ΤΟΠΙΚΑ

Στο «ψυγείο» παραμένουν οι αιτήσεις νέων συντάξεων

στο-ψυγείο-παραμένουν-οι-αιτήσεις-ν-495186

Στο «ψυγείο» οι αιτήσεις δεκάδων αγροτών και κτηνοτρόφων από το Πήλιο, το Βελεστίνο, τον πρώην Δήμο Κάρλας και τον Αλμυρό, που περιμένουν εναγωνίως να συνταξιοδοτηθούν, έχουν υποβάλλει τα δικαιολογητικά για τη συνταξιοδότηση όμως η διαδικασία έχει παγώσει λόγω ΕΦΚΑ στον οποίο έχει ενταχθεί και ο ΟΓΑ.

«Θύματα» της μετάβασης στο νέο καθεστώς είναι όσοι θέλησαν να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους το τελευταίο τρίμηνο, που ξεκίνησε ουσιαστικά η λειτουργία του νέου ενιαίου φορέα κοινωνικής ασφάλισης.

Αρκετοί ανταποκριτές του ΟΓΑ στους περιφερειακούς δήμους δεν παραλαμβάνουν πλέον τις αιτήσεις, αναμένοντας διευκρινίσεις και εγκυκλίους από τον ΕΦΚΑ, και αυτό προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία.

Μέχρι πρότινος αγρότες και κτηνοτρόφοι μόλις συμπλήρωναν το όριο ηλικίας και έφτανε η ώρα της συνταξιοδότησης κατέθεταν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στους ανταποκριτές του ΟΓΑ. Η ανάθεση όμως της διαδικασίας στον ΕΦΚΑ έχει προκαλέσει κυριολεκτικά «μπλακ άουτ». Οι ανταποκριτές του ΟΓΑ δηλώνουν πως αδυνατούν να τους εξυπηρετήσουν, λόγω της αφαίρεσης των σχετικών αρμοδιοτήτων.

Πολλοί αγρότες, προκειμένου να μη χάνουν χρόνο αναγκάζονται να απευθύνονται σε ιδιώτες λογιστές και να καταβάλουν επιπλέον χρήματα για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας συνταξιοδότησης, για την οποία μέχρι πρότινος μάλιστα δεν πλήρωναν.

Από τις υπηρεσίες του ΕΚΦΑ όπου απευθύνονται αρκετοί ενδιαφερόμενοι, οι απαντήσεις είναι γενικόλογες καθώς οι ερμηνευτικοί εγκύκλιοι όχι μόνο για τον ΟΓΑ αλλά και για άλλα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται… στο δρόμο τρείς μήνες τώρα με αποτέλεσμα το αδιέξοδο να παραμένει.

«Τίθεται πλέον πολύ σοβαρό ζήτημα ως προς την επιβίωση αυτών των ανθρώπων», σημείωνε αγρότης από την περιοχή του πρώην Δήμου Κάρλας, που ενώ επανειλημμένως το τελευταίο διάστημα έχει απευθυνθεί στον ΕΦΚΑ για να διευκρινίσεις, οι απαντήσεις που λαμβάνει αντί να τον διαφωτίσουν, τον μπερδεύουν περισσότερο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου