ΤΟΠΙΚΑ

Θετικές δεσμεύσεις από το Υπ. Υγείας για την Ογκολογική του Νοσοκομείου

θετικές-δεσμεύσεις-από-το-υπ-υγείας-γι-512396

Με τη θετική δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, για τη δημιουργία αυτόνομης Ογκολογικής Μονάδας και Τμήματος Χημειοθεραπείας, καθώς και αυτόνομου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, επιστρέφει από την Αθήνα στον Βόλο ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου Μ. Δραμητινός.

Όσον αφορά την έκτακτη χρηματοδότηση, όπως τόνισε ο κ. Δραμητινός στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, αυτό που του επισημάνθηκε είναι πως «εφόσον συνεχιστεί η πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού, το υπουργείο δεν πρόκειται να αφήσει το Νοσοκομείο Βόλου ακάλυπτο».

Στη συνάντηση που έγινε χθες υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας κ. Α. Ξανθού με τη συμμετοχή και του αναπληρωτή υπουργού κ. Π. Πολάκη και άλλων αξιωματούχων του υπουργείου, ο κ. Μ. Δραμητινός παρουσίασε στοιχεία που αφορούν στη δυναμικότητα του νοσοκομείου, το στελεχιακό δυναμικό σε γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό, αλλά και συγκριτικά δεδομένα για τα πληθυσμιακά στοιχεία του νομού, και ζήτησε αφενός να τεθεί σε προτεραιότητα η σύσταση Ογκολογικής Μονάδας και Τμήματος Χημειοθεραπείας, και αφετέρου αυτόνομη λειτουργία Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.

Σύμφωνα με τον κ. Δραμητινό, τόσο ο κ. Α. Ξανθός όσο και ο κ. Π.Πολάκης ανέφεραν ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό, και δεσμεύτηκαν θετικά ως προς την ικανοποίηση των δύο παραπάνω αιτημάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εφόσον αυτό συμβεί, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει μερική εφαρμογή του νέου οργανισμού λειτουργίας του νοσοκομείου, που βρίσκεται ήδη στις υπηρεσίες του Υπ. Υγείας για συνολική έγκριση.

Όπως εξήγησε ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η αυτόνομη λειτουργία Ογκολογικής Μονάδας, καθώς και των Τμημάτων Χημειοθεραπείας και Επειγόντων Περιστατικών, σημαίνει ξεχωριστό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Επίσης, στη χθεσινή συνάντηση, εκ μέρους του Υπ. Υγείας υπήρξε διαβεβαίωση ότι σύντομα θα προκηρυχθεί η θέση για έναν ακόμη ογκολόγο στο Νοσοκομείο Βόλου, ενώ με αφορμή το θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης, αυτό που ζητήθηκε από τον διοικητή, είναι να υπάρξει παρακολούθηση της πορείας του προϋπολογισμού, ώστε να μην επαναληφθούν υπερβάσεις που θα δημιουργήσουν αρρυθμίες στην εξυπηρέτηση των καρκινοπαθών.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, μετά το Πάσχα, σε επίπεδο πλέον της 5ης ΥΠΕ (αυτό θα ισχύσει σε όλη την Ελλάδα), θα συγκροτηθεί επιστημονικό ογκολογικό συμβούλιο, το οποίο θα εξετάζει και θα ελέγχει όλα τα δεδομένα (θεραπείες, φαρμακευτική δαπάνη) όλων των ογκολογικών τμημάτων της διοικητικής περιφέρειας υγείας και θα δίνει τις ανάλογες κατευθύνσεις.

«Νίκησε το κοινό περί δικαίου αίσθημα» λέει ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Μαγνησίας

Στο μεταξύ ο σύλλογος Καρκινοπαθών Μαγνησίας σε ανακοίνωση-γροθιά για τα όσα διαδραματίστηκαν, εκφράζει οδύνη, τρόμο και αγανάκτηση, αφήνει αιχμές κατά της Διοίκησης και του Υπ. Υγείας, αποδοκιμάζοντας τη στάση τους για το θέμα που ανέκυψε με τα νέα περιστατικά, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «τραγελαφική και απαράδεκτη». Καλεί επίσης τη διοίκηση και τους υπευθύνους γιατρούς και νοσηλευτές του Ογκολογικού Τμήματος να συνεργαστούν, και τέλος προειδοποιεί ότι θα παρέμβει ανά πάσα στιγμή προκύψουν παρόμοια ζητήματα.

Όλη η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Με οδύνη, τρόμο αλλά και αγανάκτηση παρακολουθήσαμε τις τελευταίες ημέρες το πανελληνίως προβαλλόμενο από τα Μ.Μ.Ε. εξελισσόμενο θρίλερ, που αφορούσε την απαγόρευση πρόσβασης των “νέων” περιστατικών καρκινοπαθών της ευρύτερης περιοχής της Μαγνησίας (και όχι μόνο) στις δομές της Ογκολογικής Μονάδας του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου.

Δεν θα προβούμε δια του παρόντος σε επισκόπηση της όλης ιστορίας, διότι πλέον τα δεδομένα έχουν διαχυθεί άκομψα στη δημοσιότητα, αποδεικνύοντας τη “συναισθηματική αναπηρία” ορισμένων, οι οποίοι λησμονούν εις το έπακρον ότι ομιλούμε για τη φοβερή ασθένεια του καρκίνου, που η λέξη του και μόνο προκαλεί τρόμο σε πολλούς. Φαίνεται τελικά ότι ορισμένοι ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για ψυχρούς αριθμούς και δεδομένα –το αυτό άλλωστε πράττουν και οι Θεσμοί- παρά για τους ανθρώπους, τους οποίους, τελικά, πρέπει να διακονούν. Πέρα όμως από την ηθική και συναισθηματική διάσταση του όλου θέματος, η οποία ουδόλως πρέπει να παραθεωρείται, θα πρέπει να διατρανώσουμε πρωτίστως προς την κοινωνία και τους εμπλεκόμενους φορείς ότι τελικά νίκησε το, τόσο λησμονημένο στις ημέρες μας, “κοινό περί δικαίου αίσθημα” και το οποίο στην ουσία επέβαλε την άρση της απαράδεκτης, και για πολλούς λόγους παράνομης, σχετικής απόφασης, η οποία έβαλε ευθέως ανθρώπινα δικαιώματα υπέρτερης μάλιστα αξίας.

Μετά από συντονισμένες και μεθοδικές ενέργειες και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο Σύλλογος μας απευθύνθηκε -πέραν των υπολοίπων- και στην Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, η οποία με τη σειρά της διαβίβασε αρμοδίως σχετική επιστολή προς τους εμπλεκομένους, προκειμένου να βρεθεί ουσιαστική λύση στο πρόβλημα. Αποτέλεσμα ήταν η άρση της τραγελαφικής και απαράδεκτης αυτής απόφασης, μετά, βέβαια, από τη σύσσωμη αντίδραση της κοινωνίας και διαφόρων φορέων.

“Πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι” δεν συνιστά σε καμία περίπτωση λύση σε μια δημοκρατική, ευνομούμενη πολιτεία, η οποία θέλει να επαίρεται για τη δήθεν ευαισθησία της. Για τον λόγο αυτό, εμείς από τη θέση αυτή δηλώνουμε αταλάντευτα προς πάσα κατεύθυνση ότι αφενός μεν επιθυμούμε διακαώς την αγαστή, αθόρυβη και ουσιαστική συνεργασία με τον εκάστοτε διοικητή του νοσοκομείου και τους υπευθύνους ιατρούς και νοσηλευτές της Ογκολογικής Μονάδας του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου (και όχι μόνο), αφετέρου δε θα είμαστε πάντα αρωγοί στους ασθενείς και τους οικείους τους αλλά και αυτόκλητοι υπερασπιστές των δικαιωμάτων τους. Παράλληλα δηλώνουμε ότι θα είμαστε παρόντες σε κάθε διαδικασία ήθελε τυχόν προκύψει εξ αφορμής του όλου θέματος που προέκυψε.

Καλούμε δε όλους τους πολίτες σε εγρήγορση και τους ιθύνοντες σε σωφροσύνη. Διότι ο καρκίνος μπορεί να μην περιμένει και να “καλπάζει”, ίσως, πολλές φορές, ισοπεδώνεται όμως -πέραν των υπολοίπων- με πραγματική πίστη, ενότητα, αγάπη και σεβασμό»!

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου