ΤΟΠΙΚΑ

Ο εκσυγχρονισμός στην παράδοση, η εθνική λύση για τη λύτρωση

ο-εκσυγχρονισμός-στην-παράδοση-η-εθνι-502445

Στην αναστήλωση του δημογραφικού, την παραγωγική ανασυγκρότηση και την τόνωση της παιδείας –πολιτισμού χρειάζεται να στραφεί η χώρα, προκειμένου να κάνει την υπέρβαση.

Ο συγγραφέας Γιώργος Καραμπελιάς στην παρουσία του βιβλίου του «Η Υπέρβαση», χθες στο Αχίλλειο, έστειλε το μήνυμα ότι εάν δεν υπάρξει εκσυγχρονισμός στην παράδοση και όραμα, τότε η χώρα δεν θα έχει τύχη.

Για το βιβλίο συζήτησαν ο πρόεδρος της Ενωσης Κυπρίων Μαγνησίας, Αδάμος Μουζούρης, ο σκιτσογράφος – δημοσιογράφος Στάθης Σταυρόπουλος και ο εκπαιδευτικός Γρηγόρης Κολυκυθόπουλος, ενώ ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος έκανε παρέμβαση.

Η πρόταση

«Δεν έχουμε άλλη δυνατότητα για να συνεχίσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο συγγραφέας και επικαλέστηκε την υπογεννητικότητα. Κάνοντας χρήση στατιστικών στοιχείων από την Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας ο κ. Καραμπελιάς σημείωσε ότι ο πληθυσμός για να ανανεώνεται πρέπει να έχει 2,1 παιδιά ανά ζευγάρι, ενώ στην Ελλάδα αυτός ο δείκτης είναι 1,3.

«Ηδη προβλέπεται ότι το 2050 θα έχουμε πληθυσμό 7-8 εκατομμυρίων. Το 2100 λέει η Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας κάνει μία προβολή και λέει ότι οι Έλληνες θα είναι 2 εκατομμύρια» πρόσθεσε.

Παρουσιάζοντας την πρότασή του για τη λύτρωση της χώρας, τόνισε ότι οι λαοί που κατάφεραν να δημιουργήσουν κάτι ήταν εκείνοι που συνδύασαν την παράδοσή τους με τον εκσυγχρονισμό. «Η Κίνα κράτησε τα ιερογλυφικά. Το ίδιο έκανε και η Ιαπωνία, το Ισραήλ. Εμείς, ενώ έχουμε τη σημαντικότερα γλώσσα του κόσμου, ωστόσο, διακατεχόμαστε από μία αίσθηση εθνικής μειονεξίας.

Κρατάμε την παράδοσή μας μόνο σε ό, τι έχει να κάνει με το χορό. Όλα τα άλλα που έχουν να κάνουν με το σύγχρονο κόσμο είναι εισαγόμενα. Αυτό το μοντέλο κατέρρευσε το 2008-2009. Η κρίση που περνάει η χώρα είναι αυτό που αποκαλώ παρασιτικός εκσυγχρονισμός» σημείωσε.

Προς επίρρωση επικαλέστηκε το Διονύσιο Σολωμό που πήρε το δημοτικό τραγούδι και έφτιαξε ποίηση, το Μανο Χατζιδάκη ή το Μίκη Θεοδωράκη, που πήραν τη βυζαντινή μουσική και τα ρεμπέτικα και οικοδόμησαν μία καινούργια μουσική πρόταση.

«Ο εκσυγχρονισμός της παράδοσης δεν μπορεί να γίνεται μόνο στην τέχνη. Χρειάζεται να επεκταθεί στον παραγωγικό τομέα, τον αγροτικό, όπου χτίσαμε ένα μοντέλο που στηριζόταν μόνο στις επιδοτήσεις. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας. Γι’ αυτό καταρρεύσαμε», συμπλήρωσε.

Ο κ. Καραμπελιάς έκρουσε καμπανάκι. «Εάν δεν υπάρξει αναστροφή και δεν ξεπεράσουμε το εμφυλιοπολεμικό σύνδρομο, το οποίο κατατρώει τους Έλληνες από το 1915, με δραματικές απώλειες, της Μικράς Ασίας, της Κωνσταντινούπολης, τότε δε θα έχουμε μέλλον».

Αυτό το εμφυλιοπολεμικό σύνδρομο, το οποίο αναπαράγουν τα κόμματα και το διατηρούν, δεν έχει καμία ιστορική βάση, εξήγησε. «Σε παγκόσμια κλίμακα αυτή η διαίρεση Αριστεράς – Δεξιάς κατέπεσε. Η χώρα πρέπει να βάλει μπροστά ένα όραμα, το οποίο αυτή τη στιγμή απουσιάζει» είπε.

Το όραμα του 1922, που ήταν η δημιουργία ενός κράτους που να περιλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του Ελληνισμού, χάθηκε και δεν έχει αντικατασταθεί από κάτι καινούργιο. Ο συγγραφέας διερωτήθηκε: Γιατί ο πρωθυπουργός να δώσει 700 εκατ. ευρώ στους συνταξιούχους και όχι σε νέα ζευγάρια για να δημιουργήσουν οικογένεια και να κάνουν παιδιά; Γιατί η παραγωγική ανασυγκρότηση απουσιάζει από την ατζέντα της συζήτησης; Γιατί δεν στηριζόμαστε για την ανάπτυξη στον πυλώνα παιδεία – πολιτισμός;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου