ΤΟΠΙΚΑ

«Προπύργιο» παραβατικότητας ο Βόλος

προπύργιο-παραβατικότητας-ο-βόλος-504439

Σε μεγάλη «φάμπρικα» έχουν εξελιχτεί στο Βόλο οι «μαϊμού» συμβάσεις μερικής απασχόλησης που στην ουσία αφορούν όμως σε απασχόληση εργαζομένων για 10ωρα και 12ωρα. Τα κλιμάκια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας τρέχουν και δεν φτάνουν, ενώ μόνο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 έχουν επιβάλλει πρόστιμα που προσεγγίζουν περίπου τα 300.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που, είτε καταστρατήγησαν τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης για πρώτη φορά, είτε είναι υπότροπη δεύτερη και τρίτη φορά.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

«Πράματα και θάματα» καταγράφουν καθημερινά τα κλιμάκια των ελεγκτών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στον Βόλο που προβαίνουν σε αυτοψίες και επιτόπιους ελέγχους, είτε μετά από καταγγελίες εργαζομένων, είτε στο πλαίσιο δειγματοληπτικών ελέγχων.

Ο Βόλος έχει εξελιχτεί σε «προπύργιο» της εργοδοτικής παραβατικότητας, ενώ το εντυπωσιακό είναι πως υπάρχουν επιχειρήσεις στις οποίες έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα, τα οποία, αφού είναι υπότροπες, ξεπερνούν ακόμη και το κόστος της εργατικής δαπάνης που θα επιβαρύνονταν, αν τηρούσαν τα όσα προβλέπει η εργατική νομοθεσία.

Ετσι η αγορά εργασίας φαντάζει με «εφιάλτη», γεμάτο φτωχούς εργαζόμενους που υποκύπτουν σε μισθούς κάτω από το όριο της φτώχειας και αποδέχονται δουλειές του… ποδαριού για ένα μεροκάματο που δεν ξεπερνά τα 15 ευρώ ακόμη και για 10ωρο!

Η μεγαλύτερη «φάμπρικα» που κυριολεκτικά ανθεί από καφέ και άλλα καταστήματα εστίασης, συνεργεία καθαρισμού μέχρι συνεργεία αυτοκινήτων, όπως επίσης σε εταιρείες διανομής διαφημιστικών φυλλαδίων, και αλυσίδες τροφοδοσίας, είναι οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης, που όμως ουσιαστικά μετατρέπονται σε υπεραπασχόλησης χωρίς τις αντίστοιχες αποδοχές. Ο εργαζόμενος για να μην είναι άνεργος υπογράφει για απασχόληση 4ωρών, οι οποίες διαρκώς όμως αυγαταίνουν και υπάρχουν επιχειρήσεις που με αυτόν τον τρόπο απασχολούν προσωπικό 10 και 12 ώρες.

Τα πρόστιμα που πέφτουν πλέον βροχή φτάνουν μέχρι και 6.000 ευρώ ανά έλεγχο, ενώ σε όσους έχει βεβαιωθεί ήδη ένα πρόστιμο και επιμείνουν να παραβατούν, η επόμενη «καμπάνα» φτάνει και τις 12.000 ευρώ.

«Κάποιοι έχουν αποθρασυνθεί. Γίνεται μία καταγγελία, πηγαίνουμε για έλεγχο. Διαπιστώνονται από τα ωράρια οι παρατυπίες, βεβαιώνεται το πρόστιμο και επιμένουν να αυθαιρετούν. Όταν γίνεται αυτό είναι φυσικό ότι μετά δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανοχή. Επιβάλλεται και νέο πρόστιμο», σημείωσε χαρακτηριστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Κων. Μαυρουδής, προϊστάμενος της Επιθεώρησης Εργασίας στο Βόλο, που δεν κρύβει τον προβληματισμό του για τη διάσταση που έχει λάβει πλέον η εργοδοτική αυθαιρεσία σε ορισμένους κλάδους. «Είναι κατανοητά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα. Όλοι τα γνωρίζουμε γιατί μέσα στην ίδια κοινωνία ζούμε. Είναι όμως άτοπο, για να μην πω ανόητο, να καλείται μία επιχείρηση να πληρώσει μεγάλο πρόστιμο, όταν θα μπορούσε να τηρεί τα όσα προβλέπει ο νόμος και αντί να καταβάλλει πρόστιμο να είναι συνεπής με τα όσα προβλέπει η κάθε σύμβαση», σχολίασε επίσης ο κ. Μαυρουδής, εξηγώντας ότι ουσιαστικά «αυτό που νομίζουν ορισμένοι εργοδότες πως γλιτώνουν με τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης, που όμως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, τελικά το πληρώνουν εις διπλούν σε πρόστιμα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου