ΤΟΠΙΚΑ

Στροφή στις θετικές σπουδές από τους υποψηφίους της Μαγνησίας

στροφή-στις-θετικές-σπουδές-από-τους-υ-508055

Σαφής στροφή στις θετικές σπουδές, καταγράφεται από τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων στη Μαγνησία. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από το σύνολο των 1.170 τελειόφοιτων των γενικών λυκείων του νομού που θα λάβουν μέρος στις εξετάσεις, που φέτος ξεκινούν στις 6 Ιουνίου, σχεδόν οι μισοί, οι 501 προέρχονται από την ομάδα προσανατολισμού θετικών σπουδών.

Συνολικά στις πανελλαδικές εξετάσεις θα λάβουν μέρος φέτος από τη Μαγνησία, 1.876 υποψήφιοι. Πρόκειται για 1.170 τελειόφοιτους των γενικών λυκείων και 297 αποφοίτους γενικών λυκείων περασμένων ετών και 348 τελειόφοιτους των επαγγελματικών λυκείων και 61 απόφοιτους των επαγγελματικών λυκείων περασμένων ετών.

Όπως φαίνεται από τις ομάδες προσανατολισμού από τις οποίες προέρχονται οι υποψήφιοι, οι μαθητές των γενικών λυκείων έχουν κάνει σαφή στροφή από τις ανθρωπιστικές στις θετικές σπουδές.

Η τάση ξεκίνησε την τελευταία τριετία περίπου, φέτος όμως, η αριθμητική υπεροχή των υποψηφίων των θετικών σπουδών είναι εμφανής και δείχνει την προτίμηση των νέων στις θετικές επιστήμες με στόχο την πιο εύκολη επαγγελματική τους αποκατάσταση. Σε ανοδική τροχιά βρίσκεται η ομάδα οικονομίας και πληροφορικής.

Από το σύνολο των 1.170 τελειόφοιτων των γενικών λυκείων, οι 501 θα δώσουν εξετάσεις μέσα από την ομάδα των θετικών σπουδών. Ακολουθεί η ομάδα ανθρωπιστικών σπουδών με 411 υποψηφίους και η ομάδα οικονομίας και πληροφορικής μέσω της οποίας κατέρχονται στο στίβο των πανελλαδικών 258 τελειόφοιτοι μαθητές.

Αντίστοιχες είναι και οι επιλογές υποψηφίων – αποφοίτων περασμένων ετών. Οι 126 από τους 297 προέρχονται από την ομάδα των θετικών σπουδών, οι 124 από τις ανθρωπιστικές και οι 47 από την ομάδα οικονομία και πληροφορικής.

Στα ΕΠΑΛ

Οικονομικές, τουριστικές ειδικότητες αλλά και η ειδικότητα των πλοιάρχων εμπορικού ναυτικού, συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους υποψήφιους των πανελλαδικών των ΕΠΑΛ. Συγκεκριμένα, 17 μαθητές είναι υποψήφιοι της ειδικότητας τεχνικών Η/Υ και δικτύων, 15 της ειδικότητας, τεχνικός εφαρμογών λογισμικού, 15 της ειδικότητας τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής, 57 της ειδικότητας υπάλληλος διοίκησης και οικονομικών υπηρεσιών, 2 της ειδικότητας υπάλληλος εμπορίας και διαφήμισης, 30 της ειδικότητας υπάλληλος οικονομίας και διοίκησης στον τουρισμό, 19 της ειδικότητας βοηθός βρεφονηπιοκόμων, 9 της ειδικότητας βοηθός ιατρικών και βιολογικών εργαστηρίων, 21 της ειδικότητας βοηθός νοσηλευτή, 33 της ειδικότητας τεχνικός φυτικής παραγωγής, 6 της ειδικότητας τεχνικός ανθοκομίας και αρχιτεκτονικής κήπου, 15 της ειδικότητας τεχνικός τεχνολογίας τροφίμων και ποτών, 26 της ειδικότητας τεχνικός ηλεκτρολογικών συστημάτων και εγκαταστάσεων δικτύων, 5 της ειδικότητας σχεδιαστής δομικών έργω και γεωπληροφορικής, 14 της ειδικότητας τεχνολογικός μηχανολογικών εγκαταστάσεων και κατασκευών.

Επίσης θα δώσουν πανελλαδικές δύο υποψήφιοι της ειδικότητας τεχνικός μηχανικός θερμικών εγκαταστάσεων και μηχανικός τεχνολογίας, 7 της ειδικότητας τεχνικός εγκαταστάσεων ψύξης αερίου και κλιματισμοί, 31 της ειδικότητας τεχνικός οχημάτων, 3 της ειδικότητας γραφικών τεχνών, 5 της ειδικότητας βοηθός φυσικοθεραπευτή, 1 βοηθός φαρμακείου, 7 αισθητικής τέχνης, 1 κομμωτικής τέχνης, 7 της ειδικότητας τεχνικός ηλεκτρονικών και υπολογιστικών συστημάτων, 10 της ειδικότητας τεχνικός δικτύων και τηλεπικοινωνιών, 31 της ειδικότητας πλοίαρχος εμπορικού ναυτικού και 20 της ειδικότητας μηχανικός εμπορικού ναυτικού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου