθημάτων Μέσης Εκπαίδευσης Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ο κ. Ιγνάτιος ενημέρωσε ότι υπάρχει μια πλήρης συμφωνία μεταξύ των εκ πρώτης όψεως συγκρουόμενων τάσεων μέσα στον χώρο των θεολόγων καθηγητών, η οποία εκφράζεται στο τρίπτυχο το οποίο και η Εκκλησία της Ελλάδος με κάθε τρόπο τονίζει: «Σύγχρονο ανοιχτό μάθημα, με βαρύτητα στην Ορθόδοξη παράδοση του λαού μας. Υποχρεωτικότητα του μαθήματος. Το μάθημα στα χέρια των θεολόγων καθηγητών».

Υπάρχει βέβαια και κάτι το οποίο συχνά αποσιωπείται, παραμένει, όμως, γεγονός, που αν λησμονηθεί έχει απρόβλεπτες συνέπειες: «Υπεύθυνη για το περιεχόμενο και τη μορφή του μαθήματος είναι η Πολιτεία. Η Εκκλησία παρεμβαίνει μόνον σε θέματα δογματικής φύσεως ή αλλοιώσεις της πνευματικής και ηθικής της διδασκαλίας. Περιγράφοντας αυτό το πλαίσιο, δεν σημαίνει πως δέχομαι προσωπικά, αλλά και ως μέλος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, πως οι νέες προτάσεις δεν έχουν προβλήματα μορφής, μεθόδου, αλλά και παιδαγωγικής. Ήδη η Εκκλησία, με τεκμηριωμένη πρόταση που πρόεκυψε από ειδική επιτροπή ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος, ειδικών επιστημόνων και έμπειρων παιδαγωγών θεολόγων, θέλησε να συμβάλει στη βελτίωση του νέου προγράμματος σπουδών. Ήδη έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδος. Η συνεργασία συνεχίζεται», σημείωσε ο επικεφαλής της Μητρόπολης Δημητριάδος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου