ΤΟΠΙΚΑ

Το «δάσος με τις πεταλούδες» στο Λαύκο

το-δάσος-με-τις-πεταλούδες-στο-λαύκο-498925

Την περιβόητη «Κοιλάδα των Πεταλούδων» της Ρόδου επιδιώκει να κάνει πραγματικότητα στο Λαύκο ο δήμαρχος Σηπιάδος Σταμάτης Βακούλας. Πρόκειται για ένα έργο κατά μήκος του χειμάρρου Αξύλιθρας που βρίσκεται στην περιοχή και ήδη έχει γίνει η τοπογραφική μελέτη συνολικού ύψους 24.000 ευρώ περίπου.

«Το μέλλον του τουρισμού στο Πήλιο δεν είναι ο μαζικός τουρισμός. Αυτό πρέπει να καταλάβουν οι Πηλιορείτες και οι επιχειρηματίες και να στραφούμε σε εναλλακτικές μορφές» σημειώνει ο δήμαρχος Σηπιάδος Σταμάτης Βακούλας, ο οποίος προωθεί ένα σημαντικό έργο στο πλαίσιο αυτό στην περιοχή.

Όπως εξηγεί, το Πήλιο «είναι μια ακριβή περιοχή και δεν είναι για πολλούς, αλλά και με τις υποδομές που έχει δεν μπορεί να κρατήσει τουρισμό για πολλούς μήνες» και προσθέτει πως για να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος πρέπει να βρεθεί τι άλλο είναι δυνατόν να γίνει εκμεταλλεύσιμο στο Πήλιο.

«Η θάλασσα καλύπτει την καλοκαιρινή σεζόν και το χειμώνα ο κόσμος έρχεται είτε τα Χριστούγεννα είτε αν χιονίσει, που όσο πάει και λιγοστεύει», τονίζει ο κ. Βακούλας.

Στο πλαίσιο αυτό προωθεί έργο εναλλακτικού τουρισμού κατά μήκος του χειμάρρου Αξύλιθρα στην περιοχή που ξεκινά ουσιαστικά λίγο έξω από το Λαύκο και φτάνει έως τη Μονή του Αγίου Αθανασίου.

Πρόκειται για ένα δρόμο συνολικά 7 χλμ. που θα διαμορφωθεί σε μονοπάτι -αυτή τη στιγμή είναι ιδιαίτερα δύσβατος- για την ανάπτυξη του περιπατητικού τουρισμού, ενώ θα διαμορφωθεί και ο χώρος του ναού για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού.

Μάλιστα ο χείμαρρος περνά από μία περιοχή με έντονη χλωρίδα αλλά και πανίδα που μπορεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών. «Ουσιαστικά θα προχωρήσουμε σε μια πλήρη ανάπλαση της κορυφογραμμής του Λαύκου. Θα δημιουργήσουμε μια άλλη Κοιλάδα των Πεταλούδων, όμως αυτή δεν θα είναι στην Ρόδο αλλά εδώ, στο Λαύκο, στο Πήλιο» αναφέρει ο κ. Βακούλας, ενώ στη διαδρομή προβλέπεται να υπάρχουν και διαμορφωμένες λιμνούλες.

Όπως προαναφέρθηκε για το έργο έχει ήδη ολοκληρωθεί η τοπογραφική μελέτη συνολικού κόστους 24.000 ευρώ, ενώ ο δήμος θα επιδιώξει να εντάξει το έργο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Την ίδια στιγμή η δημοτική αρχή προχωρά στην ανάπλαση όλου του επαρχιακού δικτύου Λαύκου με πλακοστρώσεις, τοποθέτηση φωτισμού, αποκατάσταση και δημιουργία πεζοδρομίων κ.α., ενώ έργο ανάπλασης προβλέπεται και για την πλατεία του χωριού με σιντριβάνια και πλακόστρωση. «Στόχος μας είναι ο κόσμος να επισκέπτεται την πλατεία, να κάνουμε έναν χώρο αναψυχής μέσα στο χωριό», υπογραμμίζει ο δήμαρχος Σηπιάδος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου