ΤΟΠΙΚΑ

Διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

διαμαρτυρία-έξω-από-τα-γραφεία-της-πρω-502156

Η επιτροπή αγώνα εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ πραγματοποίησε σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας με αφορμή το προσχέδιο Υπουργικής Απόφασης που έδωσε σε δημοσιότητα η κυβέρνηση με θέμα: «καθορισμός κριτηρίων πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή».

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών αναφέρεται: «Η Υπουργική Απόφαση έρχεται ως εξειδίκευση της Τροπολογίας που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πριν λίγες ημέρες στη Βουλή (29/3/2017), σύμφωνα με την οποία δεν πρόκειται να γίνει ούτε ένας μόνιμος διορισμός μέχρι τουλάχιστον και το 2019 και την ίδια ώρα ο εκάστοτε Υπουργός αποκτά τη δυνατότητα να καθορίζει κατά το δοκούν τον αριθμό των αναγκών και των προσλήψεων αναπληρωτών στην ΕΑΕ.

Το προσχέδιο Υπουργικής Απόφασης επιχειρεί σοβαρές ανατροπές στον τρόπο πρόσληψης, που οδηγούν σε αλλαγές στη σειρά κατάταξης, δηλαδή σε απολύσεις χιλιάδων αναπληρωτών καθώς αλλάζει τα κριτήρια διορισμού των αναπληρωτών απαξιώνοντας το βασικό πτυχίο στην Ειδική Αγωγή και εξομοιώνοντάς το σχεδόν με το μεταπτυχιακό ή το διδακτορικό. Απαξιώνεται επίσης η προϋπηρεσία.

Επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακολουθεί ενιαία στρατηγική, που τσακίζει το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, με τις ευλογίες της Ε.Ε. και των επιχειρηματικών ομίλων. Συνεχίζει στον ίδιο δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.Ιδιαίτερα στο χώρο της Ειδικής Αγωγής αποτελεί πρόκληση η στάση αυτών των κομμάτων όπου, ενώ σηκώνουν τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, οι ίδιοι, για πάνω από 15 χρόνια, δεν έκαναν ούτε ένα μόνιμο διορισμό στην Ειδική Αγωγή. Όλοι μαζί την ίδια πολιτική υπηρετούν, όλοι μαζί ψήφισαν το 3ο Μνημόνιο.

Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να υπάρχει δικαιοσύνη στις προσλήψεις ούτε να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών με ειδικές ανάγκες και μαθησιακές δυσκολίες. Το 70% των εργαζόμενων στην ΕΑΕ είναι συμβασιούχοι που προσλαμβάνονται κατά κύματα μέσα στη χρονιά και απολύονται κάθε Ιούνη.

Εδώ βρίσκεται ο πυρήνας του προβλήματος, που δεν αφορά μόνο τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων, αλλά πρώτα από όλα των μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών που αναγκάζονται κάθε χρόνο ν΄ αλλάζουν εκπαιδευτικό, να κόβεται βίαια η παιδαγωγική σχέση εμπιστοσύνης, που δύσκολα χτίζεται και είναι απολύτως αναγκαία για τους μαθητές με ειδικές ανάγκες. Γι’ αυτό το λόγο είναι αναγκαίο εδώ και τώρα να γίνουν μαζικοί – μόνιμοι διορισμοί,
να πάψει το σημερινό απαράδεκτο καθεστώς».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου