ΤΟΠΙΚΑ

Μας πνίγει η αερορύπανση

μας-πνίγει-η-αερορύπανση-851206

Την έντονη αντίδραση του Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Σωκράτη Αναγνώστου προκάλεσε η δημοσιοποίηση των στοιχείων για την αερορύπανση στο Πολεοδομικό Συγκρότημα του Βόλου, σύμφωνα με τα οποία μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2007, επί 48 ημέρες καταγράφηκε υπέρβαση των ορίων που προβλέπει ο νόμος. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία η υπέρβαση των ορίων αερορύπανσης επιτρέπεται μόνο για 35 μέρες ετησίως.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων χθες ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, απευθυνόμενος προς τις τοπικές αρχές, δήλωσε με τρόπο έντονα δεικτικό ότι «είναι καιρός να αφήσουμε τις επιστολές και την αλληλογραφία και να προχωρήσουμε άμεσα στην εκπόνηση μελέτης για τις ακριβείς πηγές ρύπανσης αλλά και για τις επιδημιολογικές επιπτώσεις στον πληθυσμό».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης, υπερβάσεις καταγράφονται τις 21 από τις 31 ημέρες του Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΥΑΜΒ, η μέση τιμή των αιωρούμενων σωματιδίων τις 14 από τις 28 ημέρες του Φεβρουαρίου ήταν μεγαλύτερη από την οριακή των 50 mgr/m3/24h που ορίζει η νομοθεσία.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η μέση τιμή των αιωρούμενων σωματιδίων τις 13 από τις 31 ημέρες του Μαρτίου ήταν μεγαλύτερη από την οριακή των 50mgr/m3/24h που ορίζει η νομοθεσία.
Τα συγκεκριμένα στοιχεία έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στην τοπική κοινή γνώμη, αφού δεδομένου και των μέχρι τώρα κλιματολογικών συνθηκών αλλά και των προβλέψεων για τους θερινούς μήνες, σύμφωνα με τις οποίες φέτος θα έχουμε ένα ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό το πρόβλημα της αερορύπανσης να παρουσιάσει κατά το έτος 2007 επικίνδυνη έξαρση.

Σκληρή δήλωση Αναγνώστου
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Σωκράτης Αναγνώστου μιλώντας χθες στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ήταν ιδιαίτερα επικριτικός. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε: «Καλώ τις τοπικές αρχές και ιδιαίτερα τη Νομαρχία και τους δύο μεγάλους Δήμους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος (Βόλος, Νέα Ιωνία) να προχωρήσουν άμεσα στην προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεση μελέτης σχετικά με τη ρύπανση. Μια τέτοια μελέτη μπορεί να χρηματοδοτηθεί από πόρους της Νομαρχίας και των δύο Δήμων, φορείς που είχαν υποσχεθεί ότι η ανάθεση της μελέτης θα γίνει μέχρι τον Απρίλιο. Δεν πρέπει να περιμένουμε πότε θα ασχοληθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ ή ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, προς τον οποίο οι τοπικοί φορείς απέστειλαν σχετική επιστολή» κατέληξε ο κ. Αναγνώστου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου