ΤΟΠΙΚΑ

Επίθεση από αδέσποτα την ώρα του τζόκινγκ

επίθεση-από-αδέσποτα-την-ώρα-του-τζόκι-494355

Ενας Βολιώτης χθες το πρωί την ώρα που έκανε τζόκινγκ στην παραλία στο Βόλο, στο ύψος του Τελωνείου, δέχθηκε επίθεση από αγέλη σκύλων και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα. Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας ένας άλλος Βολιώτης, επαγγελματίας της οδού Αντωνοπούλου, είχε πέσει επίσης θύμα της επιθετικής μανίας των τετράποδων που κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους και τις πλατείες της πόλης.
Τα δύο παραπάνω περιστατικά είναι μόνον αυτά που έφτασαν τις τελευταίες μέρες στα δημοσιογραφικά γραφεία, με αποτέλεσμα να εκφράζεται η άποψη ότι οι επιθέσεις σε ανύποπτους συμπολίτες είναι πολύ περισσότερες και μάλιστα σε μία περίοδο όπου οι Βολιώτες ευελπιστούσαν ότι η κατάσταση είχε αμβλυνθεί τόσο στο Βόλο, όσο και την ευρύτερη περιοχή. Την ίδια στιγμή στο Δήμο ήλθε η απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σύμφωνα με την οποία εγκρίθηκαν 600.000 ευρώ για την οικονομική επιχορήγηση των ΟΤΑ της χώρας που έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα περισυλλογής και φροντίδας των αδέσποτων ζώων. Η επιχορήγηση είναι για τα έτη 2008 και 2009 και στο Δήμο Βόλου ευελπιστούν ότι το ποσό που θα εισρεύσει στα ταμεία του Δήμου, έναντι των δαπανών που έχει κάνει ήδη η Δημοτική Αρχή, θα είναι της τάξεως των 100.000 ευρώ.

…ΣΔΟΕ για τα αδέσποτα
Εξάλλου με εγκύκλιό του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σημειώνει ότι εν αναμονή από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τη «χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης για την ίδρυση και λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς» ότι τα επιμέρους άρθρα της ΚΥΑ έχουν συμπληρωθεί ως εξής:
Στο Αρθρο 2 στην παράγραφο 5, όπως σημειώνει το Υπουργείο, έχει διευρυνθεί η συμμετοχή των Υπηρεσιών στις οποίες πρέπει να εξασφαλίζεται η πρόσβαση, ώστε να διενεργούνται έλεγχοι στις εγκαταστάσεις ή στους χώρους που πραγματοποιούνται στειρώσεις ή άλλοι χειρισμοί διαχείρισης των ζώων, καθώς επίσης καθορίζονται οι συνέπειες σε περίπτωση άρνησης ή παρακώλυσης ελέγχου ως ακολούθως: «των κατά περίπτωση μικτών κλιμακίων ελέγχου (π.χ. σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ) στις εγκαταστάσεις του ή τους χώρους που διενεργούνται στειρώσεις ή άλλοι χειρισμοί διαχείρισης των ζώων, για οποιονδήποτε έλεγχο και να ακολουθούν τις υποδείξεις τους. Άρνηση ή οποιαδήποτε παρακώλυση του διενεργούμενου ελέγχου έχει συνέπεια τη μη έγκριση ένταξης ή χρηματοδότησης του προγράμματος κατά περίπτωση».
Στο Δήμο Βόλου σημειώνουν ότι η συμπλήρωση του συγκεκριμένου άρθρου στοχεύει στον καλύτερο έλεγχο όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών προκειμένου να μη γίνονται εικονικές εξετάσεις, θεραπείες ή εικονική φιλοξενία ζώων από τους κτηνιάτρους ή από τα καταφύγια ζώων των ιδιωτών ή των ΟΤΑ.
Σημειώνεται πως σήμερα μία στείρωση σε ένα αδέσποτο ζώο σε ιδιωτικό κτηνιατρείο χρεώνεται με 100 ευρώ, η θεραπεία του ζώου (αποκατάσταση από χτύπημα, δερματίτιδα κ.ο.κ.) επίσης με 100 ευρώ και η στείρωση με 40 ευρώ.
 

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου