ΤΟΠΙΚΑ

Νέες έρευνες, νέες καταθέσεις

νέες-έρευνες-νέες-καταθέσεις-851206

Στη Σαντορίνη βρίσκεται από χθες το πρωί το ειδικό ρομποτικό σκάφος που θα οποίο θα κάνει την πρώτη αυτοψία στο Sea Diamond. Για την πορεία των ερευνών ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Με απόφαση του κ. Κεφαλογιάννη διενεργείται προανάκριση από ανώτατο αξιωματικό του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου να διιερευνηθούν οι συνθήκες και τα αίτια του ναυτικού δυστυχήματος, να εξασφαλισθούν τυχόν αναγκαία στοιχεία για το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο και να συγκεντρωθούν απαραίτητα στοιχεία που ενδιαφέρουν την εισαγγελική αρχή.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΕΝ, στο πλαίσιο της προανάκρισης καλούνται μάρτυρες από τους ανακριτικούς υπαλλήλους, μπορεί όμως να εξεταστεί και οποιοσδήποτε δεν έχει κληθεί, αλλά επιθυμεί να καταθέσει σχετικά στοιχεία.
Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνούν με τον λιμενάρχη Θήρας (22860-24444 και 22860-23569), ο οποίος θα προβαίνει σε ημερολογιακή εγγραφή και θα ενημερώνει τους διενεργούντες την προανάκριση.
Κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας δήλωσε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν τόσο για τα αίτια του ναυαγίου και τους αγνοούμενους όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος.
«Αυτό που μας απασχολεί τώρα είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη» εξήγησε.
Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ανθρώπινο λάθος, ο κ. Κεφαλογιάννης απάντησε: «Οπωσδήποτε υπάρχει και ανθρώπινο λάθος».
Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας αναμένεται εντός των ημερών να επισκεφθεί την Σαντορίνη, προκειμένου να συγχαρεί τους λεμβούχους για την άμεση κινητοποίηση.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το κρουαζιερόπλοιο βρίσκεται σε πρανές του βυθού με έντονη κλίση, σε βάθος από 62 έως 150 μέτρα.
Σαφή εικόνα για τη θέση του πλοίου θα δώσει το τηλεχειριζόμενο ωκεανογραφικό ρομπότ Rov Max Rover, το οποίο έφτασε στο νησί με το ωκεανογραφικό «Φιλία» του Εθνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών. Το ρομπότ, εξοπλισμένο με κάμερες και ηχοβολιστικές συσκευές, ελέγχεται σε πραγματικό χρόνο μέσω καλωδίου και μπορεί να φτάσει σε βάθος 2.000 μέτρων.
Τα στοιχεία που θα συλλέξει το RovMax Rover θα χρησιμοποιηθούν και για το σχεδιασμό της επιχείρησης απάντλησης των καυσίμων του Sea Diamond. Στο πλοίο εκτιμάται ότι βρίσκονται 400 τόνοι μαζούτ, 100 τόνοι λιπαντικά λάδια μηχανής, 50 τόνοι υδραυλικά υγρά και μικρότερες ποσότητες καθαριστικών και πολλών άλλων ουσιών. Στην επιφάνεια, απορρυπαντικά σκάφη προσπαθούν να περιορίσουν με πλωτά φράγματα το μαζούτ που αναβλύζει και να το συλλέξουν.
Οι δικαστικές έρευνες των Αρχών συνεχίζονται. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα του Πάσχα κατέθεσαν ενώπιον του αρχιπλοιάρχου του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας οι λεμβούχοι που βοήθησαν τους επιβάτες.
Την ερχόμενη Δευτέρα θα καταθέσουν στον ίδιο ο πλοίαρχος και πέντε μέλη του πληρώματος του Sea Diamond, εις βάρος των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος.
Οι κατηγορίες αφορούν την πρόκληση ναυαγίου εξ αμελείας, την παραβίαση διεθνών κανονισμών αποφυγής σύγκρουσης και την πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης.
Συμπληρωματικές καταθέσεις έδωσαν χθες στις Λιμενικές Αρχές ο πλοίαρχος και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος.
Εξάλλου, ποινική δίωξη για πρόκληση ναυαγίου εξ αμελείας, πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης εξ αμελείας και μη τήρηση διεθνών κανονισμών αποφυγής σύγκρουσης άσκησε ο εισαγγελέας Νάξου στον πλοίαρχο του κρουαζιερόπλοιου. Επίσης ο εισαγγελέας λόγω των δύο αγνοουμένων Γάλλων υπηκόων παραπέμπει τον καπετάνιο του “Sea Diamond” στον ανακριτή. Ολοι οι υπόλοιποι αξιωματικοί του πλοίου δηλαδή, ο ύπαρχος, ο υποπλοίαρχος, ο ανθυποπλοίαρχος και ο αρχιθαλαμηπόλος, που είχαν οδηγηθεί στον εισαγγελέα, αφέθηκαν ελεύθεροι.
Αγνοούμενοι είναι ο 45χρονος Γάλλος Αλαιν Μόντ και η 16χρονη κόρη του Αλ Ζαν Κριστόφ.

ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ καλεί την κυβέρνηση να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια χωρίς καθυστέρηση, για τη άντληση των εγκλωβισμένων καυσίμων του κρουαζιερόπολοιου Sea Diamond και την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος στη Σαντορίνη, με την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων μέσων. Ζητά επίσης από την κυβέρνηση “να επιμείνει στην αυστηρή τήρηση των κανόνων για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας” και παράλληλα “να επιδείξει μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση στις δημόσιες δηλώσεις των υπουργών, που με επιπολαιότητα εκθέτουν τη χώρα”.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Τομέα Ανάπτυξης, Τουρισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ, η διερεύνηση των αιτίων του ναυαγίου και η αξιολόγηση των ενεργειών που ακολούθησαν πρέπει να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό από τις αρμόδιες αρχές. “Η προστασία του κύρους του ελληνικού Τουρισμού, η προοπτική της ανάπτυξης του τομέα της κρουαζιέρας στις ελληνικές θάλασσες, θέτουν την κυβέρνηση προ των ευθυνών της, να φωτίσει όλες τις πλευρές του τραγικού συμβάντος”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου