ΤΟΠΙΚΑ

«Σε κίνδυνο τα ελληνικά παραδοσιακά ποτά με υπαιτιότητα της κυβέρνησης»

σε-κίνδυνο-τα-ελληνικά-παραδοσιακά-π-506706

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος μαζί με την Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, βουλευτή Σερρών Ν.Δ. Φωτεινή Αραμπατζή, προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, επισημαίνοντας την υπαιτιότητα της κυβέρνησης να φέρει εκπρόθεσμα για συζήτηση στη Βουλή το σχέδιο του Κοινοτικού Κανονισμού για τα αλκοολουχά ποτά γεωγραφικής ένδειξης. Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και αφορά στο σύνολο των οινοπαραγωγών, καθώς κινδυνεύουν με υποβάθμιση τα ελληνικά παραδοσιακά ποτά, όπως το τσίπουρο, το ούζο και η τσικουδιά, εφόσον παραχωρείται πλέον το δικαίωμα εμφιάλωσης και σε περιοχές εκτός γεωγραφικής ένδειξης και παραγωγής των προϊόντων. Απότελεσμα της κυβερνητικής ολιγωρίας είναι να μη διασφαλίζονται τα ελληνικά ποτά και να κινδυνεύουν με νοθεία ή και αντιγραφή.

Στην ερώτηση των βουλευτών αναφέρονται τα εξής: “Στις 30 Μαρτίου 2017, η Κυβέρνησή σας έφερε προς συζήτηση στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το νέο Σχέδιο του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τα αλκοολούχα ποτά Γεωγραφικής Ένδειξης.

Αντικείμενο της συζήτησης υποτίθεται ότι ήταν, σύμφωνα και με τα προαπαιτούμενα βήματα της κοινοτικής διαδικασίας υιοθέτησης της πρότασης, η διατύπωση γνώμης, αντιρρήσεων ή και ενστάσεων της χώρας μας ως κράτους – μέλους της ΕΕ στις νέες ρυθμίσεις του υπό συζήτηση σχεδίου Κανονισμού.

Σχέδιο, που όπως διαφαίνεται από τις τροποποιήσεις που εισάγει, προβλέπει αυξημένες εξουσιοδοτικές και εφαρμοστικές αρμοδιότητες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο 110/2008, όσον αφορά στον καθορισμό των κατηγοριών των αλκοολούχων ποτών καθώς και στην ένταξη και διαγραφή Γεωγραφικών Ενδείξεων. Επιπροσθέτως ταυτίζοντας την εμφιάλωση με τη συσκευασία, δεν περιορίζει την εμφιάλωση των εν λόγω ποτών εντός της Περιοχής Γεωγραφικής Ένδειξης αλλά προβλέπει και τη διεύρυνση και σε περιοχές εκτός αυτής.

Αποτέλεσμα, όπως διατυπώνουν και οι αρμόδιοι φορείς, να κινδυνεύουν με νοθεία, αντιγραφή ή υποβάθμιση τα ελληνικά παραδοσιακά ποτά εξαιρετικής ποιότητας, όπως το ούζο, η τσικουδιά, το τσίπουρο, η τσικουδιά, και η μαστίχα Χίου, κλπ.

Ωστόσο με έκπληξη πληροφορηθήκαμε εκ των υστέρων, ότι η Κυβέρνηση έφερε την εν λόγω συζήτηση στη Βουλή μετά το πέρας της προβλεπόμενης προθεσμίας (10-3-2017) που όριζε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως καταληκτική!!!

Η Κυβέρνηση δηλαδή, καλούμενη να διαχειριστεί έναν ιδιαίτερα προβληματικό Κανονισμό για τα παραδοσιακά ελληνικά αλκοολούχα ποτά, και ενώ τής είχε ήδη γνωστοποιηθεί η καταληκτική ημερομηνία γνωμοδότησης ήδη από τις αρχές του 2017, όπως ξεκάθαρα φαίνεται από το σχετικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έφερε ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΑ προς συζήτηση στη Βουλή το ζήτημα.

Σε κάθε περίπτωση με απόλυτη ευθύνη της στέρησε από τη χώρα μας τη μοναδική ευκαιρία να διαμορφώσει εγκαίρως τις ελληνικές θέσεις για τον Κανονισμό και να ζητήσει ουσιαστικές τροποποιήσεις για τα εθνικά μας συμφέροντα, όπως το έκαναν άλλα κράτη – μέλη (Ιρλανδία, Ιταλία).

Κατόπιν τούτων και επειδή: Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

  1. Γνωρίζατε ή δεν γνωρίζατε ότι φέρατε προς συζήτηση το Σχέδιο Κανονισμού της ΕΕ εκπρόθεσμα, 20 ολόκληρες ημέρες μετά την καταληκτική προθεσμία που έδινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (10-3-2017);
  1. Για ποιον λόγο χάσατε αυτή την προθεσμία;
  1. Ποιες ήταν οι ελληνικές θέσεις που διατυπώθηκαν (αν διατυπώθηκαν) στα κοινοτικά όργανα κατά τη διάρκεια του αρχικού σχεδιασμού του Κοινοτικού Κανονισμού για τα αλκοολούχα ποτά; Παρακαλούμε για την κατάθεση των σχετικών πρακτικών και εγγράφων.
  1. Πώς σκοπεύετε να διασφαλίσετε έστω και στο και 5’ την προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων στα ελληνικά παραδοσιακά αλκοολούχα ποτά, που κινδυνεύουν από τις νέες ρυθμίσεις στον Κοινοτικό Κανονισμό;” καταλήγει η ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου