ΤΟΠΙΚΑ

Στο σκοτάδι οι έρευνες των ελεγκτικών μηχανισμών για τον ρυπαντή του λιμανιού

στο-σκοτάδι-οι-έρευνες-των-ελεγκτικών-494370

Ανοιχτά παρέμεναν και χθες όλα τα ενδεχόμενα για την πηγή της ρύπανσης του λιμανιού, καθώς η καφεκίτρινη κηλίδα κατά μήκος του ντόκου, μεταξύ της κεντρικής προβλήτας και του Τελωνείου, συνέχιζε να εμφανίζεται μεσημεριανές ώρες καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών και χθες, και να εξαφανίζεται με την αλλαγή των καιρικών φαινομένων το βράδυ. Το Λιμεναρχείο Βόλου, που διενεργεί την προανάκριση, δεν αποκλείει ούτε την πιθανότητα το φαινόμενο να αφορά στην ερυθρά παλίρροια που παρουσιάζεται στον Θερμαϊκό κόλπο από το 1988.

Ο Λιμενάρχης Βόλου, Μανώλης Κανάλης, ενημέρωσε ότι οι ελεγκτικές υπηρεσίες όλες τις προηγούμενες μέρες έκαναν νέες δειγματοληψίες προκειμένου να εντοπιστεί ο ρυπαντής. «Βρισκόμαστε εν αναμονή αποτελεσμάτων, ενώ συνεχίζουμε τους ελέγχους για όλες τις παραμέτρους της ρύπανσης. Η ΔΕΥΑΜΒ αποκλείει η ρύπανση να οφείλεται σε λύματα. Ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου έχει σταματήσει τη διαβροχή σκραπ. Η καφεκίτρινη κηλίδα δεν μπορεί να αποδοθεί ούτε στα σκάφη, που ούτως ή άλλως αφήνουν πίσω τους ίχνη», εξήγησε.

Το Λιμεναρχείο Βόλου ψάχνει προς κάθε κατεύθυνση. «Το φαινόμενο μπορεί να οφείλεται στην ανάπτυξη μικροοργανισμών. Μετά την εναλλαγή του τσουχτερού κρύου από τη ζέστη σε σημεία λιμανιών χωρίς μεγάλο βάθος παρουσιάζονται τέτοιοι χρωματισμοί», είπε ο λιμενάρχης και παρέπεμψε στην ερυθρά παλίρροια που εμφανίζεται στον Θερμαϊκό κόλπο, δίνοντας στα νερά μία κόκκινη απόχρωση από το 1988.

Η ερυθρά παλίρροια επισκέπτεται τον Θερμαϊκό δύο φορές το χρόνο, μια την άνοιξη και μια το φθινόπωρο και έχει διάρκεια 2-3 εβδομάδες. Το συγκεκριμένο φαινόμενο προκύπτει από τη ραγδαία ανάπτυξη μονοκύτταρων φωτοσυνθετικών οργανισμών που κατατάσσονται στο φυτοπλαγκτόν και έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση αυτών των κόκκινων κηλίδων στην επιφάνεια της θάλασσας.

Η άνθιση φυτοπλαγκτού (μεγάλη συγκέντρωση υδρόβιων μικροοργανισμών) προκαλείται από μερικά είδη δινομαστιγωτών και έχει από κοκκινωπό έως καφετί χρώμα. Οι ερυθρές παλίρροιες είναι φαινόμενα ταχείας συσσώρευσης φυτοπλαγκτού, των αλμυρών, γλυκών και μικτών νερών στη στήλη του νερού, με αποτέλεσμα τον χρωματισμό των επιφανειακών υδάτων. Συνήθως συμβαίνει σε παράκτιες περιοχές.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου