ΤΟΠΙΚΑ

Αναστενάζει η εμπορική αγορά του Βόλου

αναστενάζει-η-εμπορική-αγορά-του-βόλο-508028

Φτωχότερη κατά περίπου 120 εμπορικά καταστήματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, και «παγωμένη» λόγω της παντελούς έλλειψης ρευστότητας βρίσκει την εμπορική αγορά του Βόλου ο απολογισμός των πεπραγμένων της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας, ο οποίος σήμερα στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιήσει στο Επιμελητήριο Μαγνησίας την τακτική γενική του συνέλευση.

«Επιστρέψαμε στο 2015, που είχαμε την εφαρμογή των capital controls, τη διενέργεια δημοψηφισμάτων», είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας, Κωνσταντίνος Τσέλιος, ο οποίος τόνισε ότι το εμπόριο αναστενάζει.

Το 2017 ξεκίνησε για τον εμπορικό κόσμο με μεγάλες απώλειες στον τζίρο των καταστημάτων. «Η αγορά του Βόλου, όπως και όλης της Ελλάδας, πάει από το κακό στο χειρότερο», ανέφερε χαρακτηριστικά και προς επίρρωση τόνισε ότι σε ποσοστό άνω του 60% οι έμποροι έχασαν τις ρυθμίσεις τους προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς λόγω της δυσμενούς αυτής οικονομικής κατάστασης δεν μπόρεσαν τελικά να ανταπεξέλθουν.

Ο κ. Τσέλιος υπενθύμισε ότι απέναντι σε όλα αυτά ο εμπορικός κόσμος είχε κινητοποιηθεί και είχε κλείσει δύο φορές τα μαγαζιά του. «Δυστυχώς, αυτό δεν απέδωσε, καθώς τελικά οι κινητοποιήσεις δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τόσο το φορολογικό, όσο και το ασφαλιστικό προχώρησαν κανονικά. Σήμερα είμαστε αναγκασμένοι να αναζητήσουμε άλλου είδους κινητοποιήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο αντίκτυπος από την αξιολόγηση είναι μεγάλος. «Έχουμε μία παγωμένη αγορά. Καταναλωτές που είναι φοβισμένοι για το αύριο. Ακούγεται ότι θα περικοπούν ξανά οι συντάξεις. Όλοι αυτοί οι εκβιασμοί έχουν αρνητικό αποτέλεσμα για το εμπόριο, το οποίο φαίνεται ότι αργοπεθαίνει», είπε ο ίδιος.

Το 2017 ξεκίνησε με νέες απώλειες της τάξεως του 30% για τα καταστήματα. «Καμία βελτίωση δεν υπάρχει στα μαγαζιά. Αντιθέτως, επιστρέφουμε στο 2015, που είχαμε την εφαρμογή των capital controls, τα δημοψηφίσματα. Όλα τότε είχαν παραλύσει», υπενθυμίζει.

Η μόνη ελπίδα που έχει ο εμπορικός κόσμος είναι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. «Είναι μία ευκαιρία να ρυθμιστούν τα χρέη. Αυτή τη στιγμή το περιβάλλον στο οποίο τα καταστήματα επιβιώνουν είναι άκρως εχθρικό. Πρέπει να ληφθούν μέτρα», είπε ο ίδιος κι ευχήθηκε μέχρι την έγκριση του νομοσχεδίου να υπάρξει βελτίωση στην αγορά, οι εορτές του Πάσχα να φέρουν οικονομική ανάκαμψη έστω και προσωρινά, ώστε τα καταστήματα να πάρουν μία μικρή ανάσα.

Αναλυτικά, τα θέματα που θα συζητηθούν σήμερα στη γενική συνέλευση είναι ο οικονομικός απολογισμός έτους 2016, η έκθεση ελεγκτικής επιτροπής, ο προϋπολογισμός 2017, ο διοικητικός απολογισμός 2016, ο διοικητικός προγραμματισμός 2017, οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι, τα μηχανήματα POS και η ενημέρωση για ΕΦΚΑ – ασφαλιστικό.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου