ΤΟΠΙΚΑ

Πολλοί τουρίστες, μικρή η κατανάλωση

πολλοί-τουρίστες-μικρή-η-κατανάλωση-851206

Στο επίκεντρο του τουριστικού ενδιαφέροντος βρίσκονται τα νησιά των Βορείων Σποράδων, ενώ σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα η πλειοψηφία των τουριστών, ημεδαπών και αλλοδαπών, επιλέγουν το συγκεκριμένο προορισμό για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, με έμφαση στη Σκιάθο. Η γενική εικόνα που παρουσιάζει το νησί του Παπαδιαμάντη είναι ικανοποιητική για το σύνολο των ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς η πληρότητα κυμαίνεται σύμφωνα με υπολογισμούς μεταξύ  98% – 100%, ποσοστό εξαιρετικά υψηλό δεδομένης της οικονομικής κρίσης που επικρατεί. Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου «Ξένιος Ζευς» κ. Γιάννης Κουκουλάκης δηλώνει «πολύ ικανοποιημένος από την τουριστική κίνηση του νησιού» και εκτιμά ότι «ανάλογη εικόνα θα υπάρξει και τον Δεκαπενταύγουστο λόγω της αυξημένης ζήτησης που παρατηρείται στα τουριστικά καταλύματα του νησιού».
 Οι τιμές διαμονής είναι στο σύνολό τους συγκρατημένες και κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα, ενώ όπως επισημαίνει ο κ. Κουκουλάκης «η πλειοψηφία των ξένων επισκεπτών είναι Αγγλοι. Σε ό,τι αφορά στους Έλληνες, συνεχίζει, διακοπές κάνουν φέτος πολλοί νέοι, οι οποίοι επισκέπτονται το νησί μαζί με τους φίλους τους». Τα υψηλά ποσοστά θα διατηρηθούν, όπως όλα δείχνουν,  έως το τέλος της σεζόν, καθώς «μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου τουλάχιστον τα ποσοστά πληρότητας των ξενοδοχείων θα διατηρηθούν στο 100% γιατί υπάρχουν πολλές κρατήσεις» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ενωσης «Ξένιος Ζευς».
Παρά την υψηλή επισκεψιμότητα ωστόσο η πλειοψηφία των τουριστών είναι μάλλον συγκρατημένοι σε ό,τι αφορά το ποσό που διαθέτουν για διασκέδαση και διατροφή, με εμφανή αποτελέσματα στην κίνηση των καταστημάτων. Επ’ αυτού βεβαίως οι απόψεις διίστανται, καθώς υπάρχουν επιχειρήσεις που ανθούν και άλλες που παρουσιάζουν πτώση τζίρου, καθώς η πλειοψηφία των τουριστών επιλέγει την λύση του μάρκετ και του φαστ φουντ σε καθημερινή βάση. Η γενική εικόνα πάντως είναι θετική και όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου «είναι πολύ ικανοποιητική η τουριστική εικόνα του νησιού και πιστεύουμε ότι η φετινή σεζόν θα κλείσει με θετικό πρόσημο και αύξηση της τάξης του 1% έως 2% σε σχέση με πέρυσι  για τα ξενοδοχεία της Σκιάθου».
 
 
Σε Σκόπελο και Αλόννησο
Το τουριστικό τοπίο διαφοροποιείται κατά τι στη γειτονική Σκόπελο, όπου υπάρχει μεν κίνηση και έντονο ενδιαφέρον για κρατήσεις ενόψει του Δεκαπενταύγουστου, αλλά «στην παρούσα έχουμε μια πτώση της τάξης του 4% – 5% και  οι πληρότητες έως τις 20 Αυγούστου θα κυμανθούν γύρω στο 90%» σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου της Ενωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου κ. Γιάννη Γιολδάση. Όπως σημειώνει μάλιστα ο ίδιος «υπάρχει σαφώς πτώση σε σχέση με πέρυσι, αλλά το ζητούμενο είναι να περιοριστεί σε μονοψήφιο αριθμό». Η εικόνα είναι η ίδια για την πλειοψηφία των μονάδων του νησιού, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι τιμές είναι σαφώς φθηνότερες σε σχέση με πέρυσι, καθώς υπάρχουν προσφορές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους από τους ξενοδόχους του νησιού. Στην παρούσα φάση υπάρχουν Έλληνες και ξένοι τουρίστες στη Σκόπελο, αλλά το φαινόμενο της περιορισμένης κατανάλωσης κυριαρχεί στο τουριστικό τοπίο. Το ενδιαφέρον για κρατήσεις δωματίων είναι εμφανές και το Σεπτέμβριο κυρίως από την πλευρά των ξένων τουριστών και ως εκ τούτου οι ξενοδόχοι του νησιού διατυπώνουν συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με την έκβαση της φετινής καλοκαιρινής σεζόν.
Ανάλογα δεδομένα ισχύουν και για την Αλόννησο, όπου υπάρχουν μεν κρατήσεις ενόψει Δεκαπενταύγουστου και σαφής ανοδική τάση στη διάρκεια του Αυγούστου, αλλά σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αλοννήσου κ. Κώστας Ευσταθίου «η πληρότητα στην παρούσα περίοδο κυμαίνεται γύρω στο 70% και υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα δωμάτια. Τα ποσοστά, εξηγεί ο κ. Ευσταθίου, ποικίλλουν, καθώς υπάρχουν μονάδες με πληρότητα 50% και άλλες που είναι πλήρεις, αλλά υπάρχουν πολλά κενά δωμάτια στο νησί». Αναλύοντας την παρούσα κατάσταση, ο κ. Ευσταθίου υπογραμμίζει ότι «οφείλεται σαφώς στην οικονομική κρίση, διότι οι Έλληνες δεν κινούνται σύμφωνα με τα δεδομένα προηγούμενων ετών και παράλληλα παρατηρείται έλλειμμα κίνησης και από την ιταλική αγορά». Οι τιμές των καταλυμάτων είναι φθηνότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αλλά «οι τουρίστες είναι συγκρατημένοι σε σχέση με τα έξοδά τους, περιορίζοντας σημαντικά το διαθέσιμο ποσό για την διατροφή τους αλλά και τις επιπλέον δραστηριότητες, όπως ενοικίαση αυτοκινήτων, εκδρομές κ.λ.π.» επισημαίνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Αλοννήσου. Παρά το γεγονός ότι αυξάνεται η τουριστική ζήτηση στην αιχμή της σεζόν, εντούτοις υπάρχει προβληματισμός και όπως εκτιμάται θα υπάρξει πτώση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή καλοκαιρινή περίοδο, το ποσοστό της οποίας δεν είναι δυνατό να καθοριστεί επακριβώς πριν κλείσει αυλαία η θερινή σεζόν.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου