ΤΟΠΙΚΑ

Επιμένει με στοιχεία – φωτιά ο Γ. Στάμος

επιμένει-με-στοιχεία-φωτιά-ο-γ-στάμο-851206

Συνέντευξη για την αναφορά – φωτιά που καίει στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ έδωσε χθες το μεσημέρι στο γραφείο του ο Αντιδήμαρχος Βόλου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διαδημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης κ. Γιάννης Στάμος. Μία αναφορά, τμήματα της οποίας δημοσίευσε προχθές ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, με στοιχεία τα οποία επιβεβαίωσε χθες ο Αντιδήμαρχος Βόλου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του ο κ. Στάμος προχώρησε σε σοβαρές και τεκμηριωμένες καταγγελίες που στοιχειοθετούνται από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει και τα οποία συνοδεύουν την οκτασέλιδη αναφορά του. Επιπλέον ο κ. Στάμος αναφέρθηκε σε ζητήματα που αφορούν στη σημερινή θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο της Διαδημοτικής Επιχείρησης, όπως  π.χ. το θέμα των λιμνοδεξαμενών και το θέμα που αφορά σε εικονικά στοιχεία στον προϋπολογισμό του 2006, κάτι που είχε -όπως είπε- ως αποτέλεσμα να δημοπρατηθούν έργα χωρίς να υπάρχουν εγγεγραμμένες οι αντίστοιχες πιστώσεις, κάτι που οδήγησε στον υπέρογκο δανεισμό της Επιχείρησης αμέσως μετά την ανάληψη του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου.
 Ερωτηθείς γιατί επέλεξε την παρούσα χρονική στιγμή για να δώσει τα στοιχεία στη δημοσιότητα, παραμονές των δημοτικών εκλογών, ο κ. Στάμος έθεσε το δικό του ερώτημα. Υπάρχει καλή ή κακή χρονική συγκυρία; Σε άλλη ερώτηση ότι κάνει τις καταγγελίες για να βρει θέση δίπλα στον επόμενο υποψήφιο Δήμαρχο Βόλου για λόγους πολιτικής επιβίωσης,  σημείωσε ότι το μέλλον της πολιτικής του σταδιοδρομίας θα το καθορίσει ο ίδιος την  κατάλληλη χρονική στιγμή, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι όσοι κάνουν τέτοιες σκέψεις δεν είναι τίποτα άλλο, όπως τόνισε, παρά… αρρωστημένα μυαλά. Εγώ, συνέχισε, είμαι εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Συνεργασίας με Δήμαρχο τον Αλέκο Βούλγαρη, ο οποίος μου εμπιστεύτηκε σημαντικές θέσεις στο Δήμο και αυτήν  την εμπιστοσύνη την τιμώ, είπε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος Βόλου, σημειώνοντας με έμφαση ότι ο Στάμος το καράβι θα το εγκαταλείψει… τελευταίος.
Ο κ. Στάμος επέμενε ακόμη ότι είναι απαίτηση όπως συγκληθεί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ με ένα και μοναδικό θέμα, τη λήψη απόφασης για τη συγκρότηση Επιτροπής που θα διερευνήσει τη βασιμότητα ή μη των καταγγελιών του. Στο διάστημα αυτό ο κ. Στάμος ζήτησε όπως η έρευνα γίνει από το Διευθυντή του Δήμου και όχι από στελέχη τη ΔΕΥΑΜΒ, σημειώνοντας παράλληλα ότι όσο διάστημα διαρκεί η έρευνα για τα διευθυντικά στελέχη που εγκαλούνται, να απομακρυνθούν προσωρινά και να αντικατασταθούν από τους κ. Τζίνη και Διομή, προκειμένου να μην  παρακωλύουν, όπως είπε,  το έργο της έρευνας. Δεν λέω κάτι καινούργιο, είπε ο κ. Στάμος, καθώς κάτι τέτοιο προβλέπεται από το Νόμο. Αν από την  έρευνα που θα γίνει προκύψουν  ενδείξεις ότι είναι βάσιμες οι καταγγελίες του, τότε -όπως τόνισε- τίθεται ζήτημα για έλεγχο από τους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης. Αν αποδειχθούν ότι όλα όσα αναφέρω δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ότι είναι ψέματα ή συκοφαντίες, θα αναλάβω πλήρως την ευθύνη, ακόμη και να με κάνουν μήνυση. Ο κ. Στάμος είπε ότι δεν σκοπεύει να προσφύγει στον Εισαγγελέα, είπε ωστόσο ότι αν οι εγκαλούμενοι ασκήσουν μήνυση σε βάρος του, τότε δεν αποκλείεται να κάνει το ίδιο και ο ίδιος εις βάρος τους. Τέλος αναφερόμενος στις δηλώσεις του Δημάρχου ότι έχει δώσει το φάκελο με τα στοιχεία του κ. Στάμου στη Γενική Διευθύντρια της ΔΕΥΑΜΒ, την κ. Κολιού, προκειμένου οι εγκαλούμενοι να καταθέσουν εγγράφως τις απόψεις τους εντός 20ημέρου, ο Αντιδήμαρχος είπε ότι αυτό οφείλεται σε παρανόηση, καθώς την εντολή βάσει του Κανονισμού της ΔΕΥΑΜΒ για τη συγκρότηση της Επιτροπής που θα κάνει την Ένορκη Διοικητική Εξέταση νομιμοποιείται να την ορίσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ.
 
Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία
Ο κ. Στάμος ξεκίνησε τις καταγγελίες του με την επισήμανση ότι η εμπιστευτική αναφορά που κατέθεσε ο ίδιος στις 22 Ιουλίου στα αιρετά μέλη του Συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ και ειδικότερα στο Δήμαρχο Βόλου, στο Δήμαρχο Νέας Ιωνίας και στον Αντιδήμαρχο Βόλου Δημ. Δερβένη δεν ήταν, όπως είπε, κεραυνός εν αιθρία. Ηταν απόρροια, όπως πρόσθεσε, μίας σειράς από ερωτήματα που έθετα υπόψιν του Διοικητικού Συμβουλίου.
Ο Αντιδήμαρχος Βόλου υπενθύμισε ότι στις 28 Ιουνίου στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ δεν είχε κρύψει την ενόχλησή του για το γεγονός ότι από τους φακέλους με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης έλειπαν οι εισηγήσεις ή δεν ήταν πλήρεις, με αποτέλεσμα να υποστηρίξει χαρακτηριστικά ότι δεν ψηφίζει… γουρούνι στο σακί.
Την άλλη μέρα, συνέχισε ο κ. Στάμος, επιβεβαιώθηκα. Ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν η συζήτηση για τα περίφημα «τσαπάκια». Τι είναι τα τσαπάκια; Είναι, συνέχισε ο Αντιδήμαρχος Βόλου, η εκμίσθωση εκσκαπτικών μηχανημάτων που αποκαθιστούν τις ζημιές που γίνονται στο δίκτυο. Ένα θέμα το οποία το είχε καταγγείλει πριν 1½ χρόνο, καθώς για το σκοπό αυτό η Διαδημοτική Επιχείρηση διαθέτει σε ετήσια βάση από 800.000 – 900.000 ευρώ, αναζητώντας λύσεις για την προμήθεια από τη Διαδημοτική Επιχείρηση εκσκαπτικών μηχανημάτων που το κόστος αγοράς τους δεν υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ, ενώ το κόστος μισθοδοσίας για τους χειριστές τους δεν υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ. Μετά από τις καταγγελίες μου και σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από την αρμόδια υπηρεσία, συνέχισε ο κ. Στάμος, προκύπτει ότι τον περυσινό Ιούνιο και Ιούλιο δόθηκαν ανά μήνα 56.000 ευρώ (πλέον ο ΦΠΑ), ενώ τους αντίστοιχους μήνες του 2010 οι δαπάνες για τα εκσκαπτικά μηχανήματα ήταν 12.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ). Πέντε φορές κάτω. Η υπόθεση όμως είχε και συνέχεια, όπως είπε. Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Δικτύων κ. Χούσος εγκάλεσε με χυδαίο τρόπο την υπάλληλο που έδωσε τα στοιχεία σε ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ. Είναι η επιβεβαίωση του ισχυρισμού μου, όπως τόνισε,  ότι κάποιοι θέλουν να ψηφίζουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ… γουρούνι στο σακί. Είναι δυνατόν, διερωτήθηκε,  τα μέλη του Δ.Σ. να ψηφίζουν χωρίς να ξέρουν και να αρνείται η υπηρεσία να τους δώσει τα αναγκαία στοιχεία; Ο συγκεκριμένος κύριος έπρεπε να απομακρυνθεί την επόμενη στιγμή. Είναι δυνατόν να έχουμε στεγανά απέναντι στο Διοικητικό Συμβούλιο;
 
Γιατί καθυστερεί;
Ο Γ. Στάμος, αφού εξέφρασε την απορία  του γιατί ο Δήμαρχος Βόλου και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ καθυστερεί για τη σύγκληση του Δ.Σ. της Διαδημοτικής Επιχείρησης για τη διενέργεια ΕΔΕ,  προχώρησε και σε άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση της ΔΕΥΑΜΒ και ειδικότερα με το θέμα που έφερε προς έγκριση στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΥΑΜΒ, για επαναβεβαίωση μίας απόφασης που είχε πάρει το Διοικητικό Συμβούλιο το 2008 και η οποία αφορούσε στη συμπληρωματική σύμβαση στον ανάδοχο του έργου για την αυτοματοποίηση του δικτύου ύψους 380.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ). Ένα έργο που το είχε απορρίψει η Περιφέρεια Θεσσαλίας ως προς τη νομιμότητά του με το αιτιολογικό ότι είναι καινούργιο έργο και ως τέτοιο πρέπει να δημοπρατηθεί από την  αρχή. Ο κ. Στάμος υποστήριξε ότι οι ισχυρισμοί του Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών πως το σκεπτικό της απόφασης της Περιφέρειας ήταν εσφαλμένο, καθώς βάσει ισχύουσας Κοινοτικής Οδηγίας πρόκειται για απευθείας ανάθεση και όχι για συμπληρωματική σύμβαση, δεν ευσταθούν. Και αυτό γιατί, όπως είπε ο Αντιδήμαρχος Βόλου, η Κοινοτική Οδηγία σημειώνει τα ακριβώς αντίθετα. Το ερώτημα που τίθεται είναι, γιατί αφού ήταν εσφαλμένη η απόφαση του 2008 από την Περιφέρεια δεν έκανε προσφυγή η ΔΕΥΑΜΒ στην Επιτροπή του Άρθρου 152, προσκομίζοντας και τη σχετική Κοινοτική Οδηγία για να ακυρωθεί η ακυρωτική απόφαση του Περιφερειάρχη; Γιατί δεν έγινε το 2008 νέο Δ.Σ. με το ίδιο θέμα για να ληφθεί καινούργια απόφαση από το Διοικητικό Συμβούλιο για απευθείας ανάθεση σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία; Γιατί έπρεπε να περάσουν δύο χρόνια; Ποιος έδωσε εντολή να εκτελεστεί το έργο αυτό από το 2008 μέχρι σήμερα και ποιος εργολάβος ρισκάρει, όπως είπε, 380.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) χωρίς να έχει το χαρτί της σύμβασης στο χέρι του; Είναι τόσο γαλαντόμοι αυτοί οι εργολάβοι; Ποιο είναι το κόλπο; Θα παίρναμε στις 28 Ιουνίου απόφαση για επαναβεβαίωση της συμπληρωματικής σύμβασης ή την απευθείας ανάθεση, θα ομολογούσε δηλαδή το Διοικητικό Συμβούλιο ότι πράγματι δίνει εντολή να εκτελεστεί το έργο παραβλέποντας την απόφαση του Περιφερειάρχη, η υπηρεσία θα έλεγε ότι εκτελούσαμε εντολή του Δ.Σ., ο ανάδοχος του έργου με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου θα πήγαινε στα Δικαστήρια και λέγοντας ότι εκτέλεσε ένα έργο που το ανέθεσε το Διοικητικό Συμβούλιο θα ζητούσε  να πληρωθεί. Αν μετά την πληρωμή γίνει κάποιος έλεγχος στη ΔΕΥΑΜΒ, τότε θα φανεί ότι εκτελέστηκε έργο χωρίς απόφαση από την Περιφέρεια, είστε παράνομοι, σας καταλογίζουμε επομένως το ποσό ατομικά στο κάθε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ξεχωριστά, εκτός από την ποινική δίωξη που θα ασκηθεί εις βάρος των αιρετών.
 
Οι υπερχειλιστές
Ακόμη ο Στάμος αναφέρθηκε και στους υπερχειλιστές για τους οποίους τόσος ντόρος έχει γίνει. Ο Αντιδήμαρχος Βόλου διευκρίνισε αρχικά ότι οι υπερχειλιστές δεν είναι ένα μηχάνημα που τοποθετείται. Είναι, όπως πρόσθεσε, έργο. Η πρώτη παρατυπία που παρουσιάζεται, όπως συνέχισε ο Αντιδήμαρχος Βόλου, είναι ότι οι υπερχειλιστές εμφανίζονται ως προμήθεια και παρουσιάζεται ως τέτοια,  γιατί μόνον τα έργα, όπως τόνισε, εγκρίνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο. Αυτοί οι υπερχειλιστές παρουσιάζονται από την υπηρεσία ότι κοστίζουν 9.000 – 10.000 ευρώ, όταν οι τιμές που δίνει το Υπουργείο Δημοσίων Έργων που περιγράφει αναλυτικά όλες στις εργασίες δίνει συνολική τιμή 800 ευρώ.
 
Οι λιμνοδεξαμενές
 Στη συνέχεια ο Αντιδήμαρχος Βόλου αναφέρθηκε και σε ζητήματα διαχείρισης που ακουμπούν και το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης υπό την προεδρία του κ. Κυρ. Μήτρου. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε μελέτες που έγιναν και πληρώθηκαν από την  Επιχείρηση συνολικού ύψους 1.373.400 ευρώ (πλέον ΦΠΑ), χωρίς προηγουμένως να γίνει μία μελέτη σκοπιμότητας για τη βιωσιμότητα των έργων. Μία μελέτη σκοπιμότητας που έγινε, όπως τόνισε, από τη σημερινή διοίκηση με 45.000 ευρώ και η οποία έχει παραδοθεί και κρατείται ερμητικά κλειστή στα συρτάρια της Επιχείρησης. Η μελέτη σύμφωνα με τον κ. Στάμο δείχνει ότι το έργο των λιμνοδεξαμενών θα κοστίσει τουλάχιστον 40.000.000 ευρώ, ότι δεν μπορεί να γίνει από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους αλλά μόνο μέσω ΣΔΙΤ. Σε μία τέτοια περίπτωση είπε ο Αντιδήμαρχος Βόλου για να γίνει η απόσβεση του έργου θα πρέπει η τιμή του νερού να πωλείται από τον ιδιώτη  5- 6 ευρώ το κυβικό, όταν σήμερα τιμολογείται από τη ΔΕΥΑΜΒ με 0,53 ευρώ. Γιατί δεν έγινε πρώτα η μελέτη σκοπιμότητας και μετά να δοθούν 1.500.000 ευρώ για μελέτες;
 
Πέτσινα λεφτά…
Ακόμη ο Στάμος αναφέρθηκε στα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2006 και στα στοιχεία του οικονομικού απολογισμού της ΔΕΥΑΜΒ του 2005, που αφορούν στη διαχείριση του τελευταίου χρόνου της θητείας Μήτρου. Στο μεν πρώτο, όπως είπε,  εμφανίζεται χρηματικό υπόλοιπο του προηγούμενου έτους 2005  4.600.000 ευρώ, όταν στον απολογισμό του 2005 το αποθεματικό είναι μόλις 713.312 ευρώ . Εδώ πρόκειται για εξαπάτηση του Διοικητικού Συμβουλίου, για εξαπάτηση της Περιφέρειας και για τη λειτουργία για ένα χρόνο της ΔΕΥΑΜΒ, με πλασματικό προϋπολογισμό. Μιλάμε, συνέχισε ο Αντιδήμαρχος Βόλου, για χοντρές παρανομίες και για έργα που δημοπρατήθηκαν με… πέτσινα λεφτά, που δήθεν ήταν εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό και τα οποία δεν υπήρχαν. Γι΄ αυτό προέκυψε το ζήτημα του μεγάλου δανείου που υποχρεώθηκε να συνάψει η σημερινή Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, κατέληξε ο κ .Στάμος.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου