ΤΟΠΙΚΑ

Πέντε τόνοι μολυσματικά απόβλητα το μήνα από το Νοσοκομείο Βόλου

πέντε-τόνοι-μολυσματικά-απόβλητα-το-μ-508167

Πέντε τόνοι περίπου μολυσματικών αποβλήτων και 400 κιλά τοξικά και μολυσματικά απόβλητα παράγονται μηνιαίως στο Νοσοκομείο Βόλου. Οι ποσότητες συλλέγονται και μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας που έχει αναλάβει τη μεταφορά και τη διαχείρισή τους, για τεμαχισμό και αποστείρωση, και στη συνέχεια οδηγούνται στον ΧΥΤΑ Βόλου.

Η διαδικασία που ακολουθείται πληροί όλες τις προϋποθέσεις που θέτει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, σύμφωνα με τα όσα είπε ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου Μ. Δραμητινός στον χαιρετισμό του σε ημερίδα που έγινε για τη διαχείριση των αποβλήτων στις υγειονομικές μονάδες, με πρωτοβουλία της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) χθες στο κτήριο «Ι. Κορδάτος» στον Βόλο, και την οποία παρακολούθησε το προσωπικό όλων των νοσοκομείων της διοικητικής περιφέρειας της ΥΠΕ.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν σημαντικά στοιχεία όσον αφορά τη διαχείριση κυρίως των μολυσματικών αποβλήτων, αλλά και τα μέτρα που λαμβάνονται προκειμένου να μη δημιουργούνται προβλήματα στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Αυτό που τονίστηκε κατά κόρον είναι ότι η ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων στις υγειονομικές μονάδες αποτελεί αναγκαιότητα και προτεραιότητα, προκειμένου αφενός να εξασφαλίζεται και να προστατεύεται το περιβάλλον και η δημόσια υγεία, και αφετέρου να εφαρμόζεται η περιβαλλοντική πολιτική που δίνει έμφαση στην πρόληψη και ελαχιστοποίηση της παραγωγής και επικινδυνότητας των αποβλήτων.

Σύμφωνα με τους ομιλητές της ημερίδας, ο διαχωρισμός των επικίνδυνων αποβλήτων των υγειονομικών μονάδων θα πρέπει να επιτυγχάνεται στον τόπο παραγωγής τους, ανάλογα με τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά και την επεξεργασία που θα ακολουθήσει, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες για ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση ή ανάκτησή τους.

Προς την κατεύθυνση αυτή, στον χαιρετισμό του ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου Μ. Δραμητινός παρείχε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία μηνιαίως το Αχιλλοπούλειο έχει να διαχειριστεί περίπου 5τόνους μολυσματικών αποβλήτων και περίπου 400 κιλά τοξικά και μολυσματικά απόβλητα που αποτεφρώνονται. «Είναι σημαντικό η συλλογή να γίνει σωστά, όπως επίσης και η επεξεργασία, για να μη δημιουργούνται προβλήματα στο περιβάλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής, «προκειμένου να μην προκύπτουν δυσάρεστες επιπτώσεις κατ’ επέκταση στη δημόσια υγεία».

Απαιτείται διαρκής ενημέρωση

Από την πλευρά του, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Νέστορας Αντωνίου, ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ανέφερε ότι το θέμα της διαχείρισης των υγειονομικών αποβλήτων είναι σε πρώτη προτεραιότητα.

«Πρέπει να αξιοποιήσουμε όλο το ανθρώπινο δυναμικό των νοσοκομείων ώστε να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο το πλαίσιο που διέπει τη διαχείρισή τους. Στόχος μας να τεθεί η διαχείριση αποβλήτων σε επίκεντρο. Υπάρχει η κοινωνική ανάγκη να είμαστε προσεκτικοί. Μας ενδιαφέρει να γίνεται σωστά η όλη διαδικασία, για αυτό και θα συνεχιστεί η ενημέρωση των εργαζομένων με ημερίδες και ειδικά σεμινάρια», συμπλήρωσε ο κ. Αντωνίου.

Απαραίτητη η πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η υπεύθυνη διαχείρισης των αποβλήτων στο Νοσοκομείο Βόλου Χρυσούλα Τσιόρτα, υπογράμμισε ότι σε επίπεδο Αχιλλοπούλειου εφαρμόζονται ρητά τα όσα προβλέπει ο τελευταίος νόμος του 2012 για τη διαχείριση των αποβλήτων και υπογράμμισε: «Έχουμε έναν εγκεκριμένο κανονισμό που λέει με λεπτομέρεια τι πρέπει να κάνουμε. Διαχωρίζονται τα απόβλητα σε διάφορες κατηγορίες. Ο πιο σημαντικός όγκος αποβλήτων είναι τα μολυσματικά, αυτά δηλαδή που έχουν έρθει σε επαφή με αίμα και άλλα υγρά των ασθενών και μπορεί να μεταδώσουν ασθένεια. Τα συλλέγουμε σε κίτρινες ειδικές σακούλες, συλλέγονται στα τμήματα, μπαίνουν στο ψυγείο για κάποιες μέρες και μετά ανά πέντε μέρες, τα φορτώνουν οι εταιρείες με τις οποίες το ΓΝΒ έχει ειδική σύμβαση συνεργασίας. Οι εταιρείες με τη σειρά τους, τα συγκεκριμένα μολυσματικά απόβλητα τα μεταφέρουν στις εγκαταστάσεις τους, όπου γίνεται επεξεργασία, αποστείρωση και μετά μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ, πλήρως επεξεργασμένα». Η ίδια δεν παρέλειψε εξάλλου να επισημάνει ότι είναι ανάγκη το προσωπικό διαρκώς να επιμορφώνεται.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου