ΤΟΠΙΚΑ

Σε ομηρία νέοι συνταξιούχοι

σε-ομηρία-νέοι-συνταξιούχοι-513468

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να επιστρέψουν χρήματα πίσω από τις προσωρινές συντάξεις που λαμβάνουν, είναι εκατοντάδες νέοι συνταξιούχοι στη Μαγνησία. Δέκα μήνες μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, το Υπουργείο Εργασίας δεν εδέησε να εκδώσει τις εγκυκλίους για τον επανυπολογισμό, με αποτέλεσμα οι αρμόδιες υπηρεσίες του πρώην ΙΚΑ να εκδίδουν αποφάσεις για τις προσωρινές συντάξεις . «Γόρδιος δεσμός» οι συντάξεις χηρείας. Στον «πάγο» παραμένουν επίσης σχεδόν δύο χρόνια τώρα οι νέες επικουρικές.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Εκατοντάδες συνταξιούχοι στη Μαγνησία λαμβάνουν μόνο προσωρινή σύνταξη λόγω του «μπλόκου» στην έκδοση οριστικών αποφάσεων, και οι οποίοι θα περιμένουν άγνωστο για πόσους μήνες, μέχρι τα ταμεία να βγάλουν την τελική τους κύρια σύνταξη. Εξαιτίας αυτής της ρήτρας, όσοι συνταξιούχοι έχουν μόνο προσωρινή σύνταξη στη Μαγνησία, «καταδικάζονται» στο να ζουν με τα 400 – 500 και 600 ευρώ στην καλύτερη των περιπτώσεων, μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2017, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός όλων των οριστικών κύριων συντάξεων.

Η λέξη «κομφούζιο», που χρησιμοποίησε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ υπηρεσιακό στέλεχος του Τμήματος Συντάξεων στο ΙΚΑ, αποτυπώνει και το χάος που επικρατεί όσον αφορά τους νέους συνταξιούχους, που εκτός του ότι ανήκουν στην κατηγορία των «μεγάλων χαμένων», αφού οι περικοπές είναι σημαντικές σε σχέση με τον ασφαλιστικό τους βίο και τα όσα κατέβαλλαν σε ασφαλιστικές εισφορές, έχουν να αντιμετωπίσουν και το ενδεχόμενο του να κληθούν να επιστρέψουν πίσω χρήματα, όταν ενεργοποιηθεί ο νόμος που αφορά στον επανυπολογισμό των συντάξεων που βγαίνουν.

Οι προσωρινές αποφάσεις που βγαίνουν από το τμήμα του Βόλου αφορούν στις συντάξεις θανάτου, γήρατος και αναπηρίας. Τα ποσά που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι κυμαίνονται από 345 έως 600 ευρώ, ανάλογα το ταμείο, τις αποδοχές των τελευταίων χρόνων και τα χρόνια «ασφαλιστικού βίου».

Όταν γίνεται επανυπολογισμός ανάλογα με τις αποφάσεις που θα τεθούν σε ισχύ, εκτιμάται ότι αρκετές κατηγορίες συνταξιούχων δεν θα αποφύγουν την επιστροφή χρημάτων.

Μεγάλη σφαγή στις συντάξεις χηρείας

Η μεγάλη «σφαγή» αναμένεται στις συντάξεις χηρείας. Από τον περασμένο Μάιο είναι παγωμένες και οι συντάξεις χηρείας καθώς εκδίδονται μόνο προσωρινές αποφάσεις . Με το παλαιό καθεστώς που ίσχυε για όσους κατέθεσαν αιτήσεις για συνταξιοδότηση λόγω θανάτου μέχρι τις 12/5/2016, ο επιζών σύζυγος έπαιρνε το 70% της σύνταξης του θανόντος, ανεξάρτητα από την ηλικία του και μετά την τριετία το ποσό περιορίζονταν στο 50%, εφόσον ο επιζών δεν είχε άλλη πηγή εσόδων. Εάν εκείνος συνταξιοδοτούνταν ή εργάζονταν τότε λάμβανε το 30% της σύνταξης.

Σύμφωνα με τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου, το ποσοστό 70% για την πρώτη τριετία περιορίστηκε στο 50%, δηλαδή η νέα σύνταξη χηρείας είναι μειωμένη κατά 28,5%. Στη συνέχεια, εφόσον ο δικαιούχος εργάζεται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη από ίδιο ή άλλο δικαίωμα, το ποσοστό αυτό πέφτει στο 25% από το 30%, με την επιπλέον μείωση για τους συνταξιούχους να ανέρχεται στο 16,6%.

Παράλληλα, ο νόμος θέτει και ηλικιακό όριο, αυτό των 55 ετών, γεγονός που σημαίνει πως στην περίπτωση που ο επιζών σύζυγος είναι μικρότερος ή μικρότερη, θα λάβει τη σύνταξη χηρείας μόνο για τρία χρόνια. Εάν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του κατά τη διάρκεια των τριών ετών, η σύνταξη χηρείας θα διακοπεί και θα επανακαταβληθεί με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας του δικαιούχου. Εφόσον ο ή η δικαιούχος είναι άνω των 55 ετών, συνεχίζει να λαμβάνει τη σύνταξη χηρείας.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι νέοι δικαιούχοι σύνταξης χηρείας, στην περίπτωση που καταστούν και νέοι συνταξιούχοι από ίδιο δικαίωμα, θα χάσουν ένα σημαντικό μέρος από τη σύνταξη χηρείας, αφού θα πρέπει να τους αφαιρεθεί η βασική σύνταξη, καθώς ο νόμος Κατρούγκαλου ορίζει ότι ο νέος συνταξιούχος (από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά) δικαιούται μία βασική σύνταξη. Έτσι η σύνταξη χηρείας θα αφορά μόνο το ανταποδοτικό κομμάτι.

Δεν εκδίδεται καμία επικουρική

Με άδεια χέρια εξάλλου παραμένουν εκατοντάδες συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα, αφού από τα μέσα του 2015 μέχρι σήμερα δεν εκδίδονται αποφάσεις για επικουρικές συντάξεις. Στο αρμόδιο τμήμα των συντάξεων του ΙΚΑ στον Βόλο, οι υπάλληλοι καθημερινά επικοινωνούν με τις κεντρικές διευθύνσεις στην Αθήνα, όμως η ενημέρωση δίνεται με το σταγονόμετρο, καθώς κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να απαντήσει πότε θα επανεκκινήσει η διαδικασία. Και στην περίπτωση των επικουρικών συντάξεων, το «πάγωμα» οφείλεται στο γεγονός ότι θα πρέπει να επαναϋπολογιστούν -προς τα κάτω φυσικά- αυτές οι συντάξεις, για τους δικαιούχους που έχουν ήδη καταθέσει αίτηση αλλά και για τους νέους συνταξιούχους.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου