ΤΟΠΙΚΑ

Η αμυντική και εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. κόβεται και ράβεται στα μέτρα των ΗΠΑ

η-αμυντική-και-εξωτερική-πολιτική-της-851206

Οι πρόσφατοι πανηγυρισμοί των 50 χρόνων της Ευρώπης, προτρέπουν σε έναν απολογισμό που παρουσιάζει σημαντικά μεν επιτεύγματα αλλά και πολλές θλιβερές διαπιστώσεις, που η μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών δεν δικαιολογεί. Κι αυτό διότι ενώ αποδέχονται ευεξήγητες ελλείψεις και παραλείψεις, ατέλειες., αμέλειες κ.λ.π. δεν συμφωνούν όμως να καθυστερεί η θετική για όλους υλοποίησή και ολοκλήρωσή της εξ αιτίας της έντονης αμερικανικής παρέμβασης στα δρώμενα και τις εξελίξεις της.
Πόσο βαθιά είναι αυτή η διείσδυση των αφανών ή εξόφθαλμων αμερικανικών συμφερόντων και πόσο απογοητευτική η παθητική αποδοχή της από τα κέντρα αποφάσεων και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ήδη αποδειχθεί…
Οι Ευρωπαίοι οραματίσθηκαν μίαν Οικονομική Ένωση της οποίας αποτέλεσμα θα ήταν η βελτίωση των όρων διαβίωσής τους και η γενικότερη πρόοδός τους. Δεν την προέβλεψαν σαν στρατιωτική δύναμη ή σαν πολεμική μηχανή και μάλιστα με το αμερικανο-Νατοϊκό πρόσχημα της άμυνάς της. Θα ήταν ακόμη επιβεβλημένη και αποδεκτή η οργάνωση της απόλυτα δικής της άμυνας, όχι όμως η ανάμειξή της σε πολέμους που εξυπηρετούν τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και μάλιστα με τεράστιες δικές της δαπάνες. Τα κονδύλια που δαπανήθηκαν και δαπανώνται για τα σχέδια, τη χάρη ή τις ζημίες των Αμερικανών, θα μπορούσαν να επιλύσουν πολλά προβλήματα των Ευρωπαίων. Και όταν θα επιστεί η στιγμή να οργανώσει ή Ευρώπη μόνη της την Άμυνά της θα βρεθεί προ προηγηθεισών και μη ανατρεπόμενων συμφωνιών των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ με χώρες-μέλη της,(που υπέγραψαν ευχαρίστως το 2005 και το μετασχηματισμό του ΝΑΤΟ) και έτσι ο παρεμβατισμός τους θα ναρκοθετεί τις δράσεις της.
Όλα αυτά υπό τα όμματα, την προώθηση και επίβλεψη του σημερινού επί κεφαλής της Ευρωπαϊκής Εξωτερικής και Πολιτικής Αμύνης φιλότουρκου κ. Ξαβιέ Σολάνα, ο οποίος συγκεντρώνει στοιχεία και χαρακτηριστικά αλλά και αποδεικτικά γεγονότα του τοποτηρητού των ΗΠΑ στο καίριο αυτό πόστο που δυστυχώς οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι του προσέφεραν. Δεν έχει λησμονηθεί η πολεμοχαρής φύση και δράση του αιμοσταγούς πρώην Γεν. Γραμματέα του ΝΑΤΟ, στο αιματοκύλισμα της Βοσνίας, Ερζεγοβίνης, Κροατίας και Κοσόβου, ενώ έχει λησμονηθεί ο άμεσος συνεργός του, τότε Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ, ο οποίος αυτοκτόνησε από τύψεις για τις ίδιες δραστηριότητες που ανέπτυξε μαζί με τον μισέλληνα κ. Σολάνα.(ο τελευταίος αυτός είχε αντιταχθεί και για τον πόλεμο στο ΙΡΑΚ).
Οι ευρωπολίτες εκπλήσσονται συχνά από αναγγελίες ξαφνικών αποφάσεων και τετελεσμένων της Ε.Ε., χωρίς να πληροφορούνται, πώς και από πού το ξεκίνημά τους. Παραθέτω 3 πρόσφατα παραδείγματα :

Α.- Η ξαφνική ανακοίνωση επανέναρξης των συνομιλιών ένταξης της Τουρκίας , παρά το Κυπριακό Βέτο. Επίσημα ανακοινώθηκε ότι τα συζητούμενα άρθρα συμφωνίας σύνδεσης δεν ανατρέπουν τις ακολουθητέες διαδικασίες για την πλήρη προσαρμογή της Άγκυρας στα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Ανεπίσημα όμως, κυκλοφορεί ότι ήταν μία χαριστική προεκλογική προσφορά στην Κυβέρνηση Ερντογάν εν όψει των εκλογών που αντιμετωπίζει στη χώρα του.
Είναι αυτή μία αμερικανικού τύπου απαράδεκτη ανάμειξη της ΕΕ στα εσωτερικά μίας τρίτηςχώρας;

Β.- Η Ε.Ε. παραμένει αδρανής παρατηρητής στις ενέργειες των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ να εξοπλίσουν με αντιπυρηνικά όπλα χώρες- μέλη της όπως π.χ. την Τσεχία με προπέτασμα – πάντα – την Ατλαντική Συμμαχία, δηλαδή το αμερικανοκατευθυνόμενο ΝΑΤΟ και πρόσχημα τη μελλοντική άμυνα της Ευρώπης ΄έναντι κάθε πυρηνικής απειλής. Το ίδιο έχει σχεδιάσει για την ΝΑ Ευρώπη στην οποία περιλαμβάνεται και η χώρα μας, για την άμυνα της έναντι των υπόπτων εχθρικών Αραβικών χωρών

Γ.- Ο κ. Σολάνα επιστράτευσε (πιθανότατα) και τον Επίτροπο Διεύρυνσης της Ε.Ε . κ. Ρέιν αποφάσισε τη σύνδεση του Κοσόβου, χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί το καθεστώς του. Αποφάσισε επίσης μία 1η δαπανηρότατη αποστολή προετοιμασίας, με δικαιολογητικό την εξυγίανση των εκεί Υπηρεσιών Δικαιοσύνης, Ασφαλείας κλπ. Είναι σίγουρο ότι το Διευθυντήριο της Ε.Ε. θα επικυρώσει την απόφασή του, για την οποία εγκρίθηκε ήδη ένα κονδύλιο σχετικών δαπανών ύψους € 200 εκατομμυρίων (>2) .

Σίγουρο είναι επίσης ότι οι ΗΠΑ θα σπεύσουν εκεί αμέσως. για τη διασφάλιση των κάθε είδους συμφερόντων τους, καθώς και ότι το Κόσοβο θα περάσει κι αυτό από το καθαρτήριο του ΝΑΤΟ.

Παρόμοια γεγονότα, ανεξέλεγκτης υποταγής στις ΗΠΑ και ενέργειες που αντιφάσκουν στις προ διετίας δηλώσεις της για μη περαιτέρω διευρύνσεις,(ελλείψει πόρων) καθιστούν την Ε.Ε. για τους πολίτες της απροσδιόριστη και δυσνόητη, διότι αντί της ανοικτής και λεπτομερούς πληροφόρησης κυριαρχεί η αποσπασματική πληροφόρηση η οποία στην ουσία είναι παραπληροφόρηση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου