ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτες γονείς υποψηφίων αντιδρούν στη μείωση του αριθμού εισακτέων

βολιώτες-γονείς-υποψηφίων-αντιδρούν-513548

Βολιώτες γονείς μαθητών-υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις για τις σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου, ενώνουν τη φωνή διαμαρτυρίας τους ενάντια στην απόφαση μείωσης του αριθμού των εισακτέων στις σχολές υψηλής ζήτησης. Ήδη το ψήφισμα έχουν υπογράψει, μέσω της ιστοσελίδας που έχει δημιουργηθεί, περίπου 500 γονείς, πολλοί εκ των οποίων και από τον Βόλο, ενώ θα αποσταλεί και στον υπουργό Παιδείας.

Στο ψήφισμα των γονέων αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Με συναισθήματα λύπης και αγανάκτησης πληροφορηθήκαμε την απόφαση του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για μεγάλη μείωση του αριθμού των εισακτέων στις σχολές υψηλής ζήτησης. Είμαστε γονείς παιδιών που εφέτος διαγωνίζονται πανελλαδικά με στόχο τις σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου και αιφνιδιαστήκαμε δυσάρεστα από την απόφαση αυτή.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε μείωση 220 θέσεων στις ιατρικές σχολές, που κατ’ αντιστοιχία ισοδυναμεί με το κλείσιμο 2 σε σύνολο 7 ιατρικών σχολών. Επιπλέον μειώθηκε ο αριθμός των εισακτέων σε ποσοστό 18,5% για τις σχολές Φαρμακευτικής (μείωση 70 θέσεων), 17% για τις σχολές Οδοντιατρικής (μείωση 30 θέσεων), 6% για τις σχολές Κτηνιατρικής (μείωση 10 θέσεων), 15% για τις σχολές Βιολογίας (μείωση 100 θέσεων) και 13% για τις σχολές Χημείας (μείωση 100 θέσεων). Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τις σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου δήλωσαν 22.190 υποψήφιοι που διαγωνίστηκαν για 9.919 θέσεις.

Σε αυτό το πεδίο παρουσιάστηκε το χαμηλότερο ποσοστό επιτυχίας, μόλις 44%. Εάν προσθέσουμε την αδικία που αντιμετώπισαν τα παιδιά μας, σε σχέση με τα παιδιά που διαγωνίστηκαν με το προηγούμενο εξεταστικό σύστημα, αφού πλέον δεν υπάρχει το bonus της προφορικής βαθμολογίας στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, οι περυσινές βάσεις εισαγωγής στις συγκεκριμένες σχολές εκτοξεύθηκαν σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα (…)

Η απόφαση για τη μείωση του αριθμού των εισακτέων ελήφθη 2 μήνες πριν τις εξετάσεις και, κατά συνέπεια, δεν δίνεται η δυνατότητα αλλαγής των επιλογών των παιδιών μας. Η απόφαση αυτή έχει άμεση επίπτωση στην ψυχολογία των παιδιών μας, παρότι αυτή την περίοδο το μόνο που χρειάζονται οι υποψήφιοι είναι ηρεμία, ενθάρρυνση και αυτοπεποίθηση. Ως γονείς σάς μεταφέρουμε το κλίμα πανικού, απαισιοδοξίας και απογοήτευσης που δημιουργήθηκε στα παιδιά μας με την απόφαση του υπουργού να μειώσει σημαντικά τις θέσεις εισακτέων σε υψηλόβαθμες σχολές, καθότι βλέπουν τις πιθανότητές τους να ψαλιδίζονται».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου