ΤΟΠΙΚΑ

Επέκταση καταφυγίου αδέσποτων και μέτρα για τα δεσποζόμενα

επέκταση-καταφυγίου-αδέσποτων-και-μέ-505203

Επέκταση του δημοτικού καταφυγίου στις Γλαφυρές, σε έκταση τουλάχιστον 12 στρεμμάτων, προκειμένου εκεί να φιλοξενηθούν περί τα 200 από τα αδέσποτα που σήμερα βρίσκονται στους δρόμους, και παράλληλα μέτρα για να μην καταλήγουν δεσποζόμενα ζώα σε αδέσποτα, ήταν η πρόταση που κατέθεσε χθες σε διαβούλευση η δημοτική αρχή Βόλου, για τον έλεγχο του προβλήματος στην περιοχή. Όπως καταγράφηκε μέσα από μαρτυρίες δημοτών αλλά και προέδρων των δημοτικών κοινοτήτων, το πρόβλημα έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα, τόσο στον Βόλο όσο και στις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες και τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, εξαιτίας των συνεχών ροών ολόκληρων αγελών από άλλους νομούς στον Βόλο, που μεταφέρονται με αυτοκίνητα τύπου βαν και εγκαταλείπονται σωρηδόν στις παρυφές της πόλης. Η Φιλοζωική Ομάδα Βόλου πάντως υποστήριξε μέσω των μελών της, ότι το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί αν δεν ληφθούν αυστηρά μέτρα ελέγχου για τα δεσποζόμενα.

Ο εκτελών χρέη Δημάρχου Βόλου, Θάνος Θεοδώρου, υπογράμμισε την ανάγκη να συμφωνήσουν όλες οι πλευρές σε μια ενιαία λύση. Πρότεινε την επέκταση του καταφυγίου στις Γλαφυρές, σε έκταση 12 στρεμμάτων. Ο χώρος, αφού διαμορφωθεί για να πληροί τους υγειονομικούς όρους λειτουργίας και να διασφαλίζει την ευζωία των ζώων, εκτιμάται ότι θα μπορέσει να φιλοξενήσει περί τα 200 αδέσποτα, που θα έχουν φροντίδα και ιατρική περίθαλψη. Θα διαμορφωθεί μάλιστα σε τρία επίπεδα, προκειμένου αλλού να φιλοξενούνται τα κουτάβια, αλλού τα επιθετικά κι αλλού τα υπόλοιπα σκυλιά. Τα σκυλιά δεν θα είναι φυλακισμένα, αλλά θα δημιουργηθούν και προϋποθέσεις προαυλισμού.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, Νατάσσα Μορφογιάννη, εκτός του καταφυγίου των Γλαφυρών, ο δήμος ερευνά στο περιουσιολόγιό του, αν υπάρχουν εκτάσεις σε Αγριά και Ν. Αγχίαλο, προκειμένου να περιφραχτούν, να διατεθούν σε φιλόζωους, στους οποίους θα παρέχονται τροφές και ό,τι άλλο χρειάζονται για να αναλάβουν τη φροντίδα των ζώων.

Εκτός από τη δημιουργία των συγκεκριμένων χώρων, ο δήμος ετοιμάζει εντεκάλογο μέτρων για τον έλεγχο της γέννησης του προβλήματος. Θα ξεκινήσουν έλεγχοι αφενός για την αποτροπή της «εκφόρτωσης» αγελών σκυλιών από άλλους νομούς περιφερειακά του Βόλου, έλεγχοι με σκάνερ στα δεσποζόμενα αν είναι τσιπαρισμένα και επιβολή προστίμων στους παραβάτες.

Εκτός ελέγχου το πρόβλημα

Στις διαστάσεις του προβλήματος αναφέρθηκαν πρόεδροι των δημοτικών ενοτήτων και όχι μόνο. Ο κ. Κ. Μυλωνάς από τη Μακρινίτσα, μίλησε για 10- 15 κρούσματα επίθεσης αδέσποτων που καταγράφονται καθημερινά στο χωριό. Στο Αϊδίνι, σύμφωνα με τον πρόεδρο Δημ. Βαλκανιώτη, γίνονται ομαδικές εγκαταλείψεις και «με τη δύση του ηλίου δεν μπορεί να κυκλοφορήσει κανείς έξω».

Για συνεχείς εγκαταλείψεις κουταβιών στις Αλυκές, μίλησε ο κ. Κώστας Βιδανόπουλος, ο οποίος επίσης κατήγγειλε κακομεταχειρισμό των αδέσποτων, με αποτέλεσμα να γίνονται επιθετικά.

Για 40-45 αδέσποτα στη Ν. Αγχίαλο, μίλησε ο Κώστας Τζάερλης, ενώ για τη Ν. Ιωνία, η Σοφία Μαχαίρα υποστήριξε ότι τα προβλήματα είναι καθημερινά. Αναφέρθηκε δε σε πρόσφατο περιστατικό όταν «αδέσποτα έφαγαν πάπιες στο άλσος της Ν. Ιωνίας».

Για κοπάδι πρόβατα που κατασπαράχθηκε από αδέσποτα στο Παλιούρι, μίλησε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Διμηνίου, Γιάννης Στρούγκης.

Τις εμπειρίες τους ως θύματα επίθεσης αδέσποτων μετέφεραν τόσο ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Θανάσης Λουκάς, ο οποίος μάλιστα έχει κάνει και έγγραφες καταγγελίες στον δήμο, όσο και ο δάσκαλος του 7ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου Ευ. Κατσώρας.

Λίγο νωρίτερα, σε έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, η δημοτική σύμβουλος Σοφία Χάλαρη, επέδειξε το κομμένο αυτί του σκύλου της που δέχθηκε επίθεση από αδέσποτο.

Ριζική λύση πρότειναν οι φιλόζωοι

«Το πρόβλημα θα πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα. Όσα κυνοκομεία κι αν γίνουν δεν θα λυθεί το πρόβλημα, αν δεν γίνουν στειρώσεις και δεν τσιπαριστούν τα δεσποζόμενα ζώα», ανέφερε με έμφαση η εκπρόσωπος της ΦΙΟΒ Μάγδα Σουσουρή. Η ίδια ζήτησε εκτεταμένους ελέγχους τόσο σε pet shop όσο και σε pet farm.

Στις δυσκολίες του εγχειρήματος αναφέρθηκε ο φιλόζωος, κ. Ζάνας, ο οποίος εστίασε και στη συμπεριφορά των ανθρώπων απέναντι στα αδέσποτα, με αποτέλεσμα αυτά να γίνονται επιθετικά.

Πρόταση για την εκπαίδευση των ζώων που θα περισυλλεχθούν από το δήμο, κατέθεσε ο κ. Τάσος Καπουρνιώτης, με σκοπό να διατεθούν για pet therapy, ως συντροφιά σε ηλικιωμένους και αρρώστους, στα πρότυπα του εξωτερικού.

Εκκενώνεται το παράνομο καταφύγιο στο Π. Αρεως

Εκκένωση του παράνομου καταφυγίου στο Πεδίο του Άρεως, προανήγγειλε ο κ. Θεοδώρου.

«Η κατάσταση εκεί δεν πρόκειται να συνεχιστεί», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο σχέδιο του δήμου για ανάπλαση της περιοχής στο πλαίσιο της μετατροπής του εκθεσιακού σε συνεδριακό κέντρο.

Μάλιστα ανέφερε ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία για την επέκταση του καταφυγίου στις Γλαφυρές, εκεί θα μεταφερθούν και τα 44 ζώα που σήμερα βρίσκονται στις εγκαταστάσεις στο Πεδίο του Άρεως.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου