ΤΟΠΙΚΑ

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες ρομποτικής για παιδιά από την Ομάδα ΤΑΛΩΣ

εκπαιδευτικές-δραστηριότητες-ρομποτ-508448

Ο TALOS/ΤΑΛΩΣ καλεί όλους τους μικρούς του φίλους στους χώρους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε ένα τετραήμερο (18-19-20-21 Απριλίου 2017 και ώρες 09.00-15.00) γεμάτο δημιουργικότητα, φαντασία, διασκέδαση, ρομποτική, προγραμματισμό, άθληση, δημιουργική απασχόληση και φυσικά παιχνίδι.

Σε πρακτικό επίπεδο, η ενασχόληση με τη ρομποτική ενέχει δύο ειδών δραστηριότητες: μια κατασκευαστική και μια προγραμματιστική. “Κατασκευάζω” σημαίνει ότι σχεδιάζω και υλοποιώ μια οντότητα που ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένη ανάγκη του περιβάλλοντος όπως την έχω ήδη εντοπίσει και “προγραμματίζω” σημαίνει πως αποδίδω και παραμετροποιώ τη συμπεριφορά του “ρομπότ” μου με βάση το εκάστοτε πλαίσιο.

Η τεχνητή κατασκευή δημιουργείται από τους μαθητές στο πλαίσιο συγκεκριμένων σεναρίων αξιοποιώντας ένα σύνολο δομικών υλικών, όπως για παράδειγμα τα γνωστά πακέτα Lego Midstorms EV3 και WeDo κ.α., μπορεί να διαθέτει αισθητήρες για να συλλαμβάνει συμβάντα ή ερεθίσματα του περιβάλλοντος (θερμοκρασία, απόσταση από εμπόδιο, ένταση φωτός, επαφή με άλλα αντικείμενα, κλπ), μπορεί επίσης να διαθέτει μηχανισμό κίνησης (μοτέρ) που θέτει σε κίνηση ολόκληρη την κατασκευή ή ένα τμήμα της.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των δυο διαδικασιών, τα παιδιά αναπτύσσουν κατασκευαστικές εμπειρίες (με ή χωρίς χρήση έτοιμων οδηγιών), κωδικοποιούν αλγορίθμους και απλές συμπεριφορές σε περιβάλλοντα μικροκόσμου, εξασκούν και να σημαντικές δεξιότητες στα Μαθηματικά (Βασικές πράξεις, Μέτρηση-εκτίμηση-υπολογισμός, χωρική αντίληψη κ.α.), στον Προγραμματισμό (διατύπωση προβλήματος-λύσεων, σχεδιασμός προγράμματος, αποσφαλμάτωση, αλληλουχία εντολών, Δομή επανάληψης, Μεταβλητότητα τιμών κ.α.), σε Μεταγνωστικές διαδικασίες, ενώ παράλληλα συνεργάζονται αρμονικά σε ομαδικά πλαίσια και ωθούνται στο να αναπτύσσουν ελεύθερα τον συλλογισμό, τη φαντασία και τις υποθέσεις τους στην πράξη.

Ο αθλητισμός καλλιεργεί την ολόπλευρη ανάπτυξη του σώματος, την κινητική, αλλά και την πνευματική αντίληψη των παιδιών, καθώς επίσης ενισχύει τις μεταξύ τους σχέσεις (σχέσεις σεβασμού) μέσω της αλληλεπίδρασης (επαφή) που προϋποθέτει το κάθε άθλημα.

Οι παιγνιώδεις ασκήσεις, περιλαμβάνουν συναγωνιστικές, αλλά και ανταγωνιστικές δραστηριότητες εμπνευσμένες από αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, το χάντμπολ, το τένις, ο στίβος, η ενόργανη γυμναστική, το βόλεϊ. Από τη μια πλευρά η συνεργασία μεταξύ των παιδιών, η διασκέδαση, η εκγύμναση, η ευκαιρία ανακάλυψης του σώματος και των βασικών κινητικών ικανοτήτων/δεξιοτήτων και από την άλλη πλευρά η «γνωριμία» των παιδιών με τα αθλήματα.

Η δημιουργική απασχόληση περιλαμβάνει δραστηριότητες που πηγάζουν από παιδαγωγικά προγράμματα θεατρικού παιχνιδιού, μουσικοκινητικής αγωγής, δημιουργικού χορού και αυτοσχεδιασμού. Στόχος είναι η ενεργή συμμετοχή των παιδιών στις δραστηριότητες με πρωταρχικό ρόλο το παιχνίδι, που θα λειτουργήσει ως εργαλείο ψυχαγωγίας, κοινωνικοποίησης και γνώσης.

Στοιχεία επικοινωνίας: Γιώργος Πρώιας 6974007962, [email protected], [email protected]. Σπύρος Κούριας 6944965406, [email protected]. Κόστος 30€.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου