ΤΟΠΙΚΑ

Εκατοντάδες στρέμματα παράνομα εκχερσωμένα

εκατοντάδες-στρέμματα-παράνομα-εκχε-493946

Εκατοντάδες στρέμματα όχι μόνο παράνομων εκχερσωμένων εκτάσεων αλλά και επιδοτούμενων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αποκάλυψε η ανάρτηση των δασικών χαρτών στη Μαγνησία.

Ο νομός είναι 5ος πανελλαδικά σε παράνομα επιδοτούμενες εκτάσεις (149.695 στρέμματα) μετά τη Λάρισα που αριθμεί 554.952 στρέμματα, την Ηλεία που αριθμεί 302.556 στρέμματα, την Αχαΐα που μετράει 198.227 στρέμματα και τη Λακωνία με 169.585 στρέμματα. Οι εν λόγω εκτάσεις είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους, σύμφωνα με πληροφορίες, στους δήμους Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου.

Πανελλαδικά οι εκτάσεις που επιδοτούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και έχουν εκχερσωθεί στο παρελθόν είναι 2.000.275 στρέμματα.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με την Καθημερινή, έχει προβλέψει την εξαίρεση των περιοχών από την ανάρτηση, αν οι καταπατητές αγρότες ξεκινήσουν τη διαδικασία εξαγοράς τους.

Για το θέμα ρωτήθηκε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Μαγνησίας, Ελένη Μπίλλιου Δημητρακοπούλου, η οποία είπε ότι οι εκχερσωμένες εκτάσεις φαίνονται στους δασικούς χάρτες. Σε κάθε περίπτωση, η ίδια τόνισε ότι η ανάρτηση αφορά στον χαρακτήρα των εκτάσεων και όχι την ιδιοκτησία, ενώ για την εξαγορά σημείωσε ότι η Διεύθυνση Δασών αναμένεται να παραλάβει σε ΦΕΚ το ψηφισθέν νομοσχέδιο.

Η διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών «περνάει» από την εταιρεία «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ)», η οποία είναι υπεύθυνη για την ηλεκτρονική ανάρτηση, την προσθήκη στοιχείων στους δασικούς χάρτες ή τη διόρθωσή τους και την υποβολή αντιρρήσεων.

Οι αντιρρήσεις

Σε επίπεδο Μαγνησίας, σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία της υποβολής των αντιρρήσεων προχωρεί με αργούς ρυθμούς. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Αλμυρού, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κατατεθεί γύρω στις δέκα με δώδεκα αιτήσεις χωρίς την καταβολή τέλους.

Σε επίπεδο Μαγνησίας οι αιτήσεις, που έχουν υποβληθεί στα Σημεία Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικού Χάρτη, σε Βόλο, Αλμυρό και Σκόπελο, φτάνουν τις 201. Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των αιτήσεων είναι μέχρι τις 12 Ιουνίου για τους κατοίκους του εσωτερικού συν είκοσι μέρες για τους κατοίκους του εξωτερικού.

Τι δείχνει η στατιστική επεξεργασία

Οπως προκύπτει από τη στατιστική επεξεργασία των στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί από τη Διεύθυνση Δασικών Χαρτών της ΕΚΧΑ, ο αριθμός των εκτάσεων που ήταν στο παρελθόν δασικές και σήμερα όχι μόνο καλλιεργούνται αλλά επιδοτούνται, δεν είναι αμελητέος. Στις 34 περιοχές σε όλη τη χώρα όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάρτηση δασικών χαρτών, έχουν εντοπιστεί 2.000.275 στρέμματα τέτοιων εκτάσεων, γεγονός που αποκαλύπτει μια βασική ανεπάρκεια του συστήματος αγροτικών επιδοτήσεων.

Η εξαγορά

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό και υποδείχθηκε από τις δασικές υπηρεσίες ήδη από τα πρώτα στάδια της διαδικασίας. Στο σχέδιο νόμου που έφερε στη Βουλή προ ημερών το Υπουργείο Περιβάλλοντος, προβλέπεται ότι οι εκτάσεις που ανήκουν στην κατηγορία αυτή εξαιρούνται τόσο της υποβολής αντίρρησης όσο και της ένταξής τους στον δασικό χάρτη ως δασικές.

Όλα αυτά ισχύουν όμως αν ο αγρότης που καταπάτησε και εκμεταλλεύεται την εκχερσωμένη δημόσια έκταση ξεκινήσει τη διαδικασία εξαγοράς της. Η διαδικασία αυτή γίνεται με το ίδιο σχέδιο νόμου φθηνότερη (η εξαγορά του οικοπέδου θα μπορεί να γίνει στο ένα τέταρτο της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου αντί του ενός τρίτου και σε 100 δόσεις). Η εξαγορά δείχνει πλέον μονόδρομος, καθώς δεν υπάρχει άλλος νομότυπος δρόμος (ήδη η ρύθμιση αυτή, που προβλέφθηκε σε προηγούμενο νόμο, κινείται μάλλον οριακά από πλευράς συνταγματικότητας).

Οι οικιστικές πυκνώσεις

Εκτός από τα δύο εκατ. στρέμματα που θα εξαιρεθούν λόγω ΟΠΕΚΕΠΕ, ακόμα 1,5 εκατ. στρέμματα έχουν εξαιρεθεί από την υποβολή αντιρρήσεων, ως πολεοδομημένες ή προς πολεοδόμηση περιοχές. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, κανένας από τους δήμους -με εξαίρεση κάποιες περιοχές στην Αθήνα- δεν έχουν ενημερώσει την ΕΚΧΑ, ενώ το ίδιο ισχύει και για τη Μαγνησία.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου