ΛΑΡΙΣΑ

Τριήμερο πένθος στις Ενοπλες Δυνάμεις για τους τέσσερις νεκρούς αξιωματικούς

τριήμερο-πένθος-στις-ενοπλες-δυνάμει-494281

Tέσσερις νεκροί και μια τραυματίας είναι ο τραγικός απολογισμός της συντριβής του ελικοπτέρου της αεροπορίας στρατού με πέντε επιβάτες, που αγνοούνταν στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης. Λίγο πριν τις 11 το πρωί έγινε γνωστό ότι το ελικόπτερο κατέπεσε κοντά στο Σαραντάπορο της Ελασσόνας.

Στο σημείο ανασύρθηκε ζωντανή αλλά τραυματισμένη μια γυναίκα υπαξιωματικός. Την παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και την μετέφερε στο νοσοκομείο. Στο ελικόπτερο επέβαιναν πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων ο υποδιοικητής της Στρατιάς Υποστράτηγος Ζαννιδάκης και άλλοι τρεις αξιωματικοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελικόπτερο θα εκτελούσε πτήση επιτήρησης κατά μήκος των βορείων συνόρων για την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών, δραστηριότητα που επαναλαμβάνεται κατά τακτά διαστήματα.

Το ελικόπτερο είχε απογειωθεί από τη Λάρισα και είχε προορισμό της Κοζάνη. Οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν απαγορευτικές για πτήση,αλλά δεν ήταν και εξαιρετικά καλές. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι πιθανόν το ελικόπτερο “χτύπησε” σε ηλεκτρικά καλώδια και συνετρίβη.

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ – Τα ονόματα των νεκρών

Την Τετάρτη 19 Απριλίου 2017 πρωινές ώρες, ελικόπτερο του ΣΞ τ. UH-1H, με πέντε (5) επιβαίνοντες, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη, κατέπεσε στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας.

Αναλήφθηκε άμεσα επιχείρηση έρευνας-διάσωσης, υπό τον συντονισμό του ΕΘΚΕΠΙΧ/ΓΕΕΘΑ με παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας.

Από την επιτόπια έρευνα εντοπίστηκαν τέσσερις (4) σοροί επιβαινόντων, οι οποίες και ταυτοποιήθηκαν ως του Υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του Συνταγματάρχη (ΤΘ) Θωμά Αδάμου, του Ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα και του Υπολοχαγού (ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή. Επίσης εντοπίστηκε τραυματισμένη εκτός κινδύνου η Αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα η οποία και διακομίζεται στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.

Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής μεταβαίνει στην περιοχή του ατυχήματος.

Η επιτροπή διερεύνησης έχει ήδη αναλάβει έργο στην περιοχή ατυχήματος.

Το χρονικό της τραγωδίας:

Η πρώτη ενημέρωση από το ΓΕΣ για το περιστατικό ανέφερε το εξής:

«Στρατιωτικό ελικόπτερο UH-1H με 5 επιβαίνοντες χάθηκε από τα ραντάρ στις 7:50 το πρωί, ενώ εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη. Έχουν αναληφθεί όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες.»

Ακολούθησε νεότερη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ:

«Το ελικόπτερο του Στρατού Ξηρας τύπου UH-1H (Χιούι) εντοπίστηκε στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας. Μέσα διάσωσης βρίσκονται στην περιοχή. Εξελίξεις γνωστοποιηθούν με νεότερο.»

Όπως ανέφερε νωρίτερα το ρεπορτάζ, από τις πρωινές ώρες (07:50) , υπάρχει απώλεια ίχνους και επικοινωνιών με ελικόπτερο UH-1H, με 5 επιβάτες, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη.

Στις έρευνες για τον εντοπισμό συμμετέχουν ελικόπτερα της αεροπορίας στρατού και αεροπορίας. Η περιοχή όπου διεξάγονταν οι έρευνες είναι σε ορεινή περιοχή της Κοζάνης από το Μπούρινο έως τον Σαραντάπορο.

Στην περιοχή μεταβαίνουν οχήματα και πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, σε σημεία που υποδεικνύει το υπουργείο Άμυνας προκειμένου να συνδράμουν τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Όπως αναφέρει το epirusgate, το ελικόπτερο πετούσε σε περιοχή ανάμεσα από τα Σέρβια Κοζάνης και τον Σαραντάπορο. Μόλις το στίγμα του ελικοπτέρου χάθηκε από τα ραντάρ, ειδοποιήθηκε η 5η ΕΜΑΚ Ιωαννίνων,για να συνδράμει στις έρευνες.

«Ας είναι η θυσία τους κορυφαία παρηγοριά για τις οικογένειές τους» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος. Το μήνυμά του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει ως εξής: Η Πατρίδα και ο Λαός μας εκφράζουν, μαζί με την βαθιά οδύνη, ειλικρινή ευγνωμοσύνη προς τους ηρωικούς Αξιωματικούς που έπεσαν στον βωμό της θωράκισης της Εθνικής μας Άμυνας και της χαλύβδωσης του φρονήματος των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Ας είναι η θυσία τους κορυφαία παρηγοριά για τις οικογένειές τους, προς τις οποίες εκφράζω θερμά συλλυπητήρια αλλά και αμέριστη συμπαράσταση.

Τη βαθιά θλίψη του για την απώλεια των τεσσάρων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων κατά τη συντριβή του στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Ελασσόνα εξέφρασε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στην τραυματία αρχιλοχία Βασιλική Πλεξίδα» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, ζητώντας παράλληλα «την ταχεία διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος». Πρόσθεσε ακόμη ότι «οφείλουμε πολλά στους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεών μας» που «κάτω από αντίξοες συνθήκες, με αυταπάρνηση και περηφάνεια, με το αξιόμαχο και το υψηλό επίπεδο της εκπαίδευσής τους, υπηρετούν την ειρήνη και την ασφάλεια της πατρίδας μας».

«Πρέπει να διερευνηθούν άμεσα όλα τα αίτια για το θανατηφόρο δυστύχημα» τονίζεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. Επίσης, εύχεται ταχεία ανάρρωση στην αρχιλοχία που τραυματίστηκε στο δυστύχημα.

Ο Υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης, Υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς Λάρισας

Ο υπολογαχός Κωνσταντίνος Χατζής

Ο Συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμος

Από τα Τρίκαλα η αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα που επέζησε από τη συντριβή του στρατιωτικού ελικοπτέρου

Η αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα που εντοπίστηκε τραυματισμένη

Δημοσθένης Γούλας:Ο κυβερνήτης του μοιραίου ελικοπτέρου

Το σημείο όπου κατέπεσε το Χιούι

Σχετικά άρθρα:

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου