ΑΛΜΥΡΟΣ

Υπό κατάργηση τα Τοπικά Συμβούλια

υπό-κατάργηση-τα-τοπικά-συμβούλια-485332

Αντιδράσεις προκαλεί στους περιφερειακούς δήμους, η πρόταση για κατάργηση των σημερινών Τοπικών Συμβουλίων, που συμπεριλαμβάνεται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την μεταρρύθμιση του Καλλικράτη.

Ενόψει της σημερινής εκδήλωσης που διοργανώνεται από τη ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, με ομιλητή τον Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη, οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Κερασιάς, Αντ. Χασιώτης, Πλατάνου Αλμυρού, Θαν. Χριστοδούλου, και Αργαλαστής, Γ. Παπαϊωάννου, σε κοινή παρέμβασή τους τονίζουν ότι μία τέτοια απόφαση ουσιαστικά «αφαιρεί το δικαίωμα της έκφρασης στις κοινωνίες των τοπικών και δημοτικών ενοτήτων», καθώς με βάση όσα προτείνονται, όπως εκτιμούν, τα μικρά χωριά δεν θα έχουν τη δυνατότητα εκλογής εκπροσώπου τους στα νέα συμβούλια. Απευθύνουν μάλιστα κάλεσμα προς όλα τα μέλη των Τοπικών Συμβουλίων των ΟΤΑ της Μαγνησίας να παραβρεθούν στη σημερινή εκδήλωση για να καταθέσουν τις απόψεις τους στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το νομοσχέδιο.

«Η γνώμη μας, μέσα από τη γνώση της καθημερινότητας είναι σημαντική, γιατί δυστυχώς η κατάσταση των μικρών κοινωνιών φαίνεται εντελώς διαφορετική μέσα από τα χαρτιά», σημειώνουν οι τρεις πρόεδροι στην παρέμβασή τους. «Τα χωριά μας», συνεχίζουν, «εγκαταλείπονται και δυστυχώς ούτε ο Καποδίστριας μα ούτε ο Καλλικράτης κατόρθωσε να δώσει λύση στα καθημερινά προβλήματα. Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο προτείνεται η κατάργηση των σημερινών δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων ως δομών ενδοδημοτικής αποκέντρωσης. Τη θέση τους μπορούν να διαδεχτούν συμβούλια στα όρια των δημοτικών ενοτήτων, των πρώην δηλαδή δήμων και κοινοτήτων που καταργήθηκαν και συνενώθηκαν με τον Καλλικράτη, τα οποία θα ενισχυθούν με αποφασιστικές αρμοδιότητες. Οι δημοτικές και τοπικές κοινότητες παραμένουν μόνο ως γεωγραφικές έννοιες και ως επίπεδο οργάνωσης των αμεσοδημοκρατικών και συμμετοχικών διαδικασιών.

Οφείλουμε να παραβρεθούμε όλοι στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 27 Απριλίου στις 7.30μ.μ στο δημαρχείο του Βόλου, στον ανοιχτό πολιτικό διάλογο για τη “θεσμική ριζοσπαστική αλλαγή του Καλλικράτη” με κεντρικό ομιλητή τον γενικό γραμματέα του Υπ. Εσωτερικών κ. Κώστα Πουλάκη και πρόεδρο της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Θεσμικού Πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να μπορέσουμε να καταθέσουμε τη δική μας πρόταση», καταλήγουν οι κ.κ. Αντ. Χασιώτης, Θαν. Χριστοδούλου και Γ. Παπαϊωάννου, απευθυνόμενοι προς τους συναδέλφους τους.

Πόσοι και πώς θα εκλέγονται

Οι εκλογείς μιας συγκεκριμένης δημοτικής ενότητας θα ψηφίζουν τους εκπροσώπους τους για το συμβούλιο της συγκεκριμένης δημοτικής ενότητας, οι οποίοι θα εκλέγονται ανεξάρτητα από κεντρικούς συνδυασμούς.

Ο αριθμός των συμβούλων δημοτικής ενότητας θα καθορίζεται ανάλογα:

α) με τον πληθυσμό της και

β) με τον αριθμό των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων που την απαρτίζουν.

Ο πρόεδρος της δημοτικής Εεότητας θα εκλέγεται έμμεσα από το Συμβούλιο, μεταξύ των μελών του. Ο πρόεδρος θα συμμετέχει στο Δημοτικό Συμβούλιο, με δικαίωμα ψήφου όταν συζητείται θέμα της δημοτικής ενότητας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου