ΤΟΠΙΚΑ

Τα φορτηγά πάτησαν τον τουρισμό

τα-φορτηγά-πάτησαν-τον-τουρισμό-851206

Μια απεργία κατάστρεψε όλα όσα έχτιζαν οι ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων όλο το χειμώνα. Μέσα σε μια εβδομάδα ακυρώθηκαν μόνο στη χερσαία Μαγνησία 5.000 κρατήσεις, ενώ από τη Δευτέρα οι κρατήσεις παρουσιάζουν ραγδαία μείωση της τάξης του 30%.

Αρνητικό είναι πλέον το πρόσημο στις αφίξεις αλλά και στο ενδιαφέρον των τουριστών να επισκεφθούν τη Μαγνησία και τα νησιά των Βορείων Σποράδων.

Η απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών δημοσίας χρήσεως και η τραγική πλέον έλλειψη υγρών καυσίμων στα πρατήρια έχουν προκαλέσει πανικό και φόβο στους αδειούχους, οι οποίοι ακυρώνουν τις προγραμματισμένες τους διακοπές.

Εξοργισμένος και με σκληρή γλώσσα μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας κ. Κώστας Λεβέντης για την καταστροφή, όπως τη χαρακτήρισε, του τουρισμού.

«Μέχρι και 22 Ιουλίου είχαμε κρατήσεις που έφταναν το 80%. Από τη Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή πέσαμε στο 60%, ενώ από τη Δευτέρα η μείωση στο 50% θα είναι πλέον γεγονός. Όλα όσα χτίζαμε το χειμώνα, δαπανώντας περιουσίες για την προβολή του τουρισμού της Μαγνησίας, χάθηκαν μέσα σε μία ημέρα», υποστήριξε ο κ. Λεβέντης.

Οι ακυρώσεις αυτές των κρατήσεων μπορούν να μεταφραστούν και σε αριθμό χαμένων κλινών.

Στη Μαγνησία οι κλίνες ξεπερνούν τις 15.000. Οι κρατήσεις ήταν για 12.000, ενώ μετά την απεργία ακυρώθηκαν τουλάχιστον 5.000 κρατήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδος, ενώ από τη Δευτέρα αναμένεται να ακυρωθούν κι άλλες 1.000 – 2.000 κρατήσεις!

«Προσπαθώντας να εξυπηρετήσουμε αυτή τη στιγμή τους υπάρχοντες επισκέπτες μεταφέρουν μόνοι τους οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων μπιτόνια με τα δικά τους αυτοκίνητα για να μπορέσουν να εφοδιάσουν τα αυτοκίνητα των τουριστών. Τα παράπονα είναι πολλά, ενώ σημαντικό πρόβλημα έχουν αυτοί που ενοικίασαν αυτοκίνητα και πλέον δεν βρίσκουν βενζίνη. Τρέχουμε κι εμείς να εξυπηρετήσουμε όλους αυτούς», σχολίασε ο κ. Λεβέντης.

Δίνοντας ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για την κατάσταση που υπάρχει, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν μου φέρετε 150 τουρίστες που θέλουν να μείνουν στον Άι-Γιάννη, μπορώ να τους τακτοποιήσω αυτή τη στιγμή».

Ο ίδιος έκανε σκληρή κριτική τόσο στην κυβέρνηση, στους συνδικαλιστές, όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση, λέγοντας πως δεν μπορούν να διαχειριστούν μία κρίση και αφήνουν την Ελλάδα να διασύρεται διεθνώς, τη στιγμή που με νύχια και με δόντια τα αποτελέσματα φέτος για τον τουρισμό ήταν πολύ θετικά.

Μάλιστα ο κ. Λεβέντης τόνισε πως σε ολόκληρο το νομό μόνο τρία πρατήρια υγρών καυσίμων είναι αυτά που φυλάσσουν αποθέματα και τα προμηθεύουν σε ξενοδόχους, οι οποίοι εφοδιάζουν τους επισκέπτες.

Για το λόγο αυτό μόλις ολοκληρωθεί αυτός ο Γολγοθάς η Ενωση θα βραβεύσει τους πρατηριούχους, καθώς σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη ήταν οι μοναδικοί που νοιάστηκαν για τον τουρισμό της Μαγνησίας.

Ακυρώσεις και στις Β. Σποράδες

Πρόβλημα όμως δεν έχει μόνο η Μαγνησία αλλά και τα νησιά των Β. Σποράδων. Στη Σκιάθο, αν και δεν έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής ακυρώσεις, ο φόβος είναι έκδηλος για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων του νησιού σημείωσε πως δεν καταγράφηκαν ακυρώσεις, όμως εάν η απεργία συνεχιστεί θα υπάρξουν σίγουρα.

Η ανησυχία των εμπλεκομένων με τον τουρισμό στο νησί έγκειται κυρίως στη συνέχιση της απεργίας και στον ανεφοδιασμό του νησιού με αγαθά. Επιπλέον η έλλειψη βενζίνης φαίνεται πως θα είναι υπαρκτή από την ερχόμενη εβδομάδα.

Όμως και η Σκόπελος αντιμετωπίζει πρόβλημα. Οι κρατήσεις φέτος κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα και η απεργία ήδη έχει κάνει αισθητή την εμφάνισή της, καθώς έχουν καταγραφεί ορισμένες ακυρώσεις.

Στην Αλόννησο το Σωματείο Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων έχει καταγράψει μέχρι στιγμής τρεις ακυρώσεις από παρέες των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων.

Ωστόσο όπως μας πληροφόρησαν τις περισσότερες ακυρώσεις τις έχουν κάνει οι πελάτες κατευθείαν στους ιδιοκτήτες, χωρίς να τις μεταφέρουν στο Σωματείο κι αυτές είναι δεκάδες.

Η Αλόννησος όμως εκτός από το πρόβλημα με τις ακυρώσεις από τη Δευτέρα θα έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με την έλλειψη υγρών καυσίμων, μιας και τα αποθέματα των πρατηρίων ήδη εξαντλούνται.

Ο φόβος τώρα των κατοίκων και των επισκεπτών είναι ο τρόπος που θα γίνει και αν θα υλοποιηθεί ο ανεφοδιασμός.

Φούλαρε καύσιμα το Εξπρές Σκιάθος

Δεν κατόρθωσε να αποπλεύσει από τη Θεσσαλονίκη το Αλκυόνη

Εκτός όμως από τα Ι.Χ. πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα πλοία, η μετακίνηση των οποίων στηρίζεται απόλυτα στα καύσιμα.

Μόλις χθες εφοδιάστηκε το Εξπρές Σκιάθος με καύσιμα από καράβι που ήρθε από το Λαύριο. Τα δρομολόγιά του από το Βόλο προς τις Β. Σποράδες πραγματοποιήθηκαν κανονικά, ενώ αυτό το φουλάρισμα αρκεί για τρεις το πολύ τέσσερις ημέρες.

Δεμένο όμως στη Θεσσαλονίκη είναι το πλοίο Αλκυόνη, το οποίο θα συνέδεε τη Βόρεια Ελλάδα με τις Σποράδες και το Βόλο. Σύμφωνα με πληροφορίες το Αλκυόνη, το οποίο έλαβε προ ημερών την έγκριση για τη νηολόγησή του από το Υπουργείο, δεν μπορεί να προμηθευτεί καύσιμα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκτελέσει τα δρομολόγια.

Οι κάτοικοι αλλά και οι επιχειρηματίες του τουρισμού στα νησιά των Σποράδων ανέμεναν την Αλκυόνη τις προηγούμενες ημέρες, όμως τελικά το πλοίο δεν εμφανίστηκε.

Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων Σκιάθου εξέφρασε την ανησυχία του για το ζήτημα και τα μέλη του επεσήμαναν πως μπορεί να μην υπάρχουν ακυρώσεις δωματίων, όμως είναι μεγάλο πλήγμα η καθυστέρηση έναρξης αυτής της νέας γραμμής.

Στο μεταξύ χωρίς πρόβλημα κινήθηκαν χθες τα δελφίνια από το λιμάνι του Βόλου προς τις Σποράδες, παρ’ όλα αυτά το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου δεν είχε κάποια ενημέρωση από τις εταιρίες για τα δρομολόγια των επόμενων ημερών κι αν αυτά θα πραγματοποιηθούν.

Σε ετοιμότητα ο στρατός

Θα πρέπει να σημειωθεί πως μέχρι χθες το απόγευμα η 1η ΤΑΞΥΠ που εδρεύει στο στρατόπεδο Γεωργούλα, η οποία έχει στο δυναμικό της μεγάλα βυτιοφόρα που μπορούν να ανεφοδιάσουν τις δημόσιες υπηρεσίες, δεν δέχτηκε κάποιο αίτημα.

Ωστόσο όλο το προσωπικό παραμένει σε ετοιμότητα και έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες που τυχόν θα εμφανιστούν σε όλο το νομό.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου