ΤΟΠΙΚΑ

Μουσείο για τους θησαυρούς του Πηλίου

μουσείο-για-τους-θησαυρούς-του-πηλίου-851206

Πρόταση για τη δημιουργία μουσείου στο Πήλιο, στο οποίο θα φιλοξενηθούν όλοι οι πολύτιμοι βυζαντινοί θησαυροί που βρίσκονται διάσπαρτοι στις εκκλησίες και τα μοναστήρια του Βουνού των Κενταύρων και κινδυνεύουν να γίνουν βορά αρχαιοκάπηλων, υπέβαλλε χθες ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Σωκράτης Αναγνώστου, στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, κατά την διάρκεια επίσκεψης της νέας Διοικούσας Επιτροπής του τοπικού τμήματος, στο γραφείο του, στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στα Μελισσάτικα.
Εκτός του πρόεδρου του ΤΕΕ, στην επίσκεψη έδωσαν το παρόν ο αντιπρόεδρος κ. Κώστας Παπαποστόλου, η γραμματέας κ. Κατερίνα Καλτσογιάννη και τα μέλη κ.κ. Ανδρέας Δογκάκης, Δημήτριος Κόκκαλης, Γιάννης Πρίγκος και Γιώργος Τσαλαπόρτας.
Ο κ. Ιγνάτιος από την πλευρά του συμφώνησε με την πρόταση του κ. Αναγνώστου, τονίζοντας ότι είναι αδήριτη ανάγκη τα βυζαντινά κειμήλια να καταγραφούν, να συντηρηθούν και να εκτεθούν στο Μουσείο, καθώς πρόκειται για πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά, η οποία εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να φυλαχθεί στο σύνολο της, με αποτέλεσμα να έχουν σημειωθεί κρούσματα αρχαιοκαπηλίας.
Ο ίδιος τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεχής συνεργασία μεταξύ της τοπικής εκκλησίας και του τοπικού τμήματος του ΤΕΕ, όχι μόνο στη δημιουργία του μουσείου, αλλά και σε θέματα που αφορούν στις φθορές, τις αναστηλώσεις και τις παρεμβάσεις που γίνονται σε εκκλησίες και μοναστήρια. Επεσήμανε δε ότι μετά τις επισημάνσεις του ΤΕΕ Μαγνησίας δεν υπάρχουν αυθαίρετες επεμβάσεις στους ναούς.
Από την πλευρά τους τα μέλη της Δ.Ε. έθεσαν το θέμα τις προτίμησης του ντόπιου εργοληπτικού δυναμικού, ενώ ο Σεβασμιότατος από την πλευρά του έκανε λόγο για συγκρότηση Τεχνικής Υπηρεσίας, καθώς υπάρχει σχεδιασμός για κατασκευή κτιρίων (Ξενώνας Φιλοξενίας έναντι του Νοσοκομείου, Ιδρυμα Χρονίως Πασχόντων στον Αλμυρό κ.α) που θα αποδοθούν στο κοινωνικό σύνολο.

Επένδυση στις Νηές
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού ενημέρωσε τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής και για την επένδυση στις Νηές, τονίζοντας ότι μετά τα όποια αρχικά γραφειοκρατικά προβλήματα προέκυψαν, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες αδειοδότησης εφαρμογής των μελετών, οι οποίες σε τρία χρόνια θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί.
Όπως είπε ο κ. Ιγνάτιος, το αμέσως χρονικό διάστημα θα παρουσιαστεί το στρατηγικό σχέδιο (master plan) των επενδυτών, το οποίο θα τεθεί υπόψιν του ΤΕΕ Μαγνησίας και αποκάλυψε ότι ήδη οι περιβαλλοντικές μελέτες της επένδυσης, θα γίνουν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
«Δεν θα επιτρέψουμε καμία παρεκτροπή ή υπέρβαση στα περιβαλλοντικά θέματα», ανέφερε ο κ. Ιγνάτιος, ο οποίος πρόσθεσε ότι «η τήρηση των πολεοδομικών κανόνων, που αφορούν και στην προστασία του περιβάλλοντος είναι το πρωταρχικό μέλημα για την τοπική εκκλησία».

Εκδόσεις
Ακόμη, ο κ. Ιγνάτιος ενημερώθηκε από τα μέλη της Δ.Ε. για την έκδοση του δευτέρου τόμου που αφορά τον μοναστηριακό πλούτο των Βορείων Σποράδων και δεσμεύτηκε ότι θα παραστεί στην εκδήλωση παρουσίασης, μαζί με τον Μητροπολίτη Χαλκίδας, στην μητροπολιτική περιφέρεια του οποίου ανήκουν τα νησιά.
Επίσης, ο κ. Ιγνάτιος ανέφερε ότι ήδη εκδόθηκε σε συνεργασία με την ΑΝΕΜ, ο πρώτος τουριστικός οδηγός που αφορά τα μοναστήρια της Μαγνησίας που βρίσκονται σε λειτουργία, βασιζόμενος στα στοιχεία που είχε καταγράψει στον πρώτο της τόμο η Ομάδα Εργασίας του ΤΕΕ Μαγνησίας.
Μετά από πρόταση του προέδρου κ. Σωκ. Αναγνώστου, συναποφασίστηκε να υπάρξει μετάβαση στην Ιερά Μονή Φλαμουρίου, όπου θα ψαλεί λειτουργία παρουσία μελών του τοπικού τμήματος, ενώ θα εξεταστούν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Ο κ. Ιγνάτιος δέχθηκε στην πρόταση του κ. Αναγνώστου και ως πιθανή ημερομηνία μετάβασης ορίστηκε η Κυριακή 3 Ιουνίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου