ΤΟΠΙΚΑ

Είσοδος στα λατομεία στις 10 σήμερα το πρωί οι λατόμοι του Νοτίου Πηλίου

είσοδος-στα-λατομεία-στις-10-σήμερα-το-π-508693

Απάντηση έως τη Μεγάλη Πέμπτη περιμένουν οι λατόμοι από τους φορείς για να μπορέσουν να επιστρέψουν στο μεροκάματο

Ραντεβού στο λατομείο στο Νεοχώρι δίνουν στις 10 σήμερα το πρωί οι λατόμοι του Νοτίου Πηλίου. Θα μπουν μέσα στο χώρο και θα παραμείνουν συμβολικά για λίγες ώρες, ζητώντας την επιστροφή τους στους χώρους δουλειάς τους και στο μεροκάματο.

Οι λατόμοι του Νοτίου Πηλίου και οι οικογένειές τους, περίπου 1.000 άτομα συνολικά ζουν τον εφιάλτη της ανεργίας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου δεν φρόντισε από το 2014 για την ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας των λατομείων, με αποτέλεσμα σήμερα, να παραμένουν κλειστά.

Οι λατόμοι δεν έχασαν μόνο το μεροκάματό τους. Έχασαν το πελατολόγιό τους, αναγκάζονται να πληρώνουν ρήτρες στους προμηθευτές τους για παραγγελίες που δεν έφεραν εις πέρας, και την ίδια ώρα βλέπουν άλλες εταιρείες να μπαίνουν στην ντόπια αγορά.

Το ποτήρι της αγανάκτησης ξεχείλισε την περασμένη εβδομάδα, οπότε και λατόμοι από το Νότιο Πήλιο, προχώρησαν σε δυναμική διαμαρτυρία και κατάληψη του Δημαρχείου στην Αργαλαστή.

Υπό την πίεση που άσκησαν οι άνεργοι λατόμοι, ο δήμαρχος, Νικ. Φορτούνας δεσμεύτηκε ότι θα απευθύνει έγγραφο προς τις αρμόδιες αρχές για να ανοίξουν τα λατομεία υπ’ ευθύνη του.

Προχθές, σε άτυπη συνάντηση που είχαν οι λατόμοι με τον κ. Φορτούνα, ενημερώθηκαν ότι θα γίνει έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα τους.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Φορτούνας επέρριψε ευθύνες για την καθυστέρηση στους ίδιους τους λατόμους οι οποίοι δεν φρόντισαν εγκαίρως, όπως είπε, να συστήσουν συνεταιρισμούς. «Εμείς και συνεταιρισμούς κάναμε και ΑΦΜ βγάλαμε και πληρώνουμε για τους συνεταιρισμούς και πάλι δουλειά δεν έχουμε από τη στιγμή που τα λατομεία δεν έχουν ανανεωμένες περιβαλλοντικές μελέτες», είπε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο εκπρόσωπος των λατόμων, Γιάννης Ευαγγελάκης.

Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να απευθύνει έγγραφο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τη Διεύθυνση Λατομείων, με το οποίο ζητά παράταση των περιβαλλοντικών όρων για την επαναλειτουργία των λατομείων, προκειμένου να μπορέσουν να δουλέψουν οι λατόμοι μέχρι να ετοιμαστούν οι περιβαλλοντικές μελέτες.

Μόνο που οι λατόμοι καλούνται να παρατείνουν την αναμονή τους, καθώς το συμβούλιο αποφάσισε να δώσει προθεσμία για να έχει απάντηση επί του αιτήματος έως τη Μ. Πέμπτη 13 Απριλίου.

Αύριο, Πέμπτη, ο δήμαρχος και οι πρόεδροι των συνεταιρισμών θα μεταβούν στην Αθήνα, προκειμένου να έχουν συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Σταθάκη, να του εκθέσουν το μείζον κοινωνικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και να ζητήσουν λύση για να μπορέσουν οι λατόμοι να ξαναμπούν στα λατομεία και να κερδίσουν το μεροκάματο.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου