ΤΟΠΙΚΑ

Οι μαθητές τιμούν τον Καζαντζάκη

οι-μαθητές-τιμούν-τον-καζαντζάκη-508244

Ανοίγει σήμερα η αυλαία της σπουδαίας διασχολικής εκδήλωσης που πραγματοποιεί η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας με τη συμμετοχή 17 σχολικών μονάδων. «Νίκος Καζαντζάκης… Ταξιδεύοντας και Φιλοσοφώντας», είναι ο τίτλος της εκδήλωσης στην οποία συμμετέχουν 13 γυμνάσια, τα: 1ο Βόλου, 1ο Ν. Ιωνίας, 2ο Βόλου, 2ο Ν. Ιωνίας, 3ο, 5ο, 6ο, 7ο, 8ο Βόλου, Ευξεινούπολης, Αγριάς, Σκιάθου, Στεφανοβικείου και τέσσερα λύκεια, τα: 2ο, 3ο, 6ο Βόλου και ΓΕΛ Αγριάς.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η μεγάλη εκδήλωση, μέσω της οποίας η σχολική οικογένεια τιμά τον σπουδαίο νεοέλληνα μυθιστοριογράφο, ποιητή, θεατρικό συγγραφέα, δημοσιογράφο, φιλόσοφο, γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 60 ετών από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη. Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει ανακηρύξει το 2017 ως «Έτος του Νίκου Καζαντζάκη» και την εκδήλωση στηρίζει η Διεθνής Εταιρεία Φίλων του Ν. Καζαντζάκη.

Χθες, στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, οι πρωταγωνιστές της εκδήλωσης, μαθητές και οι εκπαιδευτικοί τους, αναφέρθηκαν στην προετοιμασία και τη δουλειά τους μέσα στις αίθουσες, αφού μελέτησαν τα «Ταξιδιωτικά» και ξεκίνησαν να αποτυπώνουν τις σκέψεις τους με ζωγραφική, γλυπτική, ποίηση, βίντεο, εικαστικά και θεατρικά δρώμενα.

«Πρόκειται για μια κορυφαία εκδήλωση, που έρχεται να καταδείξει ότι στα σχολεία παράγεται εκπαιδευτικό και πολιτιστικό έργο. Οι μαθητές πάλι δημιούργησαν. Και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο στον τομέα του πολιτισμού», ανέφερε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης.

«Οι μαθητές των γυμνασίων μελέτησαν τα “Ταξιδιωτικά”, και των λυκείων μελέτησαν το φιλοσοφικό πνεύμα του Καζαντζάκη. Εξ ου και ο τίτλος “Ταξιδεύοντας και Φιλοσοφώντας”, εξήγησε η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας και ψυχή της διοργάνωσης, Κική Δανιηλίδου.

Οι εκπαιδευτικοί

«Μέσα από τη μελέτη προωθείται η φιλαναγνωσία, και ο Καζαντζάκης ενέπνευσε τους μαθητές μας να δημιουργήσουν», ανέφερε η φιλόλογος του 3ου Γυμνασίου Βόλου, Σοφία Κανταράκη.

«Ταξιδέψαμε στο όρος Σινά και τα παιδιά αποκόμισαν εξαιρετικές εντυπώσεις και εμπειρίες», είπε η φιλόλογος του Γυμνασίου Αγριάς, Ελένη Μιχαήλ.

«Ήταν μια ευκαιρία για τα παιδιά μας να γνωρίσουν τον μεγάλο λογοτέχνη», είπε η διευθύντρια του 5ου Γυμνασίου Βόλου, Νεκταρία Σωτηράκη, ενώ η φιλόλογος του 2ου ΓΕΛ Βόλου, Στέλλα Μπάμπου αναφέρθηκε στο βίντεο που προετοίμασε το σχολείο για τον Νίκο Καζαντζάκη και ο καθηγητής του 1ου Γυμνασίου Βόλου, Λεωνίδας Χριστοδουλίδης στο θεατρικό δρώμενο που ετοίμασαν και θα παρουσιάσουν οι μαθητές.

Οι μαθητές

«Το ταξίδι στη Ρωσία είναι κάτι που θα μας μείνει», ανέφερε η μαθήτρια του 3ου Γυμνασίου Βόλου, Αναστασία Γκάγκα, ενώ η μαθήτρια του ίδιου σχολείου, Μαρία Βαλέρα, είπε ότι «ο Καζαντζάκης μάς αντιπροσωπεύει ως σχολείο και ως μαθητές».

«Μέσα από το Ζορμπά γνωρίσαμε καλύτερα τον λογοτέχνη και τους ήρωές του», είπε η μαθήτρια του 2ου Γενικού Λυκείου Βόλου Σπυριδούλα Θάνου και η συμμαθήτριά της Μαρία Ζύμαρη τόνισε: «γνωρίσαμε το Νίκο Καζαντζάκη και μέσα από την εκδήλωση θα τον συστήσουμε στους συμμαθητές μας».

«Ο Νίκος Καζαντζάκης είναι ένας λογοτέχνης που θέτει πολλά ερωτήματα και μελετώντας τον κερδίσαμε γνώσεις και εμπειρίες», σημείωσε ο μαθητής του 6ου ΓΕΛ Βόλου, Σωτήρης Κοτρώνης. «Γνωρίσαμε πολλά», δήλωσε ο μαθητής του Γυμνασίου Αγριάς, Νεκτάριος Μακρής. «Ήρθαμε σε επαφή με τον πολύ ωραίο λόγο του Καζατζάκη», είπε από την πλευρά της η μαθήτρια του 5ου Γυμνασίου Βόλου, Ευαγγελία Μπέτα. «Τα κείμενα του Καζαντζάκη κρύβουν διαχρονικές αξίες», τόνισε η μαθήτρια του 6ου Γυμνασίου Βόλου, Γεωργία Σακαβάλα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου