ΤΟΠΙΚΑ

Καλοκαιρινός εφιάλτης στην πόλη για την Πυροσβεστική Βόλου

καλοκαιρινός-εφιάλτης-στην-πόλη-για-τ-500103

Ακαθάριστα γεμάτα ξερά χόρτα οικόπεδα, μέσα στον κεντρικό ιστό του Βόλου, εγκαταλελειμμένα σπίτια-εστίες μόλυνσης σε πυκνοκατοικημένες περιοχές δίπλα από πολυκατοικίες, και στην ύπαιθρο φωτιές που ανάβουν αγρότες για να καθαρίζουν τα κτήματά τους, συνθέτουν τον «εφιάλτη» για την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, σε κάθε αντιπυρική περίοδο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στη χθεσινή συνεδρίαση του συντονιστικού τοπικού οργάνου Βόλου, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου από την 1η Μαΐου, ο διοικητής της Π.Υ., Χαράλαμπος Πόζογλου, ζήτησε από τον δήμο να φροντίσει για τον καθαρισμό των δημοτικών οικοπέδων από τα ξερά χόρτα και σκουπίδια, και αυστηρότητα απέναντι στους δημότες, σε ό,τι αφορά τον καθαρισμό των δικών τους περιουσιών, ώστε να μη δημιουργούνται εστίες μόλυνσης, οι οποίες δεν θέτουν σε κίνδυνο μόνο περιουσίες αλλά και ανθρώπινες ζωές.

Όπως τόνισε ο κ. Πόζογλου, η περιοχή είναι υψηλής επικινδυνότητας για πυρκαγιές και θα πρέπει να υπάρχει πρόληψη για να αποφεύγονται περιστατικά πυρκαγιών. Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις στον Δήμο Βόλου, όπου συχνά εκδηλώνονται πυρκαγιές ακριβώς λόγω ύπαρξης ακαθάριστων οικοπέδων και εγκαταλελειμμένων σπιτιών, όπως είναι πίσω από τον σταθμό του ΚΤΕΛ, στις Αλυκές, το Αλιβέρι, στη Ν. Ιωνία.

Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου ζητήθηκε επίσης έλεγχος και συντήρηση όλων των υδροστομίων που είναι καταγεγραμμένα αλλά και έλεγχος των υδατοδεξαμενών.

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας, Γιώργος Πράττος, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της δημοτικής αρχής για τον περιορισμό των εστιών πυρκαγιάς, τονίζοντας ότι κάθε χρόνο γίνεται προσπάθεια για το καλύτερο δυνατό.

Τονίστηκε ακόμη από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη δύο διαγωνισμοί από τον Δήμο Βόλου που αφορούν στη μίσθωση μηχανημάτων για την κοπή ξερών χόρτων στα οικόπεδα, και ένας δεύτερος για την αποψίλωση των χόρτων από τις δημοτικές ενότητες.

Δύο Canadair τον Ιούνιο

Σύμφωνα με τον κ. Πόζογλου, έως τον Ιούνιο θα βρίσκονται στην περιοχή δύο Canadair, προκειμένου να συμβάλλουν σε τυχόν περιστατικά πυρκαγιών.

Από 1η Μαΐoυ ξεκινούν περιπολίες της πυροσβεστικής, και σε περιπτώσεις που ο δείκτης επικινδυνότητας είναι πάνω από 3, οι περιπολίες θα γίνονται και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Θα υπάρχουν περίπολοι σε Γορίτσα, Κατηχώρι, Καλά Νερά.

Ο αστυνομικός υποδιευθυντής Μαγνησίας, Μιλτιάδης Αλεξάκης, αναφέρθηκε στις περιπολίες και της αστυνομίας μετά την 1η Ιουνίου, και εφόσον ο βαθμός επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιών είναι από 4 και πάνω, και σε κάθε περίπτωση θα γίνονται και προληπτικοί έλεγχοι κοντά σε δασικές εκτάσεις.

Σε επιφυλακή έως τις 10 το βράδυ και περιπολίες θα προχωρήσει και το Δασαρχείο.

Σε ετοιμότητα φορείς και εθελοντές

Στη σύσκεψη συμμετείχε εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που αναφέρθηκε στον διαγωνισμό που τρέχει από πλευράς περιφέρειας για την αποψίλωση των χόρτων κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου.

Η τεχνική υπηρεσία Βόλου, ήδη προχωρά σε συντηρήσεις στην αγροτική οδοποιία. Σημειώνεται ότι οι δρόμοι πέραν ότι προσφέρουν πρόσβαση σε περιοχές, λειτουργούν και ως αντιπυρικές ζώνες.

Σε ετοιμότητα να συνδράμουν όπου χρειαστεί δήλωσαν ότι βρίσκονται η 111 Πτέρυγα Μάχης και η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών.

Εκπρόσωποι της ΔΕΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ προχωρούν επίσης σε εργολαβίες κλαδέματος δέντρων και καθαρισμού από ξερά χόρτα των χώρων γύρω και μέσα στους υποσταθμούς. Σε ετοιμότητα και οι ιδιοκτήτες μηχανημάτων έργου, ενώ πολύτιμοι συνεργάτες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας θα αποτελέσουν όπως κάθε χρόνο οι εθελοντές.

Χθες στη σύσκεψη βρέθηκε η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων, με τον εκπρόσωπό της Βασίλη Ηλιόπουλο, να θέτει στη διάθεση τη πυροσβεστικής 45 πιστοποιημένους εθελοντές αλλά και μηχανήματα και εξοπλισμό όπως δύο πυροσβεστικά 4Χ4 και δύο μεγάλες αντλίες. Ο ίδιος τόνισε ότι τρία άτομα της ΛΕΔ βρίσκονται καθημερινά και στο Ππυροφυλάκιο στην Κουκουράβα.

Από την πλευρά της, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης διαθέτει 38 εθελοντές εκ των οποίων οι 29 πιστοποιημένοι, 1 αυτοκίνητο 4Χ4 για μεταφορά προσωπικού και εξοπλισμού και ένα πυροσβεστικό ευέλικτο όχημα δύο τόνων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου