ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτισσα στα μπαλέτα ALVIN AILΕY

βολιώτισσα-στα-μπαλέτα-alvin-ailεy-502574

Διεθνή χορευτική διαδρομή ακολουθεί ένα ταλαντούχο 20χρονο κορίτσι από τον Βόλο, κάνοντας το όνειρο της ενασχόλησης με την τέχνη της Τερψιχόρης πραγματικότητα. Η χαρισματική Άρτεμις Σταμούλη, παρά το νεαρό της ηλικίας της, διαθέτει σημαντικές καλλιτεχνικές περγαμηνές. Σπούδασε με υποτροφία στην κορυφαία Σχολή «ALVIN AILΕY», στο βιογραφικό της καταγράφονται συνεργασίες με μεγάλους χορογράφους και πρόκειται να συμμετάσχει σε διεθνή χορευτική συνάντηση στον Καναδά, όπου παίρνουν μέρος οι καλύτεροι χορευτές σε διεθνές επίπεδο. Η χαρισματική κόρη του Χρήστου και της Μαρίας Σταμούλη, συνεργάζεται με μεγάλη χορευτική ομάδα του Σικάγου και αποσπά διθυραμβικές κριτικές για τις εμφανίσεις της σε παραγωγές αξιώσεων.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο χορός είναι υπόθεση καρδιάς για τη νεαρή Βολιώτισσα, η οποία ξεκίνησε τη συγκεκριμένη διαδρομή στα 14 της χρόνια, στο «Dance Studio» της Νίκη Κρίτσλοου, «την πρώτη μου δασκάλα, μαζί με την Κατερίνα Σαρρή, κυρίως στο μπαλέτο, στο σύγχρονο, στο μοντέρνο χορό και παράλληλα στο χιπ – χοπ και τη τζαζ. Πάντα μου άρεσε ο χορός. Αρχικά μελετούσα τρεις περίπου ώρες την εβδομάδα και κατόπιν κάθε μέρα, για πολλές ώρες, όταν αποφάσισα ότι θέλω να ακολουθήσω τη συγκεκριμένη κατεύθυνση», αναφέρει η ίδια στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Ένας καινούργιος κόσμος ξεδιπλώθηκε μόλις τελείωσε το 1ο Λύκειο Ν. Ιωνίας, και παρά το γεγονός ότι συμμετείχε επιτυχώς στις πανελλήνιες εξετάσεις, εντούτοις, επέλεξε συνειδητά το δρόμο που οδηγεί στην ευγενέστερη των τεχνών, το χορό. Σε ηλικία 17 ετών ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη, γεμίζοντας τις αποσκευές και την καρδιά της με εικόνες της πατρίδας της και τη λαχτάρα για μάθηση, δουλειά και γνώση.

Το εισιτήριο για να βρεθεί στη Μητρόπολη των τεχνών, τη Νέα Υόρκη, και να ανοίξει τα φτερά της στον κόσμο, της έδωσε η υποτροφία που κέρδισε για το «Ailey’s School», σε ηλικία 17 ετών, συμμετέχοντας στον πανελλήνιο διαγωνισμό «Τερψιχόρης έργα». Η σχολή που φέρει το όνομα ενός θρυλικού χορευτή, του Alvin Ailey, άνοιξε διάπλατα τις πύλες της για να δεχθεί τη νεαρή υπότροφο, η οποία έλαβε, σημειωτέον, και δεύτερη υποτροφία στη συνέχεια, για την ίδια σχολή.

Η Άρτεμις βρέθηκε σε ένα διαφορετικό κόσμο, σε μια σχολή με υψηλό status και σπουδαστές που προέρχονται από μεγάλα σχολεία χορού, διεθνώς. Οι σπουδές διήρκεσαν δύο χρόνια, γεμάτα σκληρή δουλειά, πολλές οντισιόν και συνεργασίες με κορυφαίους χορογράφους, μεγάλα ονόματα στην Αμερική. «Είναι πιο δύσκολο να παραμείνεις, παρά να εισαχθείς στη σχολή. Εισάγονται 300 άτομα και αποφοιτούν οι μισοί, είτε γιατί τους απορρίπτουν οι καθηγητές είτε γιατί δεν αντέχουν την ψυχολογική και σωματική πίεση», αναφέρει η ίδια. Το πρόγραμμα σπουδών είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, αλλά οι εμπειρίες που αποκόμισε στη διάρκεια των σπουδών της, ήταν πολύ σημαντικές, διότι εμφανίστηκε σε παραστάσεις υψηλού επιπέδου, με τη σφραγίδα μεγάλων χορογράφων του βεληνεκούς των Κάρλος Ντοσάντος, Άνταμ Μπαρούκ, Ντάριελ Ντραν Μούλτριε και των ανερχόμενων Σοφία Νάπη και Μάρκους Γουϊλιμς. «Απέκτησα αρκετή εμπειρία πάνω στη σκηνή όσο ήμουν στη σχολή και ως υπότροφος έδωσα πολλές οντισιόν, τις πέρασα και δούλεψα με μεγάλα ονόματα της Αμερικής», επισημαίνει η ίδια.

Διεθνείς εμφανίσεις

Σημαντική στιγμή αποτέλεσαν για την ίδια οι εμφανίσεις στο θέατρο της σχολής αλλά και σε μεγάλες σκηνές, σε συνεργασία με σπουδαίες χορευτικές ομάδες της Αμερικής.

Η Άρτεμις, η οποία διαθέτει πάθος για τον χορό, συνεργάζεται με μεγάλη χορευτική ομάδα του Σικάγου, το «Deeply Rooted Dance Theatre» που δραστηριοποιείται κυρίως στο μοντέρνο και το σύγχρονο χορό, αντλώντας παράλληλα έμπνευση από τις αφρικάνικες παραδόσεις, και αποσπά πολύ καλές κριτικές. Η συγκεκριμένη ομάδα, που γιορτάζει φέτος τα εικοσάχρονά της, έχει μεγάλο κύρος στην Αμερική και έχει εντάξει στο καλλιτεχνικό πρόγραμμά της παραστάσεις σε Ευρώπη και Αμερική.

«Η ζωή στη Νέα Υόρκη είναι τελείως διαφορετική, και βλέπεις τέχνη παντού. Διαθέτει μεγάλες σκηνές, τη “Μετροπόλιταν Οπερα”, μεγάλα θέατρα και σου δίνει την εντύπωση ότι έχεις ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Είναι δύσκολη η ζωή εκεί, ειδικά για τους Έλληνες, λόγω της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα. Εμένα με βοηθούν οικονομικά οι γονείς μου, γιατί είναι πολύ ακριβή η ζωή στη Νέα Υόρκη», αναφέρει η νεαρή Βολιώτισσα.

Στο καλλιτεχνικό της βιογραφικό καταγράφεται μια ακόμη σημαντική στιγμή, συνώνυμη με τη συμμετοχή της σε κορυφαία διεθνή διοργάνωση, ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα χορού, το «Springboard Dance Montreal» που θα διεξαχθεί τον προσεχή Ιούνιο στον Καναδά. «Συμμετέχουν ομάδες χορού από όλο τον κόσμο και σημαντικοί χορευτές, οι οποίοι θα συνεργαστούν με επτά ανερχόμενους χορογράφους και τέσσερις μάνατζερς. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι χορευτές που έγιναν δεκτοί και θα συνεργαστούν με σημαντικούς ανθρώπους του θεάματος και της τέχνης, εξασφαλίζοντας, ενδεχομένως, μελλοντικά συμβόλαια συνεργασίας», όπως υπογραμμίζει η χαρισματική Βολιώτισσα χορεύτρια, ενώ υπενθυμίζει ότι στην οντισιόν που έδωσε στη Νέα Υόρκη, συμμετείχαν 900 άτομα και οι επιτυχόντες ήταν περίπου 30.

Παράλληλα έγινε δεκτή σε δύο ακόμη σχολές: το «Hubbard Street Dance» και το « Chicago North West Dance Project» για καλοκαιρινά μαθήματα, προκειμένου να διευρύνει τις γνώσεις και τις χορευτικές εμπειρίες.

Αφοσιωμένη στον χορό

Οι προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης είναι μεγάλες και το τεράστιο ταλέντο της ξεδιπλώνεται πάνω στη σκηνή. «Όταν βρίσκομαι στη σκηνή, νιώθω ότι βρίσκομαι στο σπίτι μου. Είναι απίστευτη η εμπειρία που βιώνω όταν χορεύω» ομολογεί η ίδια.

Όνειρό της είναι να εξελιχθεί στο χορό με πολλές συνεργασίες, που θα της δώσουν τη δυνατότητα να ξεδιπλώσει όλες τις πτυχές του πολυδιάστατου ταλέντου της. «Το αγαπημένο μου Company είναι το “Netherlands Dance Theater” που βρίσκεται στην Ολλανδία και θα ήταν ιδανικό μια μέρα να χορέψω μαζί τους. Όνειρό μου είναι να έχω όσες περισσότερες εμπειρίες μπορώ, να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο, να δουλέψω με μεγάλες ομάδες και θα μου άρεσε να μεταφέρω αυτή την εμπειρία στην Ελλάδα αργότερα», υπογραμμίζει η ίδια.

Οι προοπτικές που ανοίγονται στο εξωτερικό είναι τεράστιες, σε αντίθεση με την Ελλάδα. «Δεν έχουν αντίληψη της σημασίας της συγκεκριμένης τέχνης στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό εκτιμούν το χορό, δίνουν χρήματα για να δουν μια παράσταση, δίνουν χρήματα για να χρηματοδοτήσουν μια ομάδα, εκτιμούν την τέχνη, εκτιμούν το χορό και πιστεύω ότι εκεί έχει μέλλον. Θα μου άρεσε να είμαι στην Ελλάδα, αλλά μου αρέσει περισσότερο ο χορός, από το να είμαι στην Ελλάδα», αναφέρει με αφοπλιστική ειλικρίνεια.

Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η Άρτεμις βρίσκεται στον Βόλο, όπου θα παραμείνει για ένα μήνα και στη συνέχεια θα επιστρέψει στην Αμερική και τις αυξημένες καλλιτεχνικές της υποχρεώσεις. Η συμβουλή που δίνει, κλείνοντας, σε όσους θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με το χορό είναι να ακολουθήσουν το όνειρό τους, έχοντας υπόψη ότι απαιτείται πειθαρχία, αφοσίωση και πολύ σκληρή δουλειά, προκειμένου να σταδιοδρομήσουν επαγγελματικά. «Αξίζει να επενδύσουν στην τέχνη, να βιώσουν μοναδικές στιγμές πάνω στη σκηνή, αλλά και την ηθική ικανοποίηση που παίρνεις. Έχουμε ανάγκη την τέχνη και αξίζει να επενδύσει αυτή η χώρα στον χορό. Την έχουμε ανάγκη και ως άνθρωποι και ως χώρα», επισημαίνει, κλείνοντας, η ταλαντούχα Βολιώτισσα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου