ΤΟΠΙΚΑ

Στο μικροσκόπιο της Επιθεώρησης Εργασίας τα «μπλοκάκια»

στο-μικροσκόπιο-της-επιθεώρησης-εργα-495225

Έρχονται έλεγχοι μετά το Πάσχα στη Βιομηχανική Περιοχή για επιχειρήσεις που έχουν θέσει «στο στόχαστρο» τη μισθωτή εργασία.

Σε αρκετές βιοτεχνίες μετάλλου και στραντζοποιίας, αλλά ακόμη και σε μεταποιητικές επιχειρήσεις τα μπλοκάκια τείνουν να γίνουν μάστιγα. Κατά κόρον οι προσλήψεις νέου προσωπικού γίνονται μόνο με μπλοκάκι, ενώ ακόμη και παλιοί εργαζόμενοι υποχρεώνονται προκειμένου να μην βγούνε στην ανεργία να αποδεχτούν απασχόληση με σύμβαση έργου, χάνοντας ώριμα δικαιώματα που απολάμβαναν μέχρι πρότινος. «Υπ’ ατμόν» οι επιθεωρητές εργασίας μετά από καταγγελίες εργαζομένων.

Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό άνω των 10 ατόμων στον Βόλο και δραστηριοποιούνται κυρίως στους παραπάνω τομείς, ενσκήπτουν στην πρόσληψη νέων εργαζομένων με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών προκειμένου έτσι να μειώσουν το εργατικό κόστος, καθώς δεν είναι υποχρεωμένοι να αναγνωρίσουν μία σειρά από εργατικά δικαιώματα όπως δώρα, επιδόματα γάμου και αδείας κ.ά.

Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις εργαζόμενοι με προϋπηρεσία 10 και 15 χρόνων έχουν δεχθεί πιέσεις προκειμένου οι συμβάσεις τους από αορίστου χρόνου να μετατραπούν σε συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου, έτσι ώστε να μην υπάρχει μισθωτή σχέση εξαρτημένης εργασίας. Μετά από συγκεκριμένες αναφορές που έχουν υποβληθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας μετά το Πάσχα, αναμένονται έλεγχοι προκειμένου να καταγραφούν ανά επιχείρηση και κλάδο πλέον οι εργαζόμενοι που οι συμβάσεις τους από εξαρτημένης εργασίας μετατράπηκαν σε ορισμένου χρόνο.

«Χρειάζεται ο επαναπροσδιορισµός της έννοιας της εξαρτηµένης εργασίας υπό το φως των νέων δεδοµένων σε µια προοπτική ενίσχυσης του ρόλου του κοινωνικού κράτους και αναβάθμισης της εργασίας µέσα από τη διεύρυνση του πεδίου προστασίας της εργατικής νοµοθεσίας, καθώς η οικονομική κρίση και η μεγάλη μείωση του κύκλου εργασιών σε πολλές επιχειρήσεις της Μαγνησίας έχει οδηγήσει πολλούς εργοδότες να επιλέγουν απασχόληση με μπλοκάκι για να αποφεύγουν την αναγνώριση εργατικών δικαιωμάτων», υπογράμμιζε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ υπηρεσιακός παράγοντας της Επιθεώρησης Εργασίας, συμπληρώνοντας παράλληλα πως «πολλές επιχειρήσεις προσπαθούν με κάθε μέσο να μειώσουν το εργασιακό κόστος, δημιουργώντας μια αγορά εργασίας-ζούγκλα». Έτσι, τόνισε ο ίδιος «γενικεύεται το φαινόμενο των εργαζόμενων-φτωχών, των χαμηλόμισθων και επισφαλών».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι μετά το Πάσχα θα επικεντρωθούν σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη αναφέρεται στις πρακτικές εργοδοτών να παρουσιάζουν την κατ’ ουσία μισθωτή εργασία ως αυτοαπασχόληση, καταστρατηγώντας όμως τον νόμο και µε σκοπό να αποφύγουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εργατική και ασφαλιστική νοµοθεσία. Σε αυτή την περίπτωση η λύση επαφίεται στους μηχανισμούς ουσιαστικού ελέγχου της εφαρμογής του νόμου. Στην δεύτερη περίπτωση καταγράφονται κατηγορίες απασχολούμενων που βρίσκονται στην γκρίζα ζώνη µεταξύ αυτοαπασχόλησης και μισθωτής εργασίας. Σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν εργαζόμενοι που, αν και δεν έχουν τα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής εξαρτημένης µισθωτής εργασίας, παρουσιάζουν στοιχεία που παραπέμπουν σε µια σύγχρονη μορφή εξάρτησης οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα (π.χ. αποκλειστική απασχόληση για λογαριασμό ενός εργοδότη, κύριο εισόδημα προερχόμενο από µια εργοδοτική πηγή).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου