ΤΟΠΙΚΑ

Στόχος να λείψουν οι λίστες αναμονής

στόχος-να-λείψουν-οι-λίστες-αναμονής-493374

 

Στελεχώνεται η Μονάδα Υποκατάστασης Βόλου, λύνονται τα οικονομικά προβλήματα και οι εργασιακές σχέσεις στα Κέντρα Πρόληψης, ενώ ο στόχος που έχει θέσει η νέα Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη είναι οι μηδενικές λίστες αναμονής, όπως διεμήνυσε χθες από το Βόλο στην διάρκεια επίσκεψής της.

 
«Είναι δύσκολη περίοδος για επισκέψεις, αλλά έπρεπε, ήθελα να έρθω στο Βόλο, γιατί εδώ υπάρχουν και συγκεκριμένα προβλήματα», σημείωσε η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Μαλλιώρη μόλις βρέθηκε χθες το απόγευμα στα γραφεία του Κέντρου Πρόληψης Κατά των Ναρκωτικών Μαγνησίας «Πρόταση Ζωής».
 
Η κ. Μαλλιώρη ενημέρωσε για όλες τις εξελίξεις που υπάρχουν σε οικονομικά, θεσμικά και εργασιακά ζητήματα και δεσμεύτηκε για τη δρομολόγηση των όσο το δυνατόν καλύτερων λύσεων.
 
Πιο συγκεκριμένα και σε ό,τι αφορά το οικονομικό κομμάτι για τα Κέντρα Πρόληψης η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ επεσήμανε ότι δόθηκε μια προτεραιότητα και τελικά τα θολά σημεία και τα προβλήματα επιλύθηκαν. Δεσμεύτηκαν ήδη τα 12 εκ. ευρώ για την αποπληρωμή των χρεών των Κέντρων Πρόληψης των προηγούμενων ετών και δημιουργήθηκε ειδικός κωδικός για τα χρήματα  των Κέντρων Πρόληψης, ενώ δόθηκαν και 10 εκ. ευρώ που είναι το 50% των χρημάτων για τον ΟΚΑΝΑ χωρίς μάλιστα να συμπεριληφθεί η αρχική περικοπή που προβλεπόταν ύψους 10%.
 
Σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο και ενόψει και του Καλλικράτη, όπως σημείωσε η κ. Μαλλιώρη, «καταφέραμε να δημιουργήσουμε εργασιακές θέσεις με ευελιξία και την δυνατότητα συμμετοχής όσων θέλουν να βοηθάνε ενεργά. Καταλήξαμε επίσης και σε ένα καλό πλαίσιο σε ό,τι αφορά το μισθολόγιο».
 
Μάλιστα σύμφωνα με την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Θα επαναληφτεί η εκπαίδευση που είχε διακοπεί, ενώ θα δοθούν χρήματα και για το πρότζεκτ της Διά βίου μάθησης. Παράλληλα θα γίνει από τον ΟΚΑΝΑ αξιολόγηση και έρευνα σε επίπεδο νομού, ώστε η κάθε περιοχή να έχει τα δεδομένα που την αφορούν στα χέρια της και να μπορεί να τα διαχειριστεί σωστά.
 
Σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας θα ενταχθεί στο δημοτικό σχολείο μάθημα αγωγής υγείας, ενώ θα ενταχθεί στην πορεία και μάθημα για τις εξαρτήσεις κάθε είδους από ναρκωτικά έως φαγητό, τζόγο, παράνομα και νόμιμα ακόμα παιχνίδια κ.α.
 
Λύνονται τα προβλήματα στη Μονάδα Υποκατάστασης
Είναι γνωστό πως εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα υπήρχαν προβλήματα με τη στελέχωση της Μονάδας, καθώς οι εργαζόμενοι δεν είναι μόνιμοι και λήγουν μερικές συμβάσεις μέσα στο μήνα που διανύουμε. «Ξεκαθαρίζω ότι εδώ και 4 μήνες που έχω αναλάβει την διοίκηση έχω πει ότι δεν εγκρίνουμε ενοικιαζόμενους εργαζομένους και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το αποφύγουμε», τόνισε η κ. Μαλλιώρη.
 
Μάλιστα ανέφερε πως είναι αδύνατο να λειτουργούν οι μονάδες χωρίς προσωπικό και η προκήρυξη για την κάλυψη των θέσεων στη Μονάδα του Βόλου είναι ήδη στον αέρα. Συγκεκριμένα έρχονται τρεις νοσηλευτές, ένας ψυχίατρος και ένας παθολόγος.
 
Ωστόσο η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ εξέφρασε τη λύπη της για όσα ακούστηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα. «Λυπάμαι πραγματικά που είτε το Σωματείο είπε ψέματα είτε παραποιήθηκαν τα λεγόμενά τους, γιατί δεν θα πάρει έξι μήνες να καλυφθούν οι θέσεις ούτε και θα δοθούν σε ημετέρους» ξεκαθάρισε η κ. Μαλλιώρη.
 
Να αναφερθεί ότι αυτή τη στιγμή εξυπηρετούνται 130 άτομα στην υποκατάσταση και 179 συνολικά στην επανένταξη, ενώ υπάρχει και μια μικρή λίστα περίπου 40 ατόμων. Στόχος είναι η λίστα να γίνει μηδενική καθώς «όλοι πρέπει -και έχουν- δικαίωμα στη θεραπεία. Είναι αδιανόητο να καταστρατηγείται αυτό το δικαίωμα», σημείωσε η κ. Μαλλιώρη.
 
Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι οι συμβάσεις λήγουν στη Μονάδα στις 20 Αυγούστου και στις 17 ολοκληρώνεται η κατάθεση των αιτήσεων, με αποτέλεσμα οι θέσεις να μείνουν κενές για μία με δύο εβδομάδες το πολύ, ενώ αν χρειαστεί θα βοηθήσουν και οι όμορες μονάδες.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου